Cristian Matei acuzat că-și finanțează cultul personalității. Care sunt mesajele ce-l prezintă ca lider providențial

Cristian Matei acuzat că-și finanțează cultul personalității. Care sunt mesajele ce-l prezintă ca lider providențial by aprilie 11, 2018 0 comments

foto: Cristian Matei, într-o criză tipică de narcisism, specifică liderului providențial. La Bruxelles, privește cu entuziasm și real interes afișul despre conferința în care urmează să vorbească. Soția primarului are în schimb o reacție mai ponderată. (sursa Facebook)

Consilierii PNL Turda l-au ironizat pe primarul PSD Cristian Matei că a început să-și finanțeze un cult al personalității, care depășește eforturile uzuale de relații publice ori promovarea politică.

Mereu tânăr, mereu la locul potrivit, gata să se sacrifice pentru turdeni. Omul care lucrează în ritm infernal pentru binele orașului. Cel a cărui destin e să scoată Turda la liman.

Sunt câteva din cheile de comunicare cu care propaganda Primăriei Turda îl înfățișează pe actualul primar.

Cultul personalității este un termen care definește promovarea în exces a unui lider. Adesea, promovarea liderului se face folosindu-se manipularea ori chiar mistificarea. Portretul conducătorului ori chiar el în persoană apar peste tot, în spațiul public. Discursul său monopolizează sau are tendința să monopolizeze mijloacele de comunicare în masă. Este prezentat ca un lider proverbial și de regulă este menționat cu referiri la mărețiea, înțelepciunea sau capacitatea sa intelectuală deosebită. Nivelul lingușelii poate ajunge la cote care pot apărea absurde unuia din afară.

Consilierii PNL i-au reproșat primarului Cristian Matei că finanțarea aparatului propriu de porpagandă începe să urce la cote alarmante. Într-o conferință recentă de presă, liberalii au citat exemplul revistei culturale Ecouri, finanțată din bugetul local. Liberalii au criticat faptul că s-a precizat că revista a fost tipărită ”cu sprijinul nemijlocit al primarului Cristian Matei”. Ce e aia ”nemijlocit”, s-a întrebat avocatul Nicolae Giurgiu, președintele PNL Turda.

Dincolo de retorica liberalilor, care sunt adversarii politici ai primarului social-democrat, sunt și alte semne care să arate că liderul PSD de la Turda își construiește comunicarea politică, centrată pe propria persoană?

InfoAries.ro vă prezintă o analiză a modului în care aparatul de propagandă al primarului încearcă să-i construiască acestuia imaginea de lider providențial. Este PSD Turda condus de un lider nu doar autoritar dar chiar autocrat? Timpul ne va lămuri.

Haideți însă să vedem câteva din elementele prin care putem identifica promovarea unui lider provindențial.

Conducătorii tind actualmente să înlocuiască progresiv Puterile publice pe măsură ce acestea din urmă se lasă contestate şi slăbite”, scria în 1895, jurnalistul Gustave Le Bon care adăuga că ”datorită tiraniei lor, aceşti noi stăpâni obţin o docilitate completă a mulţimilor aşa cum nu o obţine nici un guvern” . Liderii provindețiali se substituie echipelor și ideilor în egală măsură în care se substituie sau își suprapun imaginea cu cea a instituțiilor publice.

Liderul providențial are însă un tipar. După pattern-ul descris de Raoul Girardet, “omul providenţial apare întotdeauna ca un luptător, ca un combatant. Fiind întotdeauna ameninţat, aflat mereu la marginea prăpastiei, el refuză să se supună destinului. Personajul său se explică într-o realitate temporală ce stă sub semnul rupturii. Legendei sale îi sunt asociate întotdeauna aceleaşi imagini, aceleaşi simboluri ale verticalităţii, ale luminii: torţa care arde şi luminează, farul, coloana ce se înalţă, soarele răsărind, copacul ce se înalţă şi protejează”. El este atemporal, veșnic tânăr, mereu dispus sacrificiului și mereu înaintea timpului său.

O categorizare a liderilor societăţii post-belice aparține politologului Roger Gerard Schwartzenberg. Acesta distinge între liderul care fascinează, tipul omului obişnuit şi “tatăl nostru”. Primul tip este creaţia mediei. Se supune, la rându-i, regulilor publicităţii după care funcţionează vedetele televiziunii și cinematografiei. “Omul obişnuit” întruchipează plăcerea conformismului, siguranța și comoditatea stereotipurilor comportamentale. Prototipul biblic al Tatălui este, în genere, apanajul Salvatorului, scrie Lavinia Betea, doctor în psihologie socială și jurnalist, într-un articol publicat în 27 octombrie 2014, în revista Sinteza.

  1. Liderul e prezentat în ipostaze speciale, unice sau mesianice
gandul

Cristian Matei, colorat precum edițiile Pif ori super-eroii din magazinele americane, printre stropi de lumină

NCN TV din Cluj a realizat o emisiune ”Cine ești tu….Cristian Matei”. Primarul Turzii este prezentat în preambulul emisiunii scăldat în fulgi de lumină ce urcă drept, în plan vertical. Nu, nu este un cartoon sau o revistă comică. E stilizarea primarului Turzii, intens colorat printre picături de lumină.

În campania electorală, una din imagini , îl arată pe actualul primar supradimensionat, plasat peste centrul Turzii.

2.Liderul este mereu tânăr, el nu îmbătrânește și nu e atins de timp

O astfel de tehnică a fost aplicată de postul de televiziune NCN din Cluj Napoca. În prezentarea făcută într-o emisiune din această primăvară, Cristian Matei este prezentat ca având 50 de ani. CV-ul acestuia, plasat pe internet arată însă că liderul PSD are de fapt 60 de ani, fiind născut în februarie 1958. Ca orice lider iubit, Cristian Matei nu e atins de timp. Unii dintre noi ne putem aminti tablourile lui Nicoale Ceaușescu, cel veșnic tânăr.

Neatins de timp. Deși făcuse recent 60 de ani, jurnaliștii au fost convinși că primarul Turzii are doar 50 de ani

Neatins de timp. Deși făcuse recent 60 de ani, jurnaliștii au fost convinși că primarul Turzii are doar 50 de ani3. Liderul e mereu înaintea timpului său

3. Este mereu înaintea timpului său

Primarul Turzii povestește cu pasiune cum a absolvit Facultatea de Matematică în 1982. Insistă că a terminat secția de informatică, într-un moment de pionierat. Uită însă să spună că a terminat informatica în anii în care PCR a dat dispoziție ”să se scoată” peste 3.700 de absolvenţi de informatică pe an. Câțiva ani mai târziu era doar unul din cei 80.000 de oameni ce lucrau în industria de calculatoare, într-o țară care începuse producția de calculatoare proprii cu doar câțiva ani de zile înainte. CV-ul, aici

  1. Liderul muncește nemijlocit, chiar și atunci când nu face nimic

Primarul Turzii a fost prezentat drept persoana care a contribuit nemijlocit la editarea revistei culturale Ecouri. Această ultimă situație a și declanșat de altfel reacția acidă a oponenților săi politici. Liberalii s-au întrebat dacă nu cumva primarul a finanțat din buzunar primul număr al revistei care a apărut cu o zi înainte ca finanțarea să fi fost aprobată de Consiliul Local.

AGORA MEDIA | Puţin mişto PNL despre revista “Ecouri”

2018.04.03

5. Susținătorii și echipele sunt formate din rude sau persoane cu apartenență la un grup

Liderul providențial lucrează cu o echipă a cărui principală calitate e aceea de apartenență la un grup restrâns (ideologic sau construit pe înrudiri). Competența, chiar dacă există e un criteriu secundar celor dintâi. Nora și ginerele primarului au ajuns în structurile de decizie din oraș simultan cu ascensiunea politică a acestuia. În același timp prin combinații politice , consilierii locali și rudele acestora formează cercurile restrânse de susținere a liderului providențial de la Turda. Trebuie precizat că aceste afirmații nu se referă la ilegalități ci sunt decodificări din perspectiva comunicării politice și a psihologiei sociale.

6. Liderul providențial este o persoană a căror merite trebuie mereu recunoscute internațional

O astfel de situație a fost vizita de lucru a primarului Turzii, la Bruxelles. Pentru a putea conferenția într-o sală cu cinci europarlamentari PSD, s-a deplasat la Bruxelles o întregă delegație de susținători. Culmea vizitei a fost poza ”de lucru”. Primarul privind într-o criză de narcisisim afișul despre conferința în care urma să vorbească.

27540127_1523742187675327_1317371783958498087_n


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<