Creșteri ale infecțiilor HIV în județ. 18 cazuri sunt înregistrate la Turda și Câmpia Turzii

Creșteri ale infecțiilor HIV în județ. 18 cazuri sunt înregistrate la Turda și Câmpia Turzii

Creșteri ale infecțiilor HIV în județ. 18 cazuri sunt înregistrate la Turda și Câmpia Turzii

by ianuarie 8, 2019 0 comments

Autoritățile sanitare au înregistrat o creștere a numărului de cazuri cu infecții HIV în județul Cluj, statisticile medicale consemnând în total 303 persoane infectate.

Numărul persoanelor nou infectate crește însă mai lent decât în anii trecuți. Principalele grupe de vârstă, la care se înregistrează noile infecții sunt sunt tinerii și adulții cu vârsta până în 39 de ani.

Prevalența infecțiilor cu HIV în anii 2016, 2017 și 2018 arată o creștere a persoanelor infectate, aflate în evidențele Direcției de Sănătate Publică Cluj. În 2016 se înregistrau 254 de cazuri, în 2017 erau 288 de cazuri iar primele 9 luni ale anului 2018 numărul acestora a a fost de 303 cazuri, dintre care 226 bărbați și 77 de femei. Anual s-au înregistrat în medie câte 37 de noi cazuri, în ultimii trei ani, arată o statistică a DSP Cluj.

Incidența noilor cazuri este scăzută la Turda și Câmpia Turzii. În anul 2016 s-au înregistrat două noi cazuri la Turda iar în 2017 un nou caz la Câmpia Turzii. În 2018, la Turda a fost o nouă persoană infectată.

În Turda sunt înregistrate 12 cazuri dintre care 9 la bărbați și 3 la femei. În Câmpia Turzii sunt înregistrate 6 cazuri dintre care 4 la femei. Din acestea 2 cazuri sunt infecții la tinere de 20-30 de ani.

Statisticile DSP arată că infecțiile cele mai numeroase s-au înregistrat în ultimii trei ani în cazul persoanelor cu grupa de vârstă 30-39 de ani și 20-29 de ani, preponderent la bărbați. Spre exemplu, în 2018 din totalul de 36 de persoane nou infectate, 26 erau bărbați iar dintre aceștia, jumătate erau persoane din grupele de vârstă 20-39 de ani.

Virusul HIV denumește două virusuri înrudite, din categoria retrovirusurilor, HIV-1 și HIV-2, care cauzează la om sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA). Aparținând retrovirusurilor, nu poate fi îndepărtat complet din organism pentru că acest tip de virusuri are capacitatea de a-și înscrie codul în codul genetic al celulei gazdă. O infectare cu HIV duce după o perioadă lungă de incubare, de ani, chiar zeci de ani, la declanșarea bolii SIDA.

Virusul HIV (HIV) se transmite prin sânge, spermă, secreții genitale, lichid cefalorahidian (LCR) șilapte matern. Porțile de intrare cele mai frecvente sunt rănile proaspete, sângerânde dinmucoasă (oculară, bucală, vaginală, anală) sau rănile nevindecate sau insuficient protejate de pe oricare parte a pielii corpului. Căile de transmitere cele mai frecvente sunt cele vaginale sau anale datorate nefolosirii prezervativelor și practica sexuală orală. La toxicomani folosirea în comun a acelor de seringă poate fi, de asemenea, un mod de transmitere prin consumul de droguri pe cale intravenoasă.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.