Autoritățile locale pregătesc din nou o majorare a tarifelor la salubritate dar fără a face un demers complet și transparent cu privire la gestionarea acestui serviciu public.
Creșterea taxei de salubritate ar urma să se facă inclusiv pentru luna iunie, deci retroactiv. Prival Ecologic, compania de salubritate spune că taxa trebuia aplicată de la începutul anului dar că nu a putut înregistra cererea, deoarece era situație de urgență.
Măresc taxa de salubritate. Acesta e încă un alt exemplu al administrației proaste a primarului Cristian Matei. Majorarea acestei taxe este legată de indicatorii de performanță ai operatorului de salubritate. Nimeni nu se gândește însă să vadă care sunt acești indicatori de performanță. Colectarea selectivă a gunoaielor a eșuat. Acum plătim fiecare din noi din buzunar incompetența lor.
Taxa de salubritate de la Turda va crește într-un mod netransparent după ce Consiliul Local va vota introducerea în taxa de salubritate a unei ”taxe pentru economia circulară”. Această taxă a fost stabilită prin prin lege pentru a fi aplicată în două tranșe în 2019 și 2020. Prima tranșă a taxei a fost de 30 lei/tonă a doua tranșă prevăzută pentru 2020.
Consiliul Local Turda a stabilit prima majorare de tarif în 2018 prin Hotărârea 379 din 28.12.2018
Atunci tariful a crescut de la 9,48 de lei la 10,69 lei, inclusiv TVA. La persoanele juridice contribuția pentru economia circulară a fost de 3,74 lei/mc, în total firmele având de plătit 50,44 lei mc cu TVA inclus.
Acum legea prevede o altă majorare de 80 de lei/tonă de deșeu municipal.
Tarifele pentru persoane fizice vor crește de la 10,69 lei tonă la 12,53 lei pe tonă. Tarifele pentru persoanele juridice vor crește de la 42, 39 lei tonă la 48, 64 lei tonă fără TVA.
Majorarea tarifului se face netransparent și fără date complete
Taxa pe economia circulară este de fapt o taxă plătită către Fondul de Mediu pentru depozitarea deșeurile în depozitele speciale de deșeuri. Legislația privind serviciile de salubritate prevede, pe lângă stabilirea de taxe și modalități de tarifare și alte două aspecte extrem de importante. Primul este acela că firmelor de salubritate trebuie să li se impună indicatori de performanță în contracte. Al doilea aspect important este acela că și firmele de salubritate trebuie să achite această taxă pentru cantitățile de deșeuri suplimentare.
Unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia să includă contribuţia pentru economia circulară în tarifele pentru gestionarea deşeurilor, în limita cantităţilor de deşeuri municipale destinate a fi eliminate prin depozitare corespunzătoare indicatorilor de performanţă prevăzuţi în Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi să stabilească în sarcina operatorilor de salubrizare suportarea contribuţiei pentru economia circulară pentru cantităţile de deşeuri municipale depozitate care depăşesc cantităţile corespunzătoare indicatorilor de performanţă prevăzuţi în contracte.
La Turda, Consiliul Local nu a verificat niciodată indicatorii de performanță ai companiei de salubritate.
1 comentariu
Incepe conversatiaBRAVOS !!!! Da stimati concetateni !!! Votati-l pe CRISTI !!! Va avea el grija ca urbea noastra sa urce pe noi culmi de civilizatie !!! Poate intimpul sedintelor in care doarme , va visa o taxa si pentru plimbatul prin zona centrala !!! Sau dupa vreo sedinta BAHICA pe la CAA sau pe la ACH Potaissa va trebui sa luati cate o dala din Piata Romana ca amintire a vesnicei lui pomeniri !!! Poate va pune o taxa la intrarea in blocul fantoma pe care il va transforma in muzeu urban !!! Mai dati-i niste idei care sa va faca viata tot mai usoara !!!