Supriză de sfârșit de an la Turda unde autoritățile locale propun în regim de urgență majorarea tarifelor de salubritate. Prețurile vor crește cu o taxă denumită ”pentru economia circulară” iar majorările sunt impuse prin ordonanță de guvern. Majorarea va fi votată într-o ședință extraordinară din 28 decembrie.
Prețurile la salubritate vor crește de la 1 ianuarie cu 1,11 lei de persoană pe lună și vor ajunge în total la 10,69 de lei/persoană pe lună. Se va majora și tariful pentru peroanele juridice care vor plăti în plus 3,75 lei/mc adic în total un tarif lunar de 50,55 lei lunar pe mc inclusiv TVA.
Noile tarife sunt stabilite prin OUG 74/2018 care modifică două legi privitoare la regimul deșeurilor dar și OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu. Noul tarif este denumit ”contribuția pentru economia circulară” și ar urma să alimenteze Fondul de Mediu prin instituirea unei taxe de 30 de lei/tona de deșeuri din 2019 care va crește la 80 de lei/tona de deșeuri începând din 2020.
Majorarea de tarife deși e stabilită de Guvern e discutată de autoritățile locale în ședință de urgență, pe final de an și în condițiile unui val de nemulțumiri privitor la ridicarea gunoiului din oraș.
Autoritățile locale sunt obligate să majoreze tariful de salubritate prin prevederile art 17 din OUG 74/2018. Totusi, autoritățile locale au omis în redactarea proiectului de hotărâre să precizeze dacă operatorul de salubritate va plăti la rândul lui această taxă. Potrivit OUG 47 autoritățile locale ar fi trebuit să stabilească în sarcina operatorilor de salubrizare suportarea contribuției pentru economia circulară pentru cantitățile de deșeuri municipale destinate a fi depozitate care depășesc cantitățile corespunzătoare indicatorilor de performanță prevăzuți în contracte.
Datorită nefinalizarii proiectului județean de salubritate, Turda nu are o gropă de gunoi astfel că operatorul de salubritate este obligat să transporte deșeurile municipale câteva sute de kilometri. Recent autoriățile au închiriat un teren pentru o rampă de transfer.
Eșecul politicilor publice locale și județene în privința serviciului de salubritate costă bugetul local tot mai mult. Administrația locală de la Turda va plăti 45.000 de lei către Transilvania Impact pentru un teren pe care să amenjareze o rampă de transfer a deșeurilor. Anual, suma va depăși 500.000 de lei.
Val de nemulțumiri generate de neridicarea deșeurilor
Turdenii sunt nemulțumiți de faptul că firma de salubritate Prival Ecologic nu respectă graficul de ridicarea gunoiului menajer. Locuitorii din Piața Romană au transmis sesizării și Gărzii de Mediu Cluj pentru a cere respectarea orarului. Ulterior, Grada de Mediu a transmis sesizarea către Primăria Turda iar reclamația oamenilor a declanșat nervozitatea primarului Cristian Matei care i-a trimis pe turdeni să vadă cum arată gunoaile la periferia Parisului sau la Londra. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că publele de gunoi neridicate ajung să fie răsturnate de câini și împrăștiate.
Faptul că Turda a rămas sub gunoaie de sărbători dar și reacția autorităților fac ca majorarea de tarif dispusă pe ultima sută de metri să fie una neinspirată și să stârnească nemulțumiri.
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.