CRD: Prelegeri despre războiul cultural. Cum se transformă Rusia si China în ”state civilizatoare”

CRD: Prelegeri despre războiul cultural. Cum se transformă Rusia si China în ”state civilizatoare”

CRD: Prelegeri despre războiul cultural. Cum se transformă Rusia si China în ”state civilizatoare”

mai 7, 2019 0 comments

Centrul Rațiu pentru Democrație vă invită să participați la Rațiu Dialogues on Democracy, eveniment anual dedicat discuțiilor și viziunii comune asupra democrației, pentru acest motiv adunându-se la Turda, orașul natal al omului de stat, reprezentanți ai mediului academic, antreprenorial, administrației, membri ai familiei și prieteni ai CRD. Evenimentul are loc în perioada 19-22 mai, la Cluj Napoca & Turda.

Evenimentul acestei ediții este prelegerea pe teme de securitate a profesorului Christopher Coker de la London School of Economics.

Keynote-ul acestei ediții Se împarte Europa în două? Fractura culturală în creștere între Europa de Vest și Europa de Est este ținut de prof. Christopher Coker, London School of Economics & LSE IDEAS, miercuri, 22 mai, ora 14.00 în Aula Magna a Universității Babeș – Bolyai (Str. Mihail Kogălniceanu, nr.1). În prelegerea sa prof. Coker discută despre modalitatea în care cultura, nu ideologia, a devenit subiectul zilei. Rusia și China se prezintă drept state civilizatoare. UE este, așa cum scrie Donald Tusk, o civilizație politică, prima comunitate imaginară, care se definește pe sine printr-un set de valori comune. Însă un război cultural pare să se întețească între Europa de Vest și Europa de Est.


Christopher Coker este cunoscut prin cărțile sale Men at War: what fiction has to tell us about conflict from the Iliad to Catch 22 (Hurst 2014); The Improbable War: China, the US and the logic of Great Power War (Hurst 2015); Future War (Polity 2016).

Cea mai recentă carte, The Rise of the Civilizational State(Polity, 2019) tratează ideea că în conflictele dintre state, ideologia este substituită de cultură.  Cristopher Coker a fost de două ori membru în Council of the Royal United Services Institute, cel mai vechi și independent think tank pe probleme de securitate și apărare, este lector al Colegiilor de Apărare din UK, US. Rome, Singapore, and Tokyo.

Lord David Owen în prelegerea pe care o ține pornind de la cartea sa Hubris. The Road to Trump. Power, Populism and Narcissism discută despre conceptul de populism, nu în sensul peiorativ la care se referă elitele europene, ci ca o abordare care pornește de la dorințele poporului, însă nu exclude să acționeze chiar contrar voinței populare, în timp ce acordă prioritate opiniilor populare. Prelegerea are loc marți, 21 mai, ora 14.00 în Sala Mușlea a Bibliotecii Central Universitare, Cluj Napoca.

Decernarea Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism are loc luni, 20 mai, ora 15.30 în Sala Ball Room a Double Tree by Hilton. Laureatul acestei ediții este jurnalistul Alex Nedea, Recorder. Acesta a fost nominalizat pentru investigația Dumnezeul Achizițiilor,  care surpinde un nod al relațiilor de corupție care leagă persoane din vârful ierarhiei politice cu un ierarh aparent mărunt. Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism este decernat, începând din 2015, jurnaliștilor de investigație din România.

Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală, lansat în 2017 pentru a recunoaște specialiști inovatori în domeniul sănătății mintale din România în ceea ce privește cercetarea, educația, serviciile și politicile publice, este decernat duminică, 19 mai, ora 15.00 la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (str. Traian Moșoiu, nr. 78, sala 101). Laureatul celei de-a treia ediții este prof. Daniel David, nominalizat pentru rezultatele excepționale în cercetarea românească din domeniul psihologiei.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.