CRD deschide perioada de nominalizare la Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism

CRD deschide perioada de nominalizare la Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism

CRD deschide perioada de nominalizare la Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism

by ianuarie 17, 2019 0 comments

Centrul Rațiu pentru Democrație anunță deschiderea nominalizărilor pentru Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism. Lansat în 2015, Premiul Ion Raţiu pentru Jurnalism promovează şi încurajează jurnalismul de investigație.

Nominalizările sunt făcute de Active Watch, Centrul pentru Jurnalism Independent și Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, laureații anteriori (Cătălin Tolontan, Emilia Șercan, Ovidiu Vanghele, Paul Radu) și reprezentanți ai Departamentelor/ Facultăților de Jurnalism. Juriul este format din membrii Consiliului Director & Consiliului Consulativ al CRD care aleg un singur nume din lista propusă.

Premiul se acordă anual în cadrul Rațiu Democracy Gathering, eveniment dedicat discuțiilor și viziunii comune asupra democrației- pentru acest motiv adunându-se la Turda, orașul natal al omului de stat, membri ai familiei și prieteni ai CRD.

Premiul este inspirat de Ion Rațiu care, revenit în ţară în 1990, după 50 de ani de exil, a luptat pentru libertatea presei, necesară unei democraţii funcţionale. În acest sens, încă din primele zile de după întoarcerea sa acasă, s-a zbătut pentru înfiinţarea unui ziar şi a unei televiziuni care să se opună instrumentelor de propagandă transmutate din perioada comunistă. A reușit doar pe jumătate – în 10 mai 1991 a apărut primul număr al ziarului Cotidianul; avizul pentru deschiderea unei televiziuni nu l-a primit niciodată.

Lăsământul lui Ion Rațiu, care exprimă atașamentul său profund pentru cauza României și pentru democrație, include numeroase file de Jurnal – o detaliată introducere în diaspora românească, editate de Stejărel Olaru și publicate de editura Corint, precum și o arhivă de documente, digitizată de Fundațiile Rațiu împreună cu IICCMER. De asemenea, Catedra de Studii Românești de la Universitatea Georgetown înființată de Ion Raţiu la sfârşitul anilor 1980, ca un centru de cercetare şi excelenţă academică axat pe România sa natală.

În numele său, Fundațiile Rațiu oferă – alături de Premiul pentru Jurnalism – începând cu 2005, în parteneriat cu Woodrow Wilson International Center for ScholarsPremiul Ion Rațiu pentru Democrație, activiștilor sau intelectualilor care luptă pentru cauza democrației, fie că se află în exil datorită unor regimuri represive sau sunt activi în democrații emergente.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.