Cosmeticele de la Salina Turda , fabricate în șură. Moldovenești a ajuns noul centrul al ”industriei cosmetice” cu sare

Cosmeticele de la Salina Turda , fabricate în șură. Moldovenești a ajuns  noul centrul  al ”industriei cosmetice” cu sare by iunie 26, 2019 0 comments

Spotlight

S-a dat startul IMO. Cele mai luminate minți ale matematicii școlare se întrec la Cluj

Participanții la Olimpiada Internațională de matematică, ce se desfășoară în

iulie 7, 2018

În 2019, Farmec va investi peste 2 milioane de euro în producere a cosmeticelor, investiții ce vor dezvolta liniile Gerovital, Premium Care sau Aslavital.

La 40 de km de cel mai mare producător de cosmetice din România, un alt brand românesc de prestigiu, Salina Turda vine propria linie de produse cosmetice din sare.

Sediul companiei care dezvoltă linia de produse cosmetice ale Salinei Turda este pe o uliță în localitatea Moldovenești, la 15 km de Turda. Moldoveneștiul nu prea are alți factori de cură decât aerul curat, liniștea și legumele proaspete. Cu toate acestea, dacă urci pe lângă biserica maghiară, treci de un monument năpădit de vreme, undeva pe dreapta, printre brusturi și corcoduși descoperi centrul industriei cosmetice al Salinei Turda.

Moldovenești 465 e centrul industriei cosmetice de la Salina Turda

Moldovenești 465 , este centrul de producție al cosmeticelor vândute la Salina Turda

Moldovenești 465 , este centrul de producție al cosmeticelor vândute la Salina Turda

La adresa Moldoveneșit 465 unde locuiește consilierul turdean Adrian Moldovan (ALDE) funcționează un adevărat centru de afaceri. Patru firme își găsesc sediul aici, trei de cosmetice și una de taxi. Cea de taxi e un proiect de viitor.

Prima dintre firme este Sallis Cosmetics srl. A fost înființată în 2017 iar unicul asociat este Pleșa Alina Lidia. Sallis Cosmetics nu are activitatea așa că nu putem aprecia care este rolul acestei companii în  ”Cosmetics Valley” de la Moldovenești.

Popa Ioana Adreea este asociată cu Simona Baciu și Adrian Moldovan într-o altă firmă, Body Care Manufacturing srl. Sediul acestei firme este în localitatea Micești, de lângă Alba Iulia, pe strada Făgăraș 66.

Sediul noului centru al industriei cosmetice ”cu sare” este pe un deal, în Alba

Sediul noului centru al industriei cosmetice ”cu sare” este pe un deal, în Alba

Sediul noului centru de produse cosmetice de la Alba este pe un deal, într-o casă neterminată, sub o pădure. L-am găsit pe proprietar în timp ce-și văruia camera de zi. Proprietarul spune că a închiriat o cameră pentru Body Care Manufacturing srl. Este prieten de familie cu Popa Ioana Andreea iar Body Care a fost înființată la Alba pentru a obține fonduri europene.Până acum Body Care nu a funcționat la Micești. Nu prea avea cum, omul mai lucra la finisajele de la casă. 

În 17 aprilie 2018, pe aceeași adresă, Moldovenești 465 se înregistrează firma Sallis Cosmetics Shop. Are domeniul de activiate ”2042-Fabricarea parfumurilor si a produselor cosmetice (de toaleta)”. Odată cu aceasta încep și afacerile din industria cosmetică de la Moldovenești. În firma Sallis sunt asociate Simona Baciu, fosta directoare a Salinei Turda și Ioana Andreea Popa, prietena consilierului local Moldovan. Firma Sallis a obținut în octombrie 2018, de la OSIM,  înregistrarea mărcii ”Sallis Cosmetics, passion for Salt” și ”Sare Medicială”. Cele două mărci au identitate vizuală proprie, Sunt mărcile sub care se vând 90% din produsele cosmetice de la Salina Turda.

La aceeași adresă, Moldovenești 465 mai apare o firmă. Statim impex srl, cu asociat unic Popa Ioana Andreea. Firma are o cifră de afaceri în 2018 de 240.147 lei. Domeniul firmei e comerț cu ridicata și cu amănuntul. Aceasta este firma de la care Salina Turda a cumpărat produsele cosmetice.

Cosmetice vândute cu încălcarea legii. salliscosmetics.com e site-ul inexistent ce figurează ca producător

Vânzarea produselor cosmetice în spațiul Uniunii Europene este reglementată de Regulamentul privind produsele cosmetice 1223/2009. Acest regulament a adus norme suplimentare în ceea ce privește etichetarea produselor cosmetice sau cine este considerată persoana responsabilă în cazul comercializării. În mod implicit producătorul sau importatorul își asumă identitatea de „persoană responsabilă”. Distribuitorul ar putea fi, persoana responsabilă, în cazul în care introduce un produs cosmetic pe piață cu numele sau marca comercială proprie sau modifică un produs deja introdus pe piață într-un mod care ar putea afecta conformitatea acestuia.

Cristina Sandu, expert SDS în certificarea produselor cosmetice a explicat pentru InfoAries.ro că potrivit legislației pot fi responsabili de vânzarea produselor cosmetice patru categorii de persoane juridice: producătorul (dacă acesta este stabilit în cadrul Uniunii Europene), importatorul (în cazul în care producătorul produsului este în afara Uniunii Europene), distribuitorul (în cazul în care plasează produsul pe piață sub propriul nume de brand), o persoană sau o companie (care este destinat de către producător sau de importator și care acceptă această funcţie în scris).

Deasemenea, regulamentul, transpus și în legislația românească aduce mențiuni speciale referitoare la etichetare. Produsele cosmetice sunt puse la dispoziţie pe piaţă doar dacă pe recipientul și pe ambalajul lor sunt inscripţionate numele sau denumirea comercială și adresa persoanei responsabile. Pentru produsele cosmetice importate se specifică ţara de origine. Produsele cosmetice cu o durabilitate mai mare de 30 de luni sunt însoţite de indicarea duratei de utilizare după deschidere pentru care produsul este sigur și poate fi folosit fără a avea efecte nocive asupra consumatorului.

În cazul produselor vândunte la Salină, aceste date lipsesc sau sunt eronate.

Pe produse se specifică ”produs pentru Salina Turda de către www.salliscosmetics.com”. Site-ul salliscosmetics.com nu există. Potrivit celor două asociate Simona Baciu și Ioana Andreea Popa care dețin brandul Sallis, sub care se vând cosmeticele, produsele de la Salină sunt importate. Pe etichete nu  se specifică de unde. Ba mai mult, producătorul menționat e un simplu site.

În acest context cine este persoana responsabilă? Importatorul, care este probabil Statim? Sallis Cosmetics Shop care și-a pus marca înregistrată pe produse? Salina Turda care și-a pus brandul propriu pe produsele cosmetice? Produsele vândute  nu au menționate nici durata de valabilitate după deschidere, deși majoritatea dintre ele au un termen de valabilitate mai mare de 30 de luni. 

Potrivit unor surse, sarea de baie vândută la Salina Turda ar fi fabricată într-o șură la Moldovenești. ”A lucrat o femeie, de aici,  la sare, acolo”, ne spune o femeie din Văleni, Moldovenești. Arată de sus spre o șură din curtea a consilierului local. Femeia spune că ingredientele erau amestecate la adresa din Moldovenești. Ioana Adreea Popa admistratorul firmei Statim a precizat pentru InfoAries.ro că informațiile sunt doar zvonuri și că produsele vândute Salinei Turda sunt importate. Administratorul firmei nu a putut preciza de unde s-a cumpărat sarea de baie vândută la Salină și a menționat că produsele cosmetice se vând cu acte în regulă.

Întrebările cheie din afacerea cu cosmetice de la Salină

  1. Cum a ajuns să folosească Statim Impex marca înregistrată Sallis?
  2. Cine a aprobat asociarea dintre brandul Salina Turda și marca înregistrată Sallis, co-propietate a directoarei Simona Baciu?
  3. Cine este persoana responsabilă de vânzarea produselor cosmetice de la Salină? Importatorul, proprietarul mărcii Sallis sau Salina Turda?
  4. Care este țara de origine a produselor importate și vândute sub brandul Sallis/Salina Turda?
  5. Cine deține dosarul produselor cosmetice, și pe cale de consecință buletinele de analiză ce atestă calitatea produsului și siguranța pentru uzul uman?
  6. Unde s-a fabricat sarea de baie, dacă nu în șura de la Moldovenești?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<