Emoţii, “dintre cele vesele”, aşteptare, repetiţii, necunoscut. Toate acestea se îngrămădesc în sufletele artiştilor corişti ce urmează să concerteze în subteran, la Turda. Un mediu cu totul diferit de ceea ce erau obişnuiţi până acum şi sute de kilometri depărtare de casă.
Fundația Culturală Sound organizează duminică, 19 iunie 2016, de la ora 13, concertul de muzică corală românească din cadrul proiectului SOUND SUBTERAN – Festival itinerant, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul SOUND SUBTERAN aduce muzica corală românească a corului Sound în spațiile cu acustică naturală din subteran (crame, saline, peșteri).
Conceptul programului și repertoriul ales pentru construirea întregului spectacol amintește de traseul inițiatic al principalelor momente ale Vieții, elemente care au inspirat creațiile folclorice din cele mai vechi timpuri. Nașterea, moartea, nunta, dragostea, sărbătorile religioase sau laice, sunt întruchipate muzical și corporal de către coriști într-o formă care să redea fidel – în maniera artistică specifică interpretării corale – emoția și spiritul fiecărui mare moment al Vieții. Trăiri puternice ca bucuria, tristețea, melancolia, dorul doinit și dragostea, rugăciunea în momentele de cumpănă, bocetul când ai pierdut pe cineva drag, recunoștința pentru binecuvântările vieții, toate sunt oglindite cu prelucrări complexe de divertisment, dans și satiră ale folclorului autentic, dar și cu lucrări religioase românești.
Ideea a venit repede şi a putut fi repede înfăptuită datorită celor care au înţeles demersul nostru. E clar că cele două incinte subterane mariSalina Turda şi Peştera Râşnov vor fi momentele de glorie ale noastre”, a declarat dirijorul corului, Voicu Popescu.
Voicu Popescu și-a început activitatea corală ca membru al Corului Național de Cameră „Madrigal” sub bagheta Maestrului Marin Constantin, iar ulterior, a colaborat cu acesta în calitate de dirijor secund și director artistic. Între 2011 și 2014 a condus Corul Național de Cameră „Madrigal”, iar în prezent, dirijează Corul de Copii Radio (din 1988 ca dirijor secund și din 2004 ca dirijor principal) si Corul SOUND (din 1994).
“Cred că şi pentru oameni va fi o surpriză prezenţa noastră acolo, iar noi, cu siguranţă vom lua de la participanţii la eveniment acea energie ca să ducem proiectul mai departe”, a mai declarat maestrul Voicu Popescu.
Corul SOUND este o formație corală mixtă care își propune readucerea artei corale în atenția publicului, cultivând vocea ca instrument generator de emoție profundă și directă. Corul SOUND a luat ființă în anul 1994, ca formație a Casei de Cultura a Studenților din București. Concursurile internaționale i-au adus trei medalii de aur, două de argint, premii întâi și premii ale publicului, premiu pentru cel mai bun dirijor al festivalului, precum și Marele Premiu al Festivalului de Muzică Corală de la Ohrid, Macedonia.
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.