Corpul de Control al primului ministru, chemat pe capul lui Ștefănie

Corpul de Control al primului ministru, chemat pe capul lui Ștefănie

Corpul de Control al primului ministru, chemat pe capul lui Ștefănie

by mai 27, 2015 0 comments

Senatorul independent Valer Marian a adresat în 26 mai o interpelare primului ministru Victor Ponta și ministrului Justiției. Senatorul de Satu Mare i-a cerut lui Ponta să trimită la Turda o echipă a Corpului de Control care să verifice cheltuirea fondurilor locale, guvernamentale și europene la Salina Turda, Compania de Apă Arieș, Teatrul de Stat, Muzeul de Istorie, Parcul Zoologic, echipa divizionară de handbal Potaissa Turda, clubul de fotbal Arieșul Turda pricum și modul de atribuire a serviciilor și lucrărilor publice (transport local, iluminat public, canalizare, asfaltare, pavaj, pietruire, renovare clădiri, întreținere spații verzi ș.a.) și cu privire la defrișările ilegale de la Composesoratul Urbarial Turda-Câmpia Turzii.
Dacă Victor Ponta va trimite Corpul de Control la Turda aceasta ar fi cea mai importantă verificare externă a modului în care funcționează administrația publică locală.

Valer Marian a precizat că va continua să aducă în spațiul public afirmații despre primarul Turzii și a precizat prin intermediului consilierului său ca va urma o declarație politică intitulată  “Primarul Stefanie, caz școală pentru corupția portocalie”.

Senatorul Valer Marian, fost membru PSD, este o figură controversată, potrivit presei locale din Satu Mare. A fost supranumit “senatorul Che Guevara” după ce a apărut îmbrăcat într-o uniformă asemănătoare cu a comunPrintre teoriile lansate de Valer Marian se numără, potrivit realitatea.net, cea că parchetele sunt sub influența agenților sub acoperire infilitrați de serviciile secrete, ideea că un procuror de la Cluj inteniona să îl aresteze pe Traian Băsescu ori afirmația că a fost urmărit cu elicopterul de serviciile de informații.
Primarul Turzii nu este primul om politic care se trezește cu o interpelare în Parlament din partea senatorului Valer Marian. În cele două mandate consecutive de senator, Valer Marian a făcut peste 50 de declaraţii politice, în care a atacat diverse personaje publice. Printre „ţinte“ s-au numărat fostul episcop Laszlo Tokes, ex-premierul Emil Boc, preşedintele Traian Băsescu ,primarul Gheorghe Falcă, ofițeri din structurile de informații ba chiar și fostul său șef de partid, Victor Ponta.

Senatorul de Satu Mare a anunțat în urmă cu circa o lună și jumătate că va face demersuri împotriva primarului. Tudor Ștefănie a calificat atunci acuzațiile ce i se aduc ca fiind aberații și a precizat, pe cale de consecință, că nu va comenta afirmațiile lui Valer Marian

 în condițiile Nu este exclus ca interpelarea senatorului Valer Marian să conțină și o miză politică.

Recent relativul echilibru politic de la Turda dintre PNL și PSD a fost perturbat. Inițial cele două partide și-au împărțit sferele de influență asupra companiilor publice. Salina și serviciile de salubritate erau influențate de către politica PNL iar Compania de Apă și Domeniul Public erau controlate de oamenii PSD-ului. Recent, liberalii au preluat controlul  Domeniului Public iar social-democrații au oameni ce controlează direct doar Compania de Apă Arieș. O altă ipoteză ar fi aceea că senatorul independent este “alimentat” cu informații prin intermediul fostului consilier local Doru Anca (PRM)

Serviciile secrete și magistrații acuzați că îl favorizează pe primarul Turzii

Senatorul Valer Marian a lăsat să se înțeleagă că se adresează primului ministru în numele unor turdeni ce reclamă neregului în modul în care administrația publică locală din Turda își face treaba. “Potrivit petenților, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda sunt înregistrate actualmente 12 denunțuri penale împotriva primarului Tudor Ștefănie, iar la Serviciul Teritorial Cluj Napoca al Direcției Naționale Anticorupție are 4-5 dosare penale, dar acestea sunt fie dosite fie tergiversate. A fost depus un denunț penal și la structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție, dar nu a avut nicio finalitate până în prezent” se arată în interpelarea senatorului independent.

Invocând aceleași surse, turdeni ce au făcut plângeri penale, Valer Marian mai spune că verificarea riguroasă a primarului Turzii a fost trasă pe linie moartă datorită conexiunilor pe care acesta le are cu justiția și serviciile secrete.

“Potrivit petenților, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda sunt înregistrate actualmente 12 denunțuri penale împotriva primarului Tudor Ștefănie, iar la Serviciul Teritorial Cluj Napoca al Direcției Naționale Anticorupție are 4-5 dosare penale, dar acestea sunt fie dosite fie tergiversate. A fost depus un denunț penal și la structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție, dar nu a avut nicio finalitate până în prezent.
Petenții consideră că primarul Tudor Ștefănie a fost și este protejat de instituțiile judiciare și de serviciile secrete ale statului datorită relațiilor sale apropiate cu fostul ministru Elena Udrea (care a angajat-o șefă de cabinet pe fiica sa Cristina Vevera și cu care a derulat afaceri de zeci de milioane de euro, îndeosebi prin firma fostului consilier local Gabriel Szilagyi, MPS Group, constructorul preferat pentru construirea de piscine, patinoare și terenuri de sport în perioada în care a fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului), cu ex-premierul Emil Boc (care l-a angajat consilier personal pe ginerele său Adrian Vevera, ofițer DGIPI, și apoi l-a numit director general al Companiei Naționale Transelectrica), cu președintele PDL Cluj, fostul deputat acualmente europarlamentar Daniel Buda (cumnat cu Florin Maghiar, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj în perioada 2008-2014, actualmente prim-procuror adjunct al acestei unități de parchet) și inclusiv cu fostul președinte Traian Băsescu (care i-a angajat la un moment dat pe fiica sa și pe ginerele său, ca și pe soția fostului consilier Gabriel Szilagyi, la Departamentul de analiză-sinteză din cadrul Administrației Prezidențiale).
Potrivit petenților, primarul Ștefănie ar deține împreună cu membri ai familiei și alți apropiați mai multe vile și apartamente de lux (în Turda, Cluj Napoca și București), un hotel în municipiul Cluj Napoca, un hotel în municipiul Oradea (în zona Băilor Felix), un hotel în Ungaria (la Balaton), un hotel în Spania (lângă Barcelona) și o agenție de turism în municipiul Turda”, se mai arată în interpelarea senatorului independent.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.