După publicarea deciziei 623 de către CCR consumatorii pot solicita băncii reechilibrare contract de credit. Mai mult, aceste cereri pot fi folosite și în instanțe ca și probe pentru dovedirea relei-credințe a băncilor. Deși șansele de reușită sunt limitate, puteți încerca și acest demers legal prin care puteți și preconstitui probe (bineînțeles dacă băncile răspund negativ sau nu răspund deloc), scrie Agerpres.
Impreviziunea se aplică în cazul în care a apărut un eveniment excepțional și exterior voinței părților ce nu putea fi prevăzut în contract (cum ar fi creșterea cursului valutar). CCR obligă părțile la renegocierea contractelor, iar renegocierea trebuie să fie una efectivă, raportată la noua realitate, care să permită executarea contractului prin reechilibrarea prestațiilor. Intervenția asupra contractului e obligatorie și trebuie să fie efectivă, fie în sensul încetării, fie în cel al adaptării la noile condiții.
Clauzele contractului cu executare succesivă în timp trebuie adaptate în mod adecvat la noua realitate în măsura survenirii unui risc care se circumscrie ideii de impreviziune.
Impreviziunea vizează numai riscul supra-adăugat și, în condițiile intervenirii acestuia, este menită să reamenajeze prestațiile la care părțile s-au obligat în condițiile noii realități economice/juridice. Ea nu are drept scop revenirea la prestațiile de la momentul a quo al încheierii contractului de credit sau la riscul acceptat de către părți la același moment, fiind, așadar, străină acestora, dar oferă o bază legală pentru adaptarea sau încetarea contractului. Adaptarea are loc atunci când utilitatea socială a contractului poate fi menținută, pe când încetarea atunci când în cazul intervenirii noilor condiții contractul își pierde utilitatea socială. În consecință, Curtea reține că revine, în primul rând, părților obligația de a renegocia contractul, iar, în al doilea rând, renegocierea trebuie să fie una efectivă prin raportare la noua realitate, se arată în motivarea ”Legii dării în plată”.
‘Judecătorul va decide dacă ți-ai pierdut locul de muncă din cauza ta, că te-ai dus beat la serviciu sau s-a restructurat compania. Magistratul va hotărî dacă dezechilibrul ți s-a datorat sau nu’, detaliază inițiatorul Legii dării în plată, Daniel Cătălin Zamfir, senator PNL.
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.