Constructorul podului de peste Aries :” Nu vă pot spune dacă e gata, asta nu e problema mea, întrebați beneficiarul”

Constructorul podului de peste Aries :” Nu vă pot spune dacă e gata, asta nu e problema mea, întrebați beneficiarul”

Constructorul podului de peste Aries :” Nu vă pot spune dacă e gata, asta nu e problema mea, întrebați beneficiarul”

by iunie 10, 2015 0 comments

Ploaia amenință din nou promisiunile primarului Tudor Ștefănie privind finalizarea lucrărilor podului de peste Arieș. Edilul-șef al orașului a anunțat la ultima ședință a Consiliului Local că podul va fi deschis la jumătatatea lui iunie.
Deschiderea circulației  pe podul de pe Ștefan cel Mare ar putea fi amânată „cu câteva zile”, au anunțat reprezenantați ai autorităților locale, care nu au putut însă preciza exact cât mai au de așteptat turdenii până vor circula pe sensul de mers spre Cluj.

Întârzierea se datorează faptului că a crescut din nou nivelul apelor Arieșului. Nicolae Crișan, directorul societății Aria Construct srl din Alba ce face reabilitarea  a refuzat să precizeze dacă podul de peste Arieș va fi gata în săptămâna care urmează. „Nu vă pot spune dacă e gata, asta nu e problema mea, întrebați beneficiarul. Nu e de datoria mea să vă dau informați. Întrebați beneficiarul, întrebați proiectantul”, a precizat directorul societății ce a câștigat o lucrare din bani publici de peste 3,852 milioane de lei. Nicolae Crișan a evitat să precizeze dacă pe parcursul lucrărilor firma sa a găsit gropile de 8 metri în aproipierea podului, unul din motivele invocate de primarul Tudor Ștefănie drept motiv al întârzierii. Primarul municipiului Turda a explicat într-o ședință a Consiliului Local motivul întârzierilor: creșteri neașteptate ale apelor râului Arieș și gropi de peste 8 metri in aval, în apropierea piciorului podului.

Vlad Morar, director adjunct al Damar Consult, firma care a proiectat lucrarea a confirmat că întârzierile sunt din cauza vremii și a problemelor neprevăzute, descoperite ulterior. „Vremea nu a fost favorabilă în acest an, au fost creșteri ale cotelor apelor. Chiar astăzi am fost acolo, dacă veți merge veți vedea că apa e crescută lângă pila podului, astfel că nu se poate lucra”, spune Vlad Morar, inginer specializat în proiectarea de drumuri și poduri. Acesta a confirmat și existența fenomenului de afluiere ce a necesitat lucrări suplimentare dar nu a confirmat gropile de 8 metri ale primarului Tudor Ștefănie. „Nu sunt chiar gropi de 8 metri, e vorba de un proces de afluiere ce a necesitat niște lucrări sumplimentare de umplere”, a mai precizat Vlad Morar.

Șeful Serviciului Tehnic din Primăria Turda, Ginel Călugăr a confirmat că autoritățile locale au primit o notificare din partea constructorului că lucrările au fost întârziate. „Am primit o notificare că a venit din nou apă mare pe Arieș și că lucrările la piciorul podului sunt realizate în proporție de 85%. Nu ni s-a spus dacă sunt întârzieri, nici câte zile se va întârzia. Așteptăm o astfel de precizare din partea constructorului”, spune Ginel Călugăr.

Autoritățile spun că firma constructoare are capacitatea de executa lucrarea
Firma Aria Construct a câștigat de-a lungul timpului mai ulte contracte publice în județul Alba, dar majoritate dintre acestea pe valori mai mici. Printre lucrările efectuate se numără reabilitarea Căminului Cultural din Hăpira (Alba) o lucrare de 504.144 lei și modernizarea drumului Văleni-Drumul Ampoiului, o lucrare de 340.000 de lei.

Aria Construct avea în 2013 o cifră de afaceri de 3,87 milioane de lei și venituri totale de 3,88 milioane de lei, valori aproape egale cu valoarea contractului de lucrări de la Turda, de 3,85 milioane de lei. Întrebat dacă întârzierile în terminarea lucrării s-ar putea datora unei capacități reduse a constructorulului, logistice și financiare, Ginel Călugăr a exlcus o astfel de posibilitate. „E prea puțin probabil ca intârzierile să vină din lipsa de capacitate a constructorului. Dacă nu avea capacitatea tehnică necesară nu câștiga licitația”, a mai arătat Ginel Călugăr.
Printre condițiile de participare la licitație se număra și prevederea că ofertanții trebuie să aibă o medie a cifrei de afaceri de cel putin 4 milioane de lei, pe trei ani consecutivi. Compania din Alba s-a calificat la limită cu o medie ca cifrei de afaceri de 4,1 milioane de lei pentru anii 2011-2013.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.