Consiliul Local Turda nu a respectat legea. Schimbarea de categorie a pădurii din Băi trebuia aprobată de minister

Consiliul Local Turda nu a respectat legea. Schimbarea de categorie a pădurii din Băi trebuia aprobată de minister by iulie 15, 2019 0 comments

Schimbarea de categorie a pădurii din Băile Sărate, din pădure de protecție în parc-pădure trebuia aprobată de Comisia tehnică de avizare pentru silvicultură și nu de către Consiliul Local Turda, a precizat Ministetul Pădurilor, în urma unei solicitări făcute de InfoAries.ro.

Pe de altă parte, schimbarea de categorie silvică nu este agreată de către reprezentanții curatorului ariei naturale.

Hotărârea nr. 115 privind aprobarea unui Addendum, la amenajamentul silvic, pentru suprafata de 41.06 ha pentru pădurea din Băile Sărate, aprobată de Consiliul Local Turda în 27  iunie 2019 nu respectă legea.

Potrivit Codului Silvic, Municipiul Turda, în calitate de proprietar nu putea aproba Addendum-ul deoarece această competență revine Comisiei tehnice de avizare pentru silvicultură, a precizat Ministerul Pădurilor. Conform art. 21 – (23) din Legea 46/2008 – Codul silvic, republicată, cu modificările și completările ulterioare: „Proprietarul de fond forestier a cărui proprietate este de peste 10 ha, dar mai mică de 100 ha poate solicita amenajarea acestuia printr-un addendum la un amenajament silvic în vigoare, cu acordul deținătorului acestuia. În răspunsul de la minister se mai precizează că potrivit Anexei nr. 1 – Definiții, la Legea 46/2008 – Codul silvic, republicată, „2. Amenajament silvic – studiul de bază în gestionarea pădurilor, fundamentat ecologic, cu conținut tehnico- organizatoric, juridic și economic. Addendumul este parte a amenajamentului silvic, iar avizarea elaborării și aprobarea acestuia se fac de către Comisia tehnică de avizare pentru silvicultură”;.

Potrivit HCL 115, Consiliul Local Turda hotărăște la art.1 ”aprobarea unui Addendum la amenajamentul silvic pentru terenul în suprafaţă de 41.06 ha, identificat în Hotararea Comisiei Judetene nr. 150/07.04.2015, anexa 56, din pădure cu rol de protecţie, în pădure-parc”. Hotărârea ar fi trebuit să aprobe solicitarea de schimbare de categorie silivică și nu addendum-ul în sine.  Comisia tehnică pentru silicultură ar fi trebuit să avizeze favorabil elaborarea addendum-ului iar abia apoi acesta să fie întocmit și supus aprobării.

”Aceasta schimbare nu este benefică sitului”, crede reprezentantul Greenviro

Primăria Turda vrea să schimbe categoria de destinația a terenului silvic din Băile Sărate, din două motive, odată pentru că se vor obține mult mai usor aprobările pentru amenajarea zonei (care e sit Natura 2000), apoi pentru că poate schimba mult mai ușor destinația terenurilor.

Primăria vrea să construiască la Lacul Tarzan un centrul social pentru tineret. Zona este însă și în sit-ul Natura 2000 este și pădure. Pentru a depăși dificultățile birocratice legate de avize au găsit această soluție: pădurea de protecție devine pădure-parc.

Măsura nu este agreată de către curatorul ariei protejate din Băile Sărate. ”Aceasta schimbare nu este benefică a sitului. Reîmpădurirea cu specii alohtone, deci invazive, reprezintă o amenințare pentru habitatele și speciile indigene”, crede Orsolya Mathe, de la Greenviro, curatorul ariei protejate. ”După intrării in vigoare a OUG 75/2018, responsabilitatea managementului ariilor naturale protejate aparține Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), deci firma GREENVIRO nu are drept de decizie si nu este in functie de a decide daca activitatea respectiva este legală sau nu, detrimentală sau benefică.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.