Consiliul Local Turda ar putea prelua responsabilitatea organziării programului de distribuire a fructelor, produselor de panificație și laptelui în școli, de la Consiliul Județean, în baza unui act normativ aflat astăzi pe masa Guvernului.
Măsura este văzută diferit de actorii politici, pe de o parte se vorbește de descentralizare a deciziei pe de altă parte se spune că este o măsură prin care se urmărește spargerea monopolului politic al Consiliilor Județene asupra unor resurse. Spre exemplu, la Cluj achizițiile de legume și fructe ori cornuri și lapte au fost controlate exclusiv de către Consiliul Județean.
Miza o constituie contractele de furnizare pentru circa 54.000 de elevi, cât există în județ, adică contracte cu o valoare medie de 540.000 de lei lunar.
Guvernul va discuta astăzi proiectul privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 640/2017 pentru aprobarea programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2017-2018. Actul normativ prevede o nouă posibilitate de colaborare între autoritățile locale și județene.
Autoritățile locale vor avea la dispoziție 15 zile de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial pentru a stabili dacă își asumă responsabilitatea organizarii programului de distribuție a fructelor în școli. Decizia trebuie comunicată în termen de 5 zile către autoritățile județene. Deasemenea, actul normativ mai prevede înființarea unei comisii județene care are rol consultativ în stabilirea tipului de produse ce vor fi oferite elevilor.
”Merele,cornul și laptele”, teoretic programe educative dar educație
Programul care este cunoscut mai bine drept ”Cornul și laptele” este de fapt un program finanțat din fonduri europene și nu un program guvernamental. Are la bază Regulamentele 2017/40 al Comisiei Europene din 3 noiembrie 2016 și Regulamentul 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește ajutoarele din partea Uniunii pentru furnizarea de fructe și legume, de banane și de lapte în instituțiile de învățământ. Practic, Uniunea Europeană finanțează furnizarea de fructe și legume în școli dar a impus și o condiție : aceea că furnizarea de legume, fructe ori lapte și cornuri să fie obligatoriu însoțită de programme educative referitoare la alimentația sănătoasă. Normele prevăd că autoritățile asigură finanațarea programelor educative cu cel mult 15% din valoarea programului de achiziție a produselor pentru elevi. Măsurile educative ar fi trebuit să fie asigurate de furnizorii de produse, dar de în realitate acestea au existat doar pe hârtie.
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.