Consiliul Județean trebuia să prezinte anexele bugetelor societăților publice

Consiliul Județean trebuia să prezinte anexele  bugetelor societăților publice by februarie 18, 2016 0 comments

Ministerul Finanțelor Publice a răspuns unei cereri formulate de InfoAries.ro prin care s-au solicitat clarificări cu privire la Ordinul Ministrului Finanțelor Publice 20/2016, act prin care guvernul stabilea la începutul anului care este forma în care se întocmesc și se supun aprobării bugetele societăților comerciale la care statul este acționar. Potrivit acestui ordin, pentru anul 2016 sunt prevăzute patru anexe care trebuie să însoțeacă formularul inițial, mai sintetic, de buget.

Practic, OMFP 20 din 2016 stabilește un formular generic de prezentare a bugetelor societăților comerciale și alte patru anexe. Aceste patru anexe sunt ducumentele cheie prin care bugetul societăților publice este detaliat și fundamentat pe capitole de cheltuieli și pe trimestre.

Consiliul Județean Cluj a discutat și a a avizat bugetele societăților subordonate fără a prezenta în cursul procedurii și anexele impuse de ordinul ministerului.

Consilierii județeni au avizat astfel pe tăcute și foarte rapid în ședința lunii februarie bugetele de milioane de lei de la Tetarom, Centrul Agrotransilvania, Drumuri și Poduri, Compania de Apă Someș, Aeroport, Cluj Arena, Clujeana, Univers T, Ordine și Pază fără a avea habar care sunt în fapt cheltuiele trimestriale pe capitole.

Ministerul Finanțelor Publice a precizat că documentele explicative ar fi trebuit să însoțească formularul general de buget. ”Conform prevederilor OMFP nr.20/2016 de la pct.I ”Cadrul general privind bugetul de venituri și cheltuieli” din ANEXA 6 – INSTRUCŢIUNI pentru completarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi a anexelor de fundamentare a acestuia de către operatorii economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, în procedura de avizare şi aprobare, bugetul de venituri şi cheltuieli va fi însoţit de anexele de fundamentare nr. 2 – 5”, a precizat Cristian Marin, șeful serviciului Comunicare și Mass Media din cadrul Ministerului Finanțelor Publice. Discutarea bugetelor în comisii și ulterior votarea proiectelor de hotărâri cu privire la acestea fac parte din procedura de avizare. Ulterior acestei proceduri prin care Consiliul Județean, acționarul unic, avizează bugetele, acestea sunt aprobate de către

În timp ce autoritățile guvernamentale de la București vorbesc de faptul că bugetul de venituri și cheltuieli trebuie însoțit de anexele explicative, la Cluj, prefectul Gheorghe Vușcan crede că hotărârile Consiliului Județean de avizare a bugetelor societăților cu capital public au fost luate cu respectarea legii. Prin adresa 2086 din 16 februarie 2016, Prefectura Cluj a comunicat faptul că în urma exercitării controlului de legalitate, prefectul a constata că hotărârile Consiliului Județean au fost luate cu respectarea legii, inclusiv a prevederilor OMFP 20 din 2016.

Consiliul Județean a ”secretizat” cheltuielile bugetare de teamă că ar favoriza concurența neloială

InfoArieș a solicitat Consiliului Județean Cluj furnizare în format electronic a anexelor de fundamentare ce ar fi trebuit să se regăsească în proiectele de hotărâri, prin care bugetele societăților cu capital public au fost avizate. Inițial, oficialii CJ Cluj au răspuns că nu pot furniza aceste date deoarece obligativitatea publicării în Monitorul Oficial face referire doar la cifrele generale anuale  ale bugetelor nu și la anexe. Ulterior, Marius Mânzat, președintele Consiliului Județean Cluj a semnat o adresă în care precizează că nu poate furniza datele solicitate de teama că ar putea aduce atingere principiului concurenței loiale. Cum ar putea aduce vreo atingere principiului concurenței loiale, datele bugetare ale Companiei de Apă Someș, spre exemplu, care vinde apă potabilă în regim de monopol, este un mister.

Miza publicării integrale a anexelor de fundamentare a bugetelor societăților cu capital public o reprezintă detalierea cheltuielilor bugetare. În absența datelor clarificatoare referitoare la fundamentarea bugetelor, cuantumul cheltuielilor financiare rămâne un mister.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.