Consiliul Județean pregătește reintroducerea taxei de vizitare în Cheile Turzii

Consiliul Județean pregătește reintroducerea taxei de vizitare în Cheile Turzii

by iunie 12, 2015 0 comments

Autoritățile județene pregătesc din nou procedurile de încasare a taxei de vizitare în Cheile Turzii, după ce au participat la o serie de discuții cu Administrația Siturilor Natura 2000 Trascău, administratorul rezervației, dar de această oficialii promit că sumele încasate se vor întoarce integral în amenajarea rezervației. Potrivit legii, rezervațiile naturale au un administrator decis de Ministerul Mediului în baza unor evaluări iar administratorul, la rândul lui poate numi un gestionar al rezervației.

“Am purtat discuții cu cei de la Consiliul Județean Cluj pe marginea introducerii taxei. Noi suntem cei care putem propune Ministerului Mediului avizarea acestei taxe”, a declarat Lucian Macaveiu, directorul Administrației Siturilor Natura 2000 Trascău, curatorul rezervației de la Cheile Turzii. Lucian Macaveiu a precizat că discuțiile pe marginea taxei au vizat alocarea unor sume mai mari pentru investiții în rezervație. Potrivt directorului Natura 2000 Trascău, valoarea taxei va fi de 4 lei adulți și 2 lei pentru copii îi va fi colectată cel mai probabil din a doua jumătate a verii.

Până în 2012, tariful de vizitare era de1 leu pentu copii și 3 lei pentru aduți, dar consilierii județeni au aprobat în august 2012, majorarea tarifelor la 4 și la 2 lei dar taxa nu a mai fost încasată

Măsura de reintroducere a taxei de vizitare a fost gândită în condițiile în care bugetul Consiliului Județean este mai redus și prin această taxă s-ar putea acoperi o parte a cheltuielilor pentru Serviciul Salvamont.

Pe de altă parte reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale ce trebuie consultate în procesul de administrare a Rezervației Cheile Turzii privesc introducerea în acest moment a taxei,cu reticență. ” Să reintroduci acum o taxă, fără să oferi nimic în schimb,e cel puțin discutabil”, crede Alin Roșca, președintele Fundației de Ecologie și Turism Potaissa Turda. Reprezentantul ogn-ului turdean crede că banii colectați ar trebui să se regăsească în servicii turistice și de informare în Chei iar taxa nu ar trebui să se transforme exclusiv în surse de finanțare a Salvamontului. “Noi am cerut elaborarea unui program pe termen lung, reabilitarea punților de trecere peste Hășdate, dar nu oricum cu betoane și cu heirupul așa cum se face de obiecei ci din perspectiva dezvoltării durabile”, a comentat Alin Roșca.

Cum vor reuși autoritățile județene să gestioneze taxa de vizitare rămâne de văzut, cert este că până acum Consiliul Județean a fost un gestionar prost al rezervației, lucru recunoscut chiar de membrii săi. Consilierul județean Andrei Nemeti, din Câmpia Turzii, care critica starea rezervației naturale, propunea în urmă cu doi ani de zile ca Rezervația să fie gestionată de autoritățile locale, printr-o asociere a celor două municipii Câmpia Turzii și Turda cu comunele din vecinătatea cheilor. Proiectul însă nu s-a mai materializat.

Consiliul Județean a cheltuit 1 milion de lei pe un plan de acțiuni în Cheile Turzii

Autoritățile din Cluj au cheltuit un milion de lei, din fonduri europene, pentru a pune la punct un plan de acţiuni, pentru refacereacelor două rezervaţii naturale din județ: Cheile Turzii şi Cheile Turenilor. Distruse în ultimii 20 de ani, acestea vor fi administrate acum pe modelul parcurilor naţionale din Statele Unite ale Americii, spun reprezenantanții Consiliului Județean. Măsurile vor fi luate în condițiile în care s-a constatat că în cele două arii protejate au dispărut opt specii din cauza turismului necontrolat, a pășunatului excesiv și a sporturilor extreme.
Reintroducerea taxei a venit și după ce evaluările Consiliului Județean au arătat că anual 55.000 de turişti calcă pe potecile din cele două rezervaţii, începăn din mai până în octombrie, un număr dublu față de cel înregistrat în anul 2008.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.