Consilierii PNL au respins majorarea cheltuielilor la iluminatul public

Consilierii PNL au respins majorarea cheltuielilor la iluminatul public by octombrie 31, 2018 0 comments

Grupul PNL din Consiliul Local Turda s-a opus majorării cheltuielilor la iluminatul public, după ce au criticat faptul că nu s-au respectat angajamentele contractuale de reducere a consumurilor de curent electric în rețeaua publică.

Proiectul de hotărâre propus de primarul Cristian Matei prevede creșterea costurilor cu iluminatul public cu circa 82.000 de euro. Din această sumă, â circa 65.526 euro vor merge pe cheltuieli de mentenanță (aproape 300.000 de lei) iar 17.436 euro vor fi cheltuiți cu facturile mai mari de curent.

Proiectul de hotărâre a fost criticat de către consilierul Marius Riter. Acesta a menționat faptul că pintr-o prevedere contractuală, firma care a concesionat serviciul de iluminat public s-a angajat să reducă cheltuielile de curent electric cu 40%. ”Nu s-a prezentat niciodată vreun raport din care să rezulte respectarea acestui angajament, dar mărim costurile cu iluminatul public de la an la an”, a precizat consilierul Marius Riter. Potrivit lui Ginel Călugăr, șef serviciu Investiții din Primăria Turda, sumele de bani sunt alocate pentru mentenanță și nu ar urma să fie cheltuite în totalitate. ”Am prevăzut aceste sume ca să acoperim un necesar, dar nu e obligatoriu să fie cheltuite în totalitate”, a apreciat Călugăr. Acesta a promis că autoritățile executive vor prezenta un raport separat privitor la economiile de energie electrică. Consilierii PNL nu au votat proiectul de hotărâre și s-au abținut de la vot. Proiectul a fost aprobat cu votul majorității politice din CL, formată din PSD, PMP, ALDE și UDMR.

Serviciul de iluminat public, insuficient controlat de către Consiliul Local

Valoarea inițială a contractului de iluminat public încheiat cu Reea Prococonsserv srl a fost de 2,46 milioane euro. Încheiat pe perioada de 10 ani, până în 2020, acest contract va crește per total la 2,95 milioane de euro. Creșterea totală cumulată pentru perioada 2010-2020 va fi de 492.250 euro reprezentând o creștere de 19,99%.

Contractul de concesionare a serviciului public de iluminat prevede o serie de angajamente ale firmei ce va presta serviciul. Contractul are spre exemplu indicatori de performanță care monitorizează intreruperile de curent, durata acestora, tipul de intervenție. Tot prin contract, prestatorul se obligă să transmită Primăriei rapoarte lunare privind serviciile de mentenanță iar municipalitatea se obligă la încheierea unor procese verbale lunare.

De la semnarea contractului de concesionare, adică timp de aproape un deceniu, nu s-a prezentat Consiliului Local vreun raport privitor la respectarea indicatorilor de performanță nici vreun raport anual sau trimestrial privitor la funcționarea serviciului de iluminat public din care să rezulte gradul de respectare al indicatorilor de performanță.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.