Consilier PNL: Covrigăriile din Turda sunt mai profitabile decât Compania de Apă

Consilier PNL: Covrigăriile din Turda sunt mai profitabile decât Compania de Apă by mai 30, 2017 0 comments

Consilierul local Marius Riter a criticat la sfârșitul săptămânii trecute modul în care este gestionată Compania de Apă Arieș, despre care liberalul spune că este mai puțin profitabilă decât o covrigărie din oraș. Liberalii spun că profitul și rentabilitatea au scăzut pe fondul angajărior de personal.

Social democrații au lăsat să se înțeleagă că rezultatele financiare tot mai modeste al CAA sunt fapt consecința unor politici sociale: prețurile la apa și canalizarea din Turda au fost păstrate la valori mici față de alți operatori din țară.

Consiliul local a aprobat vineri bilanțul operatorului de apă canal cu cifre economice care indică creșteri ale cheltuielilor de personal și o scăderea a profitului.

”Ați transformat Compana de Apă într-o firmă în care se angajează, fiecare cum poate”, a sunat vocea critică a liberalilor turdeni care acuză administrația locală social-democrată dar și pe primarul Cristian Matei că împing companiile publice spre faliment. În opinia liberalilor, Compania de Apă Arieș este un prim exemplu în acest sens, dar voci precum cea a consilierului local Cristian Felezeu vorbesc de un proces generalizat în care administrația locală sufocă financiar companiile publice din Turda. ”Am atras atenția că și Domeniul Public se îndreaptă încet dar sigur spre faliment”, spune consilierul Cristian Felezeu.

În cazul Companiei de Apă Arieș, liberalii atrag atenția numărului de persoane angajate. Cifrele oficiale vorbesc de o estimare de circa 376 de persoane angajate până la sfârșitul anului dar liberalii lasă să se înțelegă că de fapt e vorba de circa 500 de persoane angajate ”la apă”.

Indiferent dacă sunt 300 sau 500 de angajați, liberalii constantă o realitate. Aceea că operatorul de apă de la Turda înregistrează creșteri ale producției vândute dar o scădere a profitului și o creștere a cheltuielilor. Pentru PNL, toate acestea au un singur nume: management defectuos. ”Nu e normal să ai aproape 50% din totalul cheltuielilor, drept cheltuieli de personal în condițiile în care prestezi un serviciu de furnizare de apă. Covrigăriile din Turda au o profitabilitate mai mare decât Compania de Apă care cheltuie 985,3 lei ca să încaseze 1000 de lei”, spune consilierul Marius Riter.

Practic, putem spune că la Compania de Apă se cheltuie 9,85 lei ca să se încaseze 10 lei iar ponderea cea mai mare a acestor cheltuieli e pe salarii. Câștigul mediu este de 2420 lei pe salariat, în creștere constantă din 2015.

Temerea cea mai mare a liberalilor este însă legată de scăderea profitului, care ar duce pe termen lung la o scădere a sumelor disponibile pentru investiții. În anul 2016, Compania de Apă a înregistrat o scădere a profitului față de 2015, de la 456.461 lei la 325.583 lei.

Tot ceea ce vedem e o creștere a numărului de angajați și o creștere a cheltuielilor, spun liberalii care au refuzat vineri , 26 mai,   să voteze bilanțul Companiei de Apă Arieș, prezentat în ședința ordinară a Consiliului Local.

Social democrații au lăsat să se înțeleagă că rezultatele financiare tot mai modeste al CAA sunt fapt consecința unor politici sociale: prețurile la apa și canalizarea din Turda au fost păstrate la valori mici față de alți operatori din țară.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.