Conducerea MMM Autoparts acuzată de presiuni și concedieri abuzive.Ce spune ITM Cluj

Conducerea MMM Autoparts acuzată de presiuni și concedieri abuzive.Ce spune ITM Cluj by august 7, 2019 0 comments

Adrian Dohotaru, deputat independent și membru al Comisiei de Muncă și Protecție Socială a Camerei Deputaților a transmis public o sesizare prin care acuză conducerea Companiei MMM Autoparts din Turda că ar comite o serie de abuzuri și acțiuni de răzbunare la adresa angajaților.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj spune că nu a depistat recente abateri de la normele legale de muncă, nu a fost sesizat recent cu privire la eventuale nereguli  și că așteaptă soluționarea unor dosare aflate pe rolul instanței de judecată.

MMM Autoparts, cel mai mare angajator din zonă, cu 600 de salariați, este acuzată de abuzuri și acțiuni de răzbunare față de salariații care au protestat în luna aprilie pentru a-și solicita drepturile, adică salarii mai mari și prime echitabile.

Sunt alături de acești angajați plătiți din păcate pe salariul minim și solicit inspectorilor ITM să intervină de urgență pentru a opri acțiunile de intimidare și concedierile abuzive!”, transmite deputatul Adrian Dohotaru,  într-o scrisoare dechisă adresată opiniei publice. Acesta mai arată că Statul trebuie să fie un garant al respectării legii. ” Este ilegal și imoral să forțezi salariații să își dea demisia! În cazul în care compania decide să reducă numărul de salariați, concedierile trebuie să urmeze toate procedurile din Codul Muncii, cu informarea și consultarea sindicatului din intreprindere și cu asigurarea unei protecții adecvate pentru salariații disponibilizați”, spune deputatul clujean care adresează intrebări directe inspectorilor ITM: S-a desfășurat vreun control la SC Autoparts din Turda în urma protestului spontan din aprilie? Dacă da, care au fost concluziile? Există contract colectiv de muncă la nivelul companiei? Dacă da, de cine este semnat din partea salariaților? Există suspiciuni de obstrucționare a organizării salariaților în sindicat la nivelul companiei? Se desfășoară în prezent vreo investigație privind acuzele de concedieri abuzive? S-au efectuat ore suplimentare peste norma legală?

ITM așteaptă decizia instanțelor de judecată

InfoAries.ro a solicitat un punct de vedere al Inspectoratului de Muncă Cluj. Am întrebat dacă ITM are acțiuni de verificare în derulare, dacă au fost sesizați cu privire la eventuale nereguli și dacă se cunosc eventuale presiuni care să interzică formarea unui sindicat.

ITM Cluj nu a desfasurat actiuni de control la MMM AUTOPARTS SRL din municipiul Turda, str. Campiei, nr. 137, in perioada 1 martie 2019 31 iulie 2019, a precizat pentru InfoAries.ro, Daniel Octavian Păcurariu, inspector șef al ITM Cluj. Anterior perioadei menționate, aceasta societate a lost controlata de catre inspectorii ITM Cluj, aplicandu-se masurile legate in raport cu neconformitatile constatate.

In legatura cu intrebarite d-lui deputat Adrian Dohotaru pe care ie-ati reluat in adresa dumneavoastra, aratam ca MMM AUTOPARTS SRL Turda detine contract colectiv de munca in vigoare inregistrat la ITM Cluj si semnat din partea salariatilor de catre reprezentantii alesi; Nu am fost informati in legatura cu obstructionarea organizarii unui sindicat la nivelul societatii; Asupra motivelor de concediere despre care faceti vorbire se pronunta instanta de judecata in cadrul procesual legal, la solicitarea partii interesate”, mai precizează inspectorul șef al ITM Cluj.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.