Condamnați la singurătate. Copii cu nevoi speciale din Turda, lipsiți de șansa de a merge la școală

Condamnați la singurătate. Copii cu nevoi speciale din Turda,  lipsiți de șansa de a merge la școală by martie 16, 2017 1 comment

Imaginați-vă copii cu diagnostice scrise pe o jumătate de coală A4. Atât de multe încât prima dată nici nu știi ce terapie să alegi, atunci când vin la recuperare”, spune preotul Florian Șimonca.

Peste 60 de copii cu nevoi speciale din Turda sunt lipsiți de șansa de a merge la școală sau la o grădință deoarece Turda nu are un învățământ special destinat persoanelor cu dizabilități. În județ sunt 11 unități de educație pentru copii cu nevoi speciale, atât pentru cei cu probleme de vedere și auz cât și pentru copii cu probleme neuro-motorii.

Decizia de înființare a învățământului special la Turda poate fi blocată de adversitățile politice dintre PSD și PNL.

Pentru mine e inexplicabil și de neconceput faptul că Huedinul are grădiniță și școală cu nevoi speciale și Turda, nu” declara la finalul săptămânii trecute, Antoaneta Vanea, președinta Asociației AGA Down Sindrom Cluj.

În 2010-2011 părinții unor copii cu nevoi speciale din Turda au încercat să obțină de la autorități sprijinul pentru o grădiniță și o școală cu nevoi speciale, își amintește preotul Florian Şimonca, directorul Centrului de Recuperare Psihoneuromotorie pentru copii cu handicap „Sfânta Irina”, din Turda. Acesta nu-și mai amintește de ce inițiativa nu a avut succes dar crede că o grădiniță și o școală pentru copii cu nevoi speciale este absolut necesară în oraș. ”În centrul nostru sunt înregistrați peste 100 de copii cu deficiențe.O parte dintre copii merg și la școala normală, o altă parte sunt duși de părinți la Cluj. Din totalul celor aflați în evidențele noastre, circa 60% nu urmează nicio formă de învățământ”, spune Florian Șimonca.

Imaginați-vă copii cu diagnostice scrise pe o jumătate de coală A4. Atât de multe încât prima dată nici nu știi ce terapie să alegi, atunci când vin la recuperare”, mai spune preotul turdean.

Părinții copiilor cu nevoi speciale se regăsesc în trei ipostaze: au mulți bani și astfel și resurse pentru terapie, psiho-pedagogi particulari ori mersul la școală la Cluj, nu au mulți bani dar sunt mereu în căutare de resurse oferite de alte fundații și asociații iar copii lor beneficiază ocazional de terapie de recuperare. Cea de-a treia ipostază e cea a părinților  cu bani puțini, care amestecă zilnic speranța, disperarea și frustrarea.

Politica ar putea bloca înființarea unei școli cu nevoi speciale la Turda

Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj spune că decizia de înființare a unei școli speciale revine Consiliului Județean iar structurile de conducere din educație au rolul de a da avizele speciale de funcționare. ”Noi am avut discuții în trecut cu preșdintele CJ Cluj pe marginea înființării unei școli pentru copii cu nevoi speciale la Turda. Apoi acesta s-a schimbat și discuțiile nu au mai continuat. După aprobarea bugetului din acest an vom relua aceste discuții. Decizia de înființare aparține însă Consiliului Județean Cluj, care răspunde de învățământul special”, a declarat Valentin Cuibus. Inspectorul școlar general a mai precizat că ISJ Cluj va emite doar un aviz de principiu, apoi, fiind vorba de o școală nouă e nevoie de avizul Agenției Române de Asigurar a Calității în Învățământul Preuniversitar.

Înființarea unei școli cu nevoi speciale la Turda trece din nou pe tărâmul disputelor politice. Decizia de înființare a școlii speciale de la Turda stă acum în pixul liberalului Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Rămâne de văzut în ce măsură Alin Tișe va agreea să cheltuie bani pentru un proiect social la Turda, acum controlată politic de social-democratul Cristian Matei, mai ales în condițiile în care președintele CJ Cluj nu este un fan al actualul primar al Turzii.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. Hudrea Crustina
    #1 Hudrea Crustina 18 martie, 2017, 15:02

    Eu mi-am inscris fetita in cls 0 la scoala de masa.Am explicat ca are SD iar dna secretare mia spus ca INCA nu a avut un astfel de caz in scoala….nu pot sa cred…eu sunt ft optimista si cred ca asa cum sa descurcat la gradinita in masa asa se va descurca si la scoala dar totul depinde de dna invatatoare cum o va accepta si de copii cum o vor trata….dar cel mai mult de parintii copiilor .

    Reply this comment


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<