Comisia Europeană nu a aprobat încă proiectul regional de apă-canal. Autoritățile subliniază că proiectul nu e afectat

Comisia Europeană nu a aprobat încă proiectul  regional de apă-canal. Autoritățile subliniază că proiectul nu e afectat by aprilie 24, 2019 0 comments

Comisia Europeană nu a aprobat încă proiectul major de apă-canal de la Turda în valoare de peste 700 de milioane de lei, a precizat astăzi Ministerul Fondurilor Europene printr-un răspuns la o solicitare formulată de InfoAries.ro. Autoritățile de la București sublinează că ”neaprobarea de către CE a proiectului major nu afectează implementarea proiectului, având în vedere faptul că Ministerul Fondurilor Europene a semnat Contractul de Finantare, cheltuielile eligibile din cadrul proiectuluiâ decontându-se de la bugetul de stat, urmând ca ulterior aprobării de către CE, acestea să fie rambursate de către Comisia Europeană”.

Autoritățile de la Turda întâmpină dificultăți în gestionarea proiectului de apă canal. Surse politice din Consiliul Județean Cluj precizau în iarna anului trecut că documentația proiectului de la Turda a fost întocmită cu informații incorecte. Printre acuzații era și cea protrivit căreia în proiect au fost incluse l și localități care nu aveau dreptul să beneficieze de investiții pentru canalizare.

InfoAries.ro a solicitat Comisiei Europene, in iarna anului trecut să explice ce clarificări au fost solicitate părții române. Comisia Europeană a transmis că va face publice atât cererile de clarificări cât și răspunsul autorităților de la Turda după ce procedura de aprobare a proiectului se va încheia.

Ministerul Fondurilor Europene a precizat astăzi că procedura de aprobare a proiectului major nu este încheiată. Comisia Europeană a cerut în luna februarie alte clarificări suplimentare.

Compania de Apă Arieș a anunțat în 18 aprilie demararea la începutul lunii a primelor lucrări de infrastructură din cadrul “Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunea Turda – Câmpia Turzii”.

Situația este delicată pentru autoritățile locale de la Turda. Derularea proiectului de apă-canal influențează celelalte lucrări de infrastructură din oraș. Potrivit ministerului dezvoltării din cele 18 contracte ale proiectului s-au atribuit doar patru, douî de lucrări și două de servicii.

Situația încurcată a proiectului de apă l-a determinat pe primarul muncipiului să avanseze în această lună o altă idee. O serie de lucrări, precum conducta magistrală din zona Panait Cerna- Săndulești se vor derula din fonduri locale.

În data de 18.12.2017 a fost semnat de catre partea română Contractul de Finantare aferent proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din regiunea Turda-Câmpia Turzii

În data de 19.07.2018 AM POIM a transmis Comisiei Europene spre aprobare proiectul major, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1303/2013, art. 102 (2). Comisia Europeană a transmis în atenția AM POIM, o solicitare de clarificări în relație cu anumite componente investiționale din cadrul proiectului, partea română răspunzănd solicitării în data de 07.01.2019. O nouă solicitare de clarificare din partea CE a fost transmisă în data de 07 februarie a.c. iar în prezent documentația este în curs de completare la nivelul beneficiarului pentru a integra toate clarificările solicitate de către Comisie.

”Neaprobarea de către CE a proiectului major nu afectează implementarea proiectului, având în vedere faptul că Ministerul Fondurilor Europene a semnat Contractul de Finantare, cheltuielile eligibile din cadrul proiectului decontându-se de la bugetul de stat, urmând ca ulterior aprobării de către CE, acestea să fie rambursate de către Comisia Europeană

În ceea ce priveste stadiul implementării proiectului regional, menţionăm faptul că din cele 18 contracte componente ale proiectului, în prezent sunt atribuite două contracte de lucrări şi două contracte de servicii, iar patru contracte de lucrări sunt în procedură de atribuire, iar pentru restul de 10 contracte urmează a fi lansate procedurile de achizitie”, a precizat Ministerul Fondurilor Europene.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.