Comisia de buget-finanțe a avizat verificarea Companiei de Apă Arieș

Comisia de buget-finanțe a avizat verificarea Companiei de Apă Arieș by martie 7, 2016 0 comments

Comisia de buget-finanțe a Consiliului Local Turda a avizat astăzi proiectul de hotărâre prin care municipiul Turda uzează de prerogativele de control și verficarea a Companiei de Apă Arieș.

Este prima dată de la înființarea operatorului public, din 2008, când municipalitatea din Turda recurge la o procedură de verificare a Companiei de Apă prin intermediul unui act administrativ cu caracter special. Avizul a fost dat cu trei voturi pentru și o abținere. Miza acestui demers, așa cum rezultă din formularea proiectului de hotărâre este numirea unei noi conducerii.

Municipalitatea din Turda lasă să se înțeleagă că actualul Consiliu de Administrație a demarat o procedură de selecție a noi administratratori dar fără a anunța acționarii, printre care și Municipiul Turda.

Proiectul de hotărâre ce va fi supus votului Consiliului Local în ședința extraordinară de joi, 10 martie, cuprinde 10 puncte distincte prin care municipalitatea detaliază ce dorește să afle de la operatorul public de apă. Sunt vizate rapoartele de gestiune, de performanță, rapoartele tehnice, explicații cu privire la remunerația membrilor Consiliului de Administrație, explicații cu privire demararea procedurilor de alegere a noi membri ai Consiliului de Administrație fără anunțarea acționarilor (respectiv a autorităților locale din Turda).

Proiectul de hotărâre solicită conducerii executive și Consiliului de Administrație al Companiei de Apă să prezinte aceste rapoarte în termen de 5 zile de la comunicare.

Termenul strâns din proiectul de hotărâre a stârnit discuții în comisia de buget finanțe a Consiliului Local și a fost considerat drept unul extrem de strâns. Au fost propuneri ca termenul să fie următoarea ședință de Consiliu Local ori un termen de 30 de zile. Miza unui termen redus stă însă în temerea administrației locale că proiectul de hotărâre va fi atacat după cele 10 zile în contencios administrativ iar separat se va cere suspendarea lui până la finalul judecății.

Proceduri complicate de verificare a operatorului de apă

Verificarea Companiei de Apă Arieș nu este un lucru ușor deoarece încă de la înființare ”părinții fondatori” au inclus prevederi restrictive. În statutul original spre exemplu, potrivit art.8, acționarii aveau acces la datele financiare de maximum două ori pe an între două adunări AGA. Ulterior, o modifcare din 2008 a statutului Companiei de Apă scoate limitarea numărului de verificări, probabil dintr-o eroare. În 2012, o altă modificare a statututului reintroduce limita de două verificări dar conferă asociației de dezvoltare ADI AVA dreptul de a numi și schimba membrii Consiliului de Administrație.

Intenția de a supune Compania de Apă unei proceduri de verificarea este una dificilă și pentru că în acest joc sunt trei actori: Primăriile Turda, Câmpia Turzii și comunele ce sunt acționari ai CAA, asociația Apa Văii Arieșului în care sunt asociate primăriile și nu în ultimul rând, Compania de Apă.

Potrivit legii controlul asupra companiei cu capital public poate fi exercitat de autoritatea publică tutelară. Legea spune că autoritatea tutelară este entitatea care fie coordonează sau are în subordine o întreprindere publică, fie exercită calitatea de acționar a întreprinderii publice. Potrivit legii, autoritatea publică ar fi în acest caz Consiliul Local Turda. Pe de altă parte, potrivit art.8 din Statutul Companiei de Apă Arieș, fiecare acţionar are dreptul de a fi informat cu privire la rezultatele activităţii şi administrării societăţii şi de a avea acces la documentele societăţii (inclusiv, dar fără a se limita la acestea, la contractele încheiate de societate cu terţe persoane, registre, rapoartele administratorilor şi auditorilor, autorizaţii şi permise eliberate de autorităţile competente). Acest poate fi exercitat, după cum spuneam, între Adunările Generale ale Acţionarilor de două ori într-un an, prin consultarea la sediul societăţii a documentelor.

Înființarea Asociației Apa Văii Arieșului, complică lucrurile. ADI AVA a afost înființată ca o cerință a UE pentru ca să existe o autoritate publică care să gestioneze serviciul de apă la nivel zonal și a primit statututl de autoritate delegantă. Autoritatea delegantă are, potrivit statutului, competenţa generală de exercitare a controlului economic, financiar şi tehnic asupra operatorului de apă, competențe acordate de către unitățile aministrative asociate. Practic Primăriile au transferat către ADI AVA toate competențele de gestionare a serviciului public de apă, inclusiv cele de control financiar, mai puțin cele legate de domeniul public, care are un statut special și nu poate fi transferat de la nivelul Consiliilor Local.

Avem așadar, în această schemă municipiile și comunele care sunt acționari și autorități tutelare inițiale, ADI AVA care e autoritatea tutelară și operatorul de apă. Dificultatea în verificarea Companiei de Apă vine din procedurile birocratice.

Spre exemplu, verificare pe care acum primarul Tudor Ștefănie o cere poate urma procedura prevăzută de legislația comercială (Turda este acționar al CAA), dar acest lucru care ar dura: demersurile ar trebui să se facă prin intermediul AGA și al Consiliului de Administrație care acum e controlat de către PSD. Conducerea Companiei de Apă a precizat de-a lungul timpului că nu are nicio obligație de a informa direct Consiliul Local Turda. Conducerea Companiei a arătat că obligațiile sale de informare sunt direct către Asociația Apa Văii Arieșului.

Așadar, Turda poate controla din punct de vedere al legislatiei comerciale Compania de Apă, dar procedura este complicată și poate fi blocată, dar nu mai poate controla direct Compania de Apă și din punct de vedere administrativ, deoarece a transmis aceste atribuții către ADI AVA. Metoda de a exercita controlul administrativ prin ADI AVA e la rândul ei complicată, deoarece acest organism public e compu din primari divers colorați politic.

Din faptul că Municipiul Turda a inițiat un proiect de hotărâre prin care se cer explicații cu privire demararea procedurilor de alegere a noi membri ai Consiliului de Administrație, procedură despre care se precizează că a demarat fără anunțarea acționarilor (respectiv a autorităților locale din Turda), rezultă faptul că lupta care se duce este de fapt pentru șefia Companiei de Apă.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.