Colegiul Negruțiu propune o clasă de mecanică agricolă, după un deceniu

Colegiul Negruțiu propune o clasă de mecanică agricolă, după un deceniu by ianuarie 27, 2017 0 comments

”Există un interes crescut pentru învățământul profesional”, a anunțat astăzi la Cluj, Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean. Anunțul vine la finalul a patru luni de muncă în care ISJ a pus la punct planul de școlarizare pentru anul 2017-2018.

Elevii și-au manifestat preferințele pentru liceele de tip teoretic și pentru învățământul profesional, care a înregistrat pentru prima dată în ultimii 20 de ani un reviriment. Potrivit lui Valentin Cuibus, necesarul evaluat de ISJ cu sprijinul agenților economici ar fi de 1000 de absolvenți pentru învățământul profesional. Pasiunea elevilor de gimnaziu pentru diversele meserii sau meșteșuguri nu este totuși așa de mare.

Crește în același timp exodul absolvenților de gimnaziu din Turda și Câmpia Turzii spre licee din Cluj.

IMG_5920

Valentin Cuibus, șeful ISJ Cluj a anunțat într-o conferință de presă un interes tot mai crescut al elevilor pentru școlile profesionale

Numărul de elevi absolvenți de clasa a VIII este în ușoară scădere în anul școlar 2017-2018. Inspectoratul Școlar a stabilit că vor fi va 184 de clase cu patru mai puține decât în anul precedent. ISJ a stabilit un număr mai mare de clase pentru liceele tehnice și școlile profesionale și a diminuat ușor numărul de clase cu specific teoretic și vocațional. Ponderea cea mai mare revine însă învățământului teoretice care are alocate 80 de clase.

Valentin Cuibus, șeful ISJ Cluj spune că în acest an școlar interesul pentru școlile tehnice și cele profesionale a crescut iar cele mai atractive domenii sunt mecanica auto și turismul și alimentația. Apar însă cereri pentru profile noi, precum cele de prelucrare a lemnului la Huedin și mecanica agricolă, la Turda. În zonă, două licee Colegiul Tehnic Victor Ungureanu și Colegiul Tehnic Turda vor avea clase de seral.

Potrivit ISJ se înregistrează o creștere a numărului de absolvenți de gimnaziu ce optează pentru licee din Cluj. ”Din Turda, 82 de copii merg spre Cluj, 25 de copii pleacă din Câmpia Turzii. La nivelul județului circa 400 de copii se orientează pentru licee din Cluj”, spune Valentin Cuibus.

Colegiul Negruțiu propune o clasă de mecanică agricolă, după un deceniu

Anul școlar 2017-2018, vine cu o noutate pentru învățământul profesional, prin formarea claselor duale profesionale. Înființate la cererea agenților economici, acestea vor școlariza copii sprijiniți financiar cu burse de stat și private. Statul asigură lunar o bursă de 200 de lei fiecărui elev de la școlile profesionale, dar noile norme din educație prevăd posibilitatea unui învățământ susținut mixt, cu sprijinul sistemului privat. Elevii vor primi burse din partea firmelor dar var vor lucra în practică la cei care se presupune că vor fi viitorii lor angajatori .Potrivit ISJ vor exista în județ șase astfel de clase, dintre care una la Turda. ”Va fi o clasă cu profil alimentar la Liceul Raluca Ripan, la Energetic pe partea de electrică, la Vlaicu va fi o clasă de sudori, la Emil Negruțiu din Turda, o clasă de mecanici agricoli”, a mai precizat Cuibus.

”Va exista o clasă de mecanică agricolă la solicitarea unor producători agricoli de sfeclă de zahăr din zonă”, a confirmat Florin Stan, directorul adjunct al Colegiului Emil Negruțiu. Acesta a precizat că interesul producătorilor agricoli a apărut datorită faptului că nu mai există personal calificat care să facă lucrări agricole. Mecanicii agricoli reapar la Turda, după dispariția claselor de profil agricol în perioada anilor 2005.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.