Colegiul Dr. Ioan Rațiu se desființează prin fuziune cu Colegiul Emil Negruțiu

Colegiul Dr. Ioan Rațiu se desființează prin fuziune cu Colegiul Emil Negruțiu by decembrie 13, 2017 0 comments

Colegiul Dr. Ioan Rațiu din Turda își va încetat activitatea ca unitate școlară de sine-stătătoare, de la 1 septembrie 2018, se arată într-un document ce va fi aprobat vineri de către Consiliul Local Turda. Autoritățile școlare județene au mai încercat să închidă colegiul în anul 2015. 

Liceul turdean se va desființa după 115 ani de funcționare iar clasele existente se vor comasa la Colegiul Emil Negruțiu.

Colegiul Tehnic “Dr.Ioan Raţiu” , cea mai veche şcoala de arte şi meserii din zona Turda-Câmpia Turzii se va închide, după 115 de activitate. Înfiinţată în 1905, ca “Şcoala de arte şi meserii” devine în anii 1922-1948 cel mai important centru de calificare profesională şi de cultură sub patronajul “ Casinei Meseriaşilor şi intelectualilor Turdeni”. Reorganizată si restructurată după 1948 sub diferite denumiri, unitatea de învățământ a funcționat în ultimii ani ca școală de arte și meserii.

Înființarea Colegiului ”Dr Ioan Rațiu” este strâns legată de activitatea lui Augustin Rațiu, avocat prefect și fost primar al Turzii. Acesta, În anii 1905-1906 a reorganizat (în calitate de președinte) “Reuniunea Meseriașilor Români” din Turda, înființată în 1889 de Dr.Ioan Rațiu.

Consiliul Local Turda va aproba vineri, 14 decembrie planul de învățământ pentru anul următor. Inspectoratul Școlar Județean Cluj propune desființarea Colegiului Dr. Ioan Rațiu, în condițiile în care unitatea școlară nu mai are numărul minim de 300 de elevi prevăzuți de lege.

Consiliul Local Turda a mai aprobat în anul 2015 desființarea Colegiului Dr. Ioan Rațiu. Administrația locală de atunci, condusă de către Tudor Ștefănie a fost criticată de către consilierul PSD, Dorina Arion. Aceasta a criticat în 2015 modul în care autoritățile locale au gestionat situația și aprecia că pentru a decide desființarea unui liceu cu o vechime de un secol și cu o asemenea importanță pentru școala de meserii din Turda, se impunea o dezbatere pubilică. În 2015, Sorin Bichiș, consilier independent a criticat inclusiv modul în care consilierii locali din Consiliul de Administrație au gestionat situația. Practic, în 2015, Consiliul Local a aflat despre decizie peste noapte, după ce fusese comunicată de către Inspectoratul Școlar.

Surse din mediul politic vorbesc de interese imobiliare

În jurul desființării Colegiului Dr Ioan Rațiu apar și zvonuri difuzate prin mediul politic și școlar. Neconfirmate oficial, acestea vorbesc de existența unor interese imobiliare și a unor legături formate între persoane din administrație și oameni de afaceri.

Una dintre aceste informații face referire la faptul că sediul Colegiului Dr.Ioan Rațiu de lângă Primărie ar fi fost donat de către familia Rațiu cu condiția ca să adăpostească o unitate de învățământ. Surse din mediul politic local vorbesc despre o intenție a familiei Rațiu de a obține revocarea donației în condițiile în care autoritatea publică  nu mai asigură destinația inițială a donației și condiția prin care în clădire să funcționeze o unitate școlară.

Zvonurile referitoare la acest subiect sunt însă contradictorii și se suprapun. Nici viitorul clădirii de pe strada Ștefan cel Mare nu e scutit de speculații. Zvonurile vorbesc despre un proiect pe termen lung prin care cele două imobile ar urma să treacă din proprietate publică în proprietate privată.

Administrația locală nu a fost foarte clară până acum dacă vor păstra clase funcționale în clădirea Colegiului Rațiu, de lângă Primărie.

Timeea Gavrilescu, directoarea Colegiului Emil Negruțiu care va prelua clasele spune că dispune de suficient spațiu pentru ca activitatea să desfășoare fără probleme. ”Preluăm patru clase, două de liceu, două de profesională. Vor putea funcționa fără probleme aici, astfel încât din punctul meu de vedere nu e nevoie de o altă clădire”, spune Timeea Gavrilescu.

Dacă este așa, cele două clădiri rămân la dispoziția Consiliului Local și cel mai probabil vor intra de la anul în conservare. Viitorul acestora va fi tranșat de autorități în cel mult doi ani.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<