Clujul, locul trei pe țară la speranța de viață

Clujul, locul trei pe țară la speranța de viață by mai 5, 2017 0 comments

Un bucureștean trăiește cel mai mult în România, iar un sătmărean, cel mai puțin arată datele Institu­tului Naţional de Statistică pentru anul 2015.

Un bucureştean trăieşte, în medie, 77,8 ani, Capitala fiind regiunea cu cea mai mare spe­ranţă de viaţă din România,

Pe lângă Bucureşti, în topul judeţelor cu cea mai mare speranţă de viaţă se mai află Vâlcea (unde durata medie a vieţii este de 77,5 ani), Cluj (76,7 ani), Braşov (76,6 ani) şi Sibiu (76,2 ani).

La polul opus, în Satu Mare există cea mai mică spe­ranţă de viaţă din România, de numai 73,2 ani, cu 2,2 ani mai redusă decât media na­ţională şi cu aproape 5 ani mai scăzută decât în Bu­cureşti. În clasamentul judeţelor cu cea mai redusă speranţă de viaţă se mai află Călăraşi (73,2 ani), Giurgiu (73,5 ani), Tulcea (73,5 ani) şi Olt (74 ani).

În ceea ce priveşte durata medie a vieţii pe sexe, statisticile arată că, în medie, femeile au o speranţă de viaţă de aproape 79 de ani, în timp ce bărbaţii au o durată medie a vieţii de 72 de ani.

Speranţa de viaţă, indicatorul care arată starea de sănătate a populaţiei unei ţări, a devenit în ultimii ani o preocupare constantă a specia­liş­tilor în demografie, care avertizează asupra faptului că guvernele trebuie să îşi facă planuri pentru creşterea duratei medii a vieţii, dar şi pentru recu­pe­rarea mai rapidă a decalajelor faţă de statele dezvoltate, pentru că în prezent progresul tehnologic o permite, scrie Ziarul Financiar.

speranta de viata

De altfel, Ro­mânia are un de­calaj de 7 – 8 ani la spe­ranţa de viaţă faţă de alte state din Europa de Vest, iar va­lo­rile cele mai mici ale spe­ranţei de viaţă la naştere sunt în ţă­rile ex-co­mu­niste, cu niveluri mai îngri­jo­ră­toare la bărbaţi, po­trivit unor pre­zentări ale profe­so­rului Va­sile Gheţău, director al Cen­trului pentru Cercetări Demografice al Aca­demiei Române.

În Franţa, ţară care a acordat în ultimele decenii o atenţie deosebită îmbună­tă­ţirii indica­to­rilor demografici, speranţa de viaţă a popula­ţiei a fost de 82,8 ani în 2014, cu aproape 8 ani mai mare ca în Ro­mânia, potrivit Eurostat, biroul de statis­tică al Uniunii Euro­pene. În plus, durata medie de viaţă în rândul fe­meilor din Franţa a fost de 86 de ani în 2014, în timp ce a bărbaţilor a fost de 82,8 ani în acelaşi an.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.