Cluj: Fiscul a încasat suplimentar 6,7 milioane de euro verificând prețurile de transfer

Cluj: Fiscul a încasat suplimentar 6,7 milioane de euro verificând prețurile de transfer

by iulie 20, 2015 0 comments

În primul semestru al anului 2015 au fost înregistrate creşteri semnificative ale sumelor suplimentar stabilite în cadrul inspecţiilor fiscale ce au vizat verificarea preţurilor de transfer practicate de către contribuabilii care desfăşoară tranzacţii cu persoanele afiliate, a anuțat Drâirecția Generală a Finanțelor Publice Cluj.
Din punct de vedere al structurilor regionale ale A.N.A.F., cele mai mari sume suplimentare generate de ajustări ale preţurilor de transfer au fost înregistrate la nivelul direcţiilor regionale ale finanţelor publice Cluj-Napoca, cu aproximativ 29,7 mil. lei (reprezentând 6,7 mil. Euro), Timişoara, cu aproximativ 19,8 mil. lei (reprezentând 4,36 mil. Euro) şi Ploieşti (cu aproximativ 17 mil. lei, reprezentând 3,8 mil. Euro). De asemenea, în cadrul Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili s-au stabilit sume suplimentare de aproximativ 59,7 mil. lei, reprezentând 13,4 mil. Euro.

Doar în cadrul unei singure verificări, inspectorii fiscali au stabilit sume suplimentare de plată de aproximativ 27 mil. lei (reprezentând 6 mil. Euro), respectiv a fost diminuată pierderea fiscală cu aproximativ 21 mil. lei (reprezentând 4,7 mil. Euro). Societatea verificată desfăşoară activităţi de producţie şi comercializează produsele rezultate din activitatea de producţie preponderent către părţi afiliate.

Prețurile de transfer sunt prețurile la care se vând sau se cumpară bunuri și servicii între companii sau persoane înrudite (în teoria de specialitate numite persoane afiliate). Două companii sunt în principiu considerate înrudite daca au acționari sau manageri comuni, adică aceleași persoane decid ce se întâmplă și într-o companie și în cealaltă
Noțiunea de prețuri de transfer e la bază una economică și nu fiscală iar scopul este acela scopul este acela de a vinde și cumpăra bunuri și servicii la prețuri prin care să se obțină un profit maxim al unei organizații la nivel general și nu la nivelul individual al fiecărei divizii sau firme. Odată introdus aceste concept în practica economică, organele fiscale au constatat că metoda permite manipularea declarațiilor fiscale și a plății impozitelor.
Reglementarile privind prețurile de transfer din România, impune firmelor care desfășoare tranzacții cu persoane afiliate să documenteze prețurile la care se realizează aceste tranzacii. Această documentare ia forma dosarului de prețuri de transfer, dosar care trebuie intocmit la solicitarea organelor fiscale care poate fi controlati.I nspectorii fiscali au dreptul legal să modifice valoarea fiscală a prețurilor din tranzacțiile derulat cu persoane afiliate. În urma acestor modificări organele fiscale stabilesc sume suplimentare de plată, la care se poat adăuga dobânzi și penalități.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.