Circ la Domeniul Public: Ultima zi de mandat a lui Cristel Frânc lasă societatea cu doi directori

Circ la Domeniul Public: Ultima zi de mandat a lui Cristel Frânc lasă societatea cu doi directori

by august 18, 2015 0 comments

Domeniul Public Câmpia Turzii a ajuns în situația Salinei Turda, de a avea doi directori ce se contestă între ei, datorită luptei politice din oraș, aceea
Situația a apărut ca urmare a faptului că în 18 august era ulima zi de mandat a directorului Cristel Frânc. Pe 31 iulie, Adunarea generală a Acționarilor decidea demararea procedurile de selecție a unui nou Consiliu de Administrație în baza OUG 109, privind guvenarea corporatistă a întrepriderilor publice. Actul normativ al guvernului prevede selectarea conducerii întreprinderii publice pe criterii profesionale, prin concurs și evaluare. Potrivit Hotărîrii din 31 iulie, a AGA, vechiul CA de la Domeniul Public și-ar fi încetat atribuțiile odată cu constituirea noului CA. În 13 august, același CA a decis să nu mai prelungească mandatul directorul Cristel Frînc, mandat ce expira în 18 august.
Ulterior acestei date, AGA a adoptat o nouă hotărâre, aceea de a schimba vechiul Consiliu de Administrație cu unul nou, anulând propriu zis prevederea din hotărârea pe care a dat-o anterior, aceea că vechiul CA rămâne în funcție până la finalizarea selecției în baza OUG 109.
După această situația, Domeniul Public Câmpia Turzii s-a ales cu două Consilii de Administrație ce își dispută legalitatea.
Refuzul de a prelungi mandatul directorului Cristel Frânc s-a făcut în vechiul Consiliu de Administrație inclusiv cu votul PSD, care au sancționat eșecul directorului Frânc de a prezenta un plan de redresare a societății. Ulterior, PNL și aliații săi a obținut în Consiliul de Administrație o majoritate care să le permită să ia decizii. Dat fiind acest fapt, administrația locală PSD a folosit pârghiile administrative să numească un nou Consiliu de Administrație.

Viceprimarul Gal: ”L-au repus în funcție pe Uioraș, directorul ce a pus borduri de 5 centimetri’

În timp ce noul Consiliu de Administrația l-a reconfirmat în funcție pe Cristel Frînc, vechiul Consiliu de Administrație l-a numit, ieri seară, director pe Cristinel Sever Iuoraș.

Viceprimarul Avram Gal, care spune că va lucra administrativ cu orice director spune că alegerea susținută de liberali este una nepotrivită. ”E directorul schimbat de Lojigan, cel care a luat 700 de milioane de la Domeniul Public. L-au repus în funcție pe Iuoraș, directorul ce a pus borduri de 5 centimetri. Pe vremea lui au făcut drumurile și au pus asfaltul direct pe balastru. În calitate de viceprimar nu voi atribui lucrări dacă acestea nu sunt făcute serios nici nu voi plăti lucrări făcute de mîntuială”, spune Gal ce lasă să se întrevadă un boicot economic asupra Domeniului Public.
Astăzi, cele două grupări își disputau legalitatea la Registrul Comerțului, dorin să obțină ”cheia” care să le permită accesul la conducerea societății publice.
Dorin Lojigan, liderul PNL confirmă susținerea lui Cristian Iuoraș pentru postul de director. Lojigan spune că numirea de către AGA a unui nou Consiliu de Administrație s-a făcut fără un mandat al Consiliului local, astfel că vechiul CA este în funcție și valid, la fel și deciziile pe care acesta le ia. Numirea lui Iuoraș este văzută de către administrația locală drept una la fel de ilegală, pe același motiv, absența unui mandat al Consiliului local.
Cele două părți cad însă de acord asupra unui singur aspect, procedurile de selecție a unui nou Consiliu local pe Ordonanața 109, trebuie să continue.
Criza de management la Domeniul Public riscă însă să ducă societatea spre faliment, în condițiile în care societatea are datorii de miliarde. Riscul de faliment al Domeniului Public va fi transformat cel mai probabil din miză economică în miză politică: cu directorul Iuoraș și o administrația locală ostilă, nu prea dispusă să plătească lucrări, societatea va fi la limita subzistenței iar falimentul Domeniului Public va fi aruncat de politicieni, unul în cîrca altuia.
Rămîne de văzut cum vor reacționa creditorii Domeniului Public și dacă nu va exista printre aceștia, agenți economici prudenți care să ceară insolvența unei societăți care are doi directori și niciun plan de redresare activ.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.