Dacă-l cunoașteți pe Ioan Roman, primarul din Viișoara și-l opriți pe stradă întrebându-l cum vede el politica azi o să vă îndemne să citiți o carte. L-am întrebat despre partidele politice în primăvara acestui an. ”Auzi domnule Hudrea, ia citește dumneata Ciocoii vechi și noi, a lui Filimon – I-am citit în liceu, i-am răspuns eu. Nu-nu, mi-a răspuns primarul Ioan Roman care a insistat. – Ia mai citește-i dumneata încă odată acuma”.
Zilele trecute, președintele PSD Cluj, Liviu Alexa, s-a declarat deranjat de faptul că la inaugurarea noului corp de școală de la Viișoara s-a făcut mult ”festivism”, iar copiii au fost ținuți minute bune pentru a asculta laudele la adresa primarului Ioan Roman. În plus, Alexa s-a declarat nemulțumit de faptul că nu au fost invitați Cristina Burciu și primarul Cristian Matei. Fuseseră însă invitați deputații Horia Nasra și Cornel Itu, dezertorii din PSD ce-au revenit înapoi.
Alexa face greșeala să se lege de unul dintre primarii cel mai puțin contestabili ai PSD-ului, din mediul rural.
Nu vreau să fac o apologie a primarului Ioan Roman, știu însă -alături de alți colegi din presă – o serie de fapte memorabile ale primarului din Viișoara. Mi-au rămas întipărite în minte două dintre ele deoarece erau atipice pentru liderii politici locali ai vremii. Le-am tot reamintit în diverse medii, în spațiul public.
Prin 2012-2013, așadar acum vreo șase-șapte ani, Primăria Viișora inaugura, la 1 Decembrie, de Ziua Națională și prima capelă mortuară din comună. La inaugurare au fost invitați ortodocși, greco-catolici, reformați și neoprotestanți. Primăria era organizatorul evenimentului și toți reprezentanții cultelor religioase au primit câteva minute ca să se roage potrivit credinței proprii, în limba lor maternă. Pentru mine a fost prima dată când am când am văzut un preot reformat rostind Tatăl Nostru în maghiară și asta de Ziua Națională a României. În alte contexte și alte locuri, în aceeași perioadă acest lucru nu ar fi fost posibil. Primarul Ioan Roman a spus atunci public că morții nu mai au etnie și nu mai au nici rivalități ori dușmănii, că sunt doar ai lui Dumnezeu. Ioan Roman a transmis atunci mesajul clar că noua capelă nu e a românilor ori a ungurilor, a ortodocșilor sau adventiștilor ci aparține oamenilor ce merg să se întâlnească cu Dumnezeu. Nu vreau să spun că primarul din Viișoara este exemplul perfect al liderului ne-xenofob. Ioan Roman care e dintr-o generație veche e un primar din Câmpia Transilvanie care ascunde mărturii a rivalităților româno-maghiare după fiecare răzor. Primarul a dovedit însă că poate trece peste emoțiile personale atunci când interesul comunității o cere.
La un alt 1 Decembrie sărbătorit în comună, Ioan Roman a decis premierea cu bani a adolescenților ce împlineau 18 ani. Primeau un fel de primă de majorat dar condiția era să vină la sărbătoarea de Ziua Națională. Nu discut aspectele tehnice sau pragmatice. Desigur, primarul nu dădea banii din buzunarul lui ci din bugetul local. Desigur o comună are mai puțin tineri la majorat față de un oraș. Ideea era însă o nouate. Pe când toți primarii din zonă se dădeau peste cap să premieze nunți de argint și de aur, Ioan Roman de la Viișoara a fost singurul primar din zonă ce a premiat adolescenții la majorat. Mesajul transmis tinerilor a fost unul pe măsură: comunitatea acum vă premiază, acum deveniți adulți. Nu sunt naiv și recunosc și componenta de propagandă politică care în acest caz particular avea o reacție electorală exponențială: nu doar adolescenții erau încântați- aveau bani să-și facă majoratul- dar și părinții și bunicii erau fericiți.
Nu e de mirare că Ioan Roman câștigă alegerile la Viișoara și le poate câștiga dacă vrea cu sau fără PSD, cu sau fără Liviu Alexa.
Primarul din Viișoara are și o aură de rebel. O anecdotă din mediul politic povestește despre un dialog dintre Roman și Mircea Geoană. Ultimul, președinte al PSD îi întreba pe clujeni ce-ar putea face pentru a ajuta PSD-ul la Cluj. ”Să vă dați demisia”, ar fi sunat răspunsul lui Roman.
Ioan Roman nu e deloc un rebel e doar un primar într-un stil de modă veche. Nu doar că a finanțat cărți despre dr.Ioan Bozdog, unul dintre cei peste 1200 de semnatari ai actului Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia dar primarul chiar și citește aceste cărți. Chiar crede în ele. Mai mult își chiar dorește să calce – atât cât poate- pe urmele personalităților ilustre din Câmpia Transilvaniei.
Ciocoii Vechi și Noi a lui Nicolae Filimon e unul din romanele preferate ale lui Ioan Roman.
”Parvenitul este linguşitor şi intrigant cu cei mari, violent şi cinic cu cei mici”, scria istoricul literar Henri Zalis, descriindu-l pe Dinu Păturică.
Octavian Paler spunea într-un interviu acordat lui Alex Ştefănescu, în România Literară: “Barbaria nu mai vine cu bâta, îmbrăcată în piei de animale şi scoţând chiote sălbatice, să atace civilizaţia.(…) Neobarbaria e produsul civilizaţiei, nu contrariul ei, şi atacă din interiorul cetăţii. Neobarbarul e, de regulă, îmbrăcat la cel mai bun croitor, merge cu limuzina, nu călare, are telefon mobil, navighează pe internet, e vedetă de televiziune”
Este Liviu Alexa,președintele PSD Cluj un Dinu Păturică modern în ochii primarului din Viișoara? O fi primarul Cristian Matei un Andronache Tuzluc -ciocoiul vechi ce a parvenit prin intrigi? Ori deputata Cristina Burciu o modernă dar incompletă Chera Duduca? Nu știu ce e în mintea primarului Ioan Roman din Viișoara. Ce știu sigur e însă faptul că Ioan Roman disprețuiește cu adevărat parveniții.
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.