Cinsprezece biserici au primit câte 10.000 de lei de la bugetul local

Cinsprezece biserici au primit câte 10.000 de lei de la bugetul local

by iulie 17, 2015 0 comments

Consiliul Local Turda a aprobat ieri în ședință extraoridinară alocarea sumelor de bani nrambursabili la capitolul cultură, tineret, culte religioase finanțând în medie 10% din sumele solicitate în total.
În total, consilierii locali au aprobat finanațarea a 15 biserici și trei organizații non guvernamentale, după ce comisia a exclus opt dintre solicitanții inițiali motivând că proiectele nu sunt eligibile.
Inițial, bisericile au cerut 1,3 milioane de lei dar comisia de evaluare a dosarelor a constatat că suma cerută este prea mare pentru bugetul local. Consilierii locali au aprobat alocarea a câte 10.000 de lei pentru fiecare biserică, cu excepția capelelor de pe strada Panseluței, ce a primit fiecare câte 5000 de lei. Ponderea cea mai mare a revenit parohiilor ortodoxe au fost finanțate și Biserica Franciscană, Parohia Romano Catolică și Parohia Unitariană.
La capitolul tineret, Fundația de Ecologie și Turism Potaissa a primit 11.280 de lei, Asociația Comori Ardelene a primit 15.181 de lei iar Asociația Maecenas a primit 19.860 de lei.

Comisa a respins achiziționarea unui pian și a echipamentelor de comunicație și IT

Printre proiectele respinse se numără cele de achiziție a unor mijloace fixe ori de realizare a unor investiții, care nu sunt eligibile potrivit Legii 350. Asociația Tour D’Art a cerut fonduri pentru achiziționarea unui pian și necesar pentru organizarea unui concurs zonal de muzică clasică în timp ce Grădinița Sf. Maria a cerut bani pentru amenjarea unui spațiu de joacă pentru copii. “Au fost proiecte ce nu puteau fi finanțate”, spune Sorin Bichiș, unul din membrii comisiei de evaluare a dosarelor. Legea interzice finanțarea infrastructurii solicitantului, spune Bichiș. “Am acceptat pentru finanțare doar proiecte ce presupunea cumpărarea unor obiecte de valori mici, de exemplu o masă de tenis de 500 de lei, mingi sau tricouri și nu finanțarea cumpărării unor mijloace fixe”, mai precizează alesul local.
Interpretarea dată de comisie este însă la limită, deoarece legea precizează că nu acordă finanţări nerambursabile pentru activităţi ce presupun dezvoltarea infrastructurii solicitantului, cu excepţia cazului în care aceasta reprezintă o componentă indispensabilă proiectului.
Cu alte cuvinte, nu faci un proiect pentru a cumpăra un obiect, faci un proiect pentru o activitate ce necesită în subsidiar un obiect, au tradus consilierii locali, prevederile Legii 350/2005.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.