Cine conduce la Turda. Familia PSD

Cine conduce la Turda. Familia PSD by noiembrie 14, 2018 0 comments

Asociația civică T9 din Turda dar și consilierii Partidului Național Liberal au criticat în ultimul an modul în care administrația PSD din Turda gestionează politicile de personal la întreprinderile publice din oraș. Adversarii politici ai PSD spun că administrația locală angajează după criterii politice. Cei de la T9 dar și liberalii citează câteva exemple, de la numirile în funcție ale directorului API srl la numirile în Consiliile de Administrație. Ultimul luat în vizor a fost adjuctul șefului Politiției  Locale Turda, Vasile Mănăilă. Cât adevăr e în asta? InfoAries.ro vă prezintă o radiografie a grupului politic ce conduce azi la Turda.

Începutul: Alegeri ca în comunism

În 28 septembrie 2015, în Cantina Electroceramica din Turda erau organizate algerile locale PSD. În sală, delegații erau preponderent angajați ai Companiei de Apă Arieș, prieteni de familiei ai lui Cristian Matei ori colaboratori apropiați.

Cristian Matei a fost singurul candidat la funcția de președinte al PSD Turda. A fost ales nestatutar, prin vot la vedere.

”Vă propun să votăm liber, pentru că nu cred că este cazul să ne ascundem aici”, a sunat intervenția lui Remus Lăpușan, președintele PSD Cluj, în ciuda articolului 44 din Statutul PSD ce prevedea votul secret. Prin votul deschis al delegaților, Cristian Matei a fost ales cu ropote de aplauze. în unanimitate, stilul atât de iubit de politicienii români din ultimii 50 de ani. Ginerele său, Bogdan Bobic făcea parte din echipa sa, fiind ales vicepreședinte al organizației PSD Turda iar la masa prezidului se afla viitoarea noră a primarului, Geanina Matei Trezorerier a fost ales Monia Koti. Pe mulți dintre cei din sală îi vom regăsi peste 2 ani făcând carieră în posturi publice din oraș

În discursul ce a precedat alegerii sale, Cristian Matei avea să precizeze și care au fost principalele realizări din mandatul său de președinte PSD. A subliniat în mod expres că strategia PSD era aceea de a face angajări politice.

”….Dar ce este cel mai important am reușit să deschidem porțile unor instituții care erau inaccesible unor turdeni din afara fostului PDL. Am reușit să angajăm oameni de-ai noștri în posturi pe care deși le meritau, oamenii noștri ..aceste posturi le obținea doar acoliții acestui partid PDL. Ei bine…după ce am fost trădați de foștii aliații PNL-ișiti de la toate nivelele și toate structurile am reușit totuși să ne securizăm majoritatea pozițiilor obținute pentru a a avea o bază de pornire, pentru mai departe, pentru acel viitor. Acel viitor la care vom ajunte imediat….”, fragment din discursul lui Cristian Octavioan Matei, din toamna anului 2015.

După doi ani, adversarii PSD critică politizarea administrației locale

Doi ani mai târziu, în iunie 2017, Partidul Național Liberal făcea bilanțul adversarilor politici de la Turda. Într-un text publicat pe pagina locală a partidului, liberalii identificau în 18 puncte care sunt principalele persoane angajate politic în oraș. Printre aceștia Bogdan Bobic, ginerele devenit director al Companiei de Apă, nora Geanina Ciobanca – director al Școlii Teodor Murășanu. PNL mai amintea de angajarea consilierului Adrian Sălăgean în funcții de consilier al directorilor de la Apă și Domeniul Public, angajarea fratelui și tatălui acestuia în posturi plătite din bani publici, apariția lui Bogdan Ursuleanu în poziția de director al API srl și angajarea nevestei acestuia la Compania de Apă. Numirea lui Dorin Apahidean în funcția de președinte al CA al Salinei și administrator public al Turzii și angajarea fiicei acestuia pentru servicii de comunicare și PR pentru Primăria Turda a fost criticată de oponenții politici ai actualei administrații. Apahidean este fost consilier al ex-senatorului PSD Alexandru Cordoș. Liberalii au criticat faptul că angajările politice s-au extins și la rudele unor consilieri locali din partide diferite și au speculat că motivul ar fi acela ca PSD s-și securizeze voturile în Consiliul Local. Printre nominalizați se află și Dan Nap, fratele consilierului local Adrian Nap, președintele Partidului Mișcarea Populară. Fratele acestuia a ajuns, potrivit PNL Turda, șef de birou la Administrarea Patrimoniului Imobiliar. A avut loc și angajarea consilierului ALDE Adrian Sărmășan în funcția de șef serviciu administrativ la Compania de Apă Arieș. Tot la CAA a fost angajată și o mătusă a deputatei PSD Cristina Burciu.

Lista completă a angajărilor politice al PSD este însă mult mai lungă și poate fi completată cu ușurință. Vom întâlni prieteni de familie ai primarului numiți în Consilii de Administrație ori poziții cheie în serviciile publice din oraș. În martie 2018, primarul Cristian Matei a inițiat proiectul de hotărâre de numire a lui Filip Dragoș Mihai în poziția de membru al Consiliului de Administrați al Salinei Turda. Filip Dragoș Mihai este fost vicepreședinte al TSD Turda, prieten al fiului primarului și angajat al firmei Don20 srl Turda. Filip Dragoș Mihai a fost evaluat de o firmă de recrutare de personal. Aflăm din evaluarea lui că are excelente abilități de expertiză în gestionarea investiilor de tip SPA și HORECA dar și expertiză privind gestionarea investițiilor în turism. Elena Căprar, din cadrul companiei Arc Consulting, firma care a făcut evaluarea lui Filip Dragoș Mihai spune că procedurile de evaluarea au fost corecte și legale. Potrivit reprezentantului Arc Consulting, procedurile de evaluarea sunt stabilite de consultant de comun acord cu comitetul de nominalizare sau autoritatea tutelară. Trezorierul PSD, Oana Monia Koti a ajuns director executiv al serviciului asistență socială din Primăria Turda în baza unui concurs organizat în 2 noiembrie 2016. Recent, Asociația T9 a lansat ”cruciada coloneilor”. Primul luat în vizor a fost Vasile Mănăilă, numit de cei de la T9 drept ”un colonel de lux”. Potrivit celor de la T9, Vasile Mănăilă a semnat o adeziune la PSD după ce a ajuns adjunct al Poliției locale Turda.  Informația nu este confirmată oficial.

PSD, actuala putere politică de la Turda este acuzată că politizează administrația orașului. De fapt, are loc o consolidare de putere ce depășește simplele numiri politice. Cum în România puterea politică merge mână în mână cu puterea administrativă, modul în care PSD acaparează gestionarea resurselor publice pune o presiune pe oponenții politici ai acestui partid.

În ultimii doi ani a avut loc o restructurare a aparatului executiv din Primăria Turda. În perioada 2016-2018, Agenția Națioală a Funcționarilor Publici a aprobat 10 concursuri în aparatul administrativ local. Directorii executivi de la impozite și taxe și directorul serviciilor sociale din oraș au fost numiți în 2016. În 2017 au avut loc concursurile pentru șefii de serviciul de fond funciar și cadastru și serviciul de constatare impunere și control. Din cele zece concursuri avizate de ANFP , șapte au fost pentru anul 2018. Printre acestea se numără și numirile de director executiv la direcția tehnică, numirea șefului serviciului urbanism și a șefului serviciului contabilitate.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.