Autoritățile locale au dat publicității execuția bugetară pe primele două trimestre ale anului 2017, documentul care ne arată în cifre care este gândirea administrativă a actualului primar și a Consiliului Local în care PSD și ALDE dețin controlul. Documentul va fi discutat în ședința Consiliului Local programată joi, 27 iulie.
Primele șase luni ale anului 2017 ne arată că administrația locală a primarului Cristian Matei este extrem de performantă atunci când vine vorba să cheltuie bani pe cultură și sport și ineficientă când trebuie să facă investiții.
Sănătatea, deși e declarată ”a doua prioritate” a administrației locale este pe ultimul loc în buget, ca sume cheltuite.
Acum doi ani, social-demcorații turdeni dar și primarul de acum, Cristian Matei, criticau filozofia bugetară a lui Tudor Ștefănie. Fostului primar i se reproșa că nu face suficient pentru mai multe investiții și că nu promovează politici publice transparente.
Cristian Matei preciza că 2016 este un an în care va conduce treburile publice din oraș cu un buget întocmit de predecesorul său. ”Nu poate face prea multe”, i-au luat apărarea susținătorii, în timp ce primarul însuși transmitea în spațiul public ideea că bugetul orașului fusese cheltuit de Ștefănie în primele șase luni ale anului.
Anul 2017 ar trebui să fie așadar diferit ca politică bugetară și ar trebuie să reflecte viziunea pe care actualul primar o are, când vine vorba de cheltuirea banilor publici.
Investițiile pe ultimul loc, sportul și cultura în poziții fruntașe
Bugetul cheltuielilor la nivelul trimestrului II 2017 a fost de 66, 8 milioane de lei iar cheltuielile efectuate conform contului de executie al bugetului sunt de 45,06 milioane lei. Din acestea, 44,5 milioane reprezită cheltuielile de funcționare a administrației locale și a serviciilor publice din oraș.
Pentru capitolul dezvoltare erau prevăzuți în buget 8, 3 milioane de lei dar s-au cheltuit 509.118 lei. Aceștia sunt banii alocați noilor investiții.
În 2016, spre exemplu, erau prevăzuți în buget, pentru capitolul dezvoltare, 13,1 milioane și se cheltuiseră la 31 iunie, 2,2 milioane de lei. În 2015, erau prevăzuți 11,8 milioane și cheltuiți 2,1 milioane de lei la același capitol, în primele șase luni.
Primarul Cristian Matei a avut și o explicație pentru că nu a cheltuit mai mulți bani pentru noi investiții. În ultima ședință a Consiliului Local, de săptămâna trecută, primarul le-a explicat consilierilor că a preferat să amâne lucrări de infrastructură precum asfaltarea străzii Ștefan cel Mare deoarece municipalitatea a făcut cereri de finanțare din fonduri europene și guvernamentale. O cheltuială din bugetul local pentru un proiect pentru care poți obține bani din altă parte, e o risipă, crede Cristian Matei. Răspunsul primarului e doar pe jumătate mulțumitor de vreme ce municipalitatea poate finanța alte investiții, acolo unde nu s-au solicitat fonduri, pe extinderea iluminatului public sau dotarea spitalului, spre exemplu.
Ponderea cheltuielilor din total buget ne dă însă imaginea de ansamblu a viziunii actualei administrații locale. Excluzând capitolele de învățământ și asistență socială, finanțate masiv din bugetului statului și care au o pondere de 35,6 și respectiv 14,7% din total buget, locurile următoare sunt ocupate de către capitolul autorități publice și capitolul sport și cultură.
Văzând alocările bugetare ai putea crede că Turda vrea să devină o capitala culturală și sportivă a județului Cluj.
Ineficientă când vine vorba de investiții, administrația lui Cristian Matei devine extrem de eficientă când e vorba de sport și cultură. Acest capitol are o pondere de 10,3 % din totalul bugetului. Urmează transporturile și străzile cu o pondere de 6,8 % din totalul bugetului. În acest capitol întră însă și subvențiile plătite pentru transportul public al pensionarilor.
La capitolul Transporturi au fost prevăzute 7, 6 milioane de lei dar s-au cheltuit 3,07 milioane din care 2,49 s-au alocat pentru subvențiile pensionarilor. Sumele alocate reparațiilor de străzi au fost de 630.000 de lei și 24.908 lei (dezvoltare). În 2017, municipalitatea aloca acestui capitol 8,9 milioane iar la executia bugetară pe primele 6 luni din anul trecut erau cheltuiți pentru străzi 1,7 milioane de lei . Execuția bugetară pe primele 6 luni din 2017 ne arată că toate capitolele bugetare referitoare la investiții au cifre realizate sub 30% din valorile prognozate, cu excepția notabilă a capitolului sport și cultură unde gradul de realizare e de peste 90%. Pentru dotările independente din invățământ erau prevăzuți 190.000 de lei, s-au cheltuit 16. 826 lei (8,9%), pentru extinderea rețelelor electrice au fost prevăzuți 180.000 de lei, cheltuiți 51.642 lei (28,5%), pentru reabilitarea rețelor de apă și canal, prevăzuți 550.000 lei, au fost realizați 118.250 lei (21,4%). Pentru modernizarea traficului rutier au fost prevăzuți 100.000 de lei și cheltuiți 24.908 lei. Pentru capitolul Sănătate erau prevăzute cheltuieli materiale de 32.000 de lei și au fost cheltuiție 2.318 lei. Tot la sănătate erau prevăzuți 950.000 de lei pentru dezvoltare dar nu a fost alocată nicio sumă. Capitolul de sănătate are o pondere de 1,5% din totalul plăților din buget, și este pe ultimul loc, în ciuda faptului că primarul Cristian Matei a precizat, în ultima conferință de presă, faptul că ”sănătatea e a doua prioritate a actualei administrații locale”.
La capitolul Cultură, Tineret și Sport au fost prevăzuți 6,5 milioane de lei, s-au plătit 4,6 milioane de lei din care 3,1 milioane cheltuieli materiale și de servicii.
Execuția bugetară pe trimestrul II a anului 2017 ne arată pe cifre adevărata viziune a actualui primar. Cristian Matei și administrația sa investesc de zece ori mai mulți bani în sport și cultură decât o fac în infrastructură, servicii publice și sănătate, toate la un loc.
Sinteza în cifre
-
Cca. 650.000 de lei alocați reparării străzilor în 2017
-
2.318 lei pentru cheltuieli materiale la cabinetele școlare din oraș
-
16.826 lei cheltuiți cu dotări în învățământ
-
3,1 milioane lei cheltuieli materiale pentru sport și cultură
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.