Cel mai dificil an pentru Turda.Autoritățile au cheltuit doar 2, 1 milioane pentru investiții

Cel mai dificil an pentru Turda.Autoritățile au cheltuit doar 2, 1 milioane pentru investiții

Cel mai dificil an pentru Turda.Autoritățile au cheltuit doar 2, 1 milioane pentru investiții

by iulie 28, 2015 0 comments

Anul 2015 se dovedește a fi cel mai dificil pentru Turda, din perspectiva volumului investițiilor publice, arată cifrele execuției bugetare pe primele 6 luni ale anului.

Aleșii locali vor aproba joi, în ședința ordinară a lunii iunie, execuția buetară pe primele șase luni, cu cifre îngrijorătoare pentru dezvoltarea orșului.

Potrivit execuției bugetare, ponderea plăților secțiunii de funcționare se ridică la 94,88% din totalul bugetului pe 6 luni. Plățile pentru secțiunea de dezvoltare sunt de 5,12% din total buget. Cu alte cuvinte, 95% din banii de la buget sunt cheltuiți cu funcționarea serviciilor publice și a administrației iar 5% sunt bani destinați dezvoltării. În cifre brute, pentru dezvoltarea orașului (investiții) s-au cheltuit în primele șase luni doar 2,7 milioane de lei, în timp e 41 de milioane au mers pe cheltuielie de funcționare.
Cifrele de la început de an, prevăzute în buget au fost și ele mai mici ca în anii anteriori. În 2014 erau prevăzuți pentru secțiunea de dezvoltare 13 milioane de lei, în 2015 au fost prevăzuți 7,3 milioane.
Faptul că 2015 este un an dificil pentri administrația locală este recunoscut și de câtre autorități. Daniela Adace, directorul economic al Primăriei Turda spune că bugetul Turzii a fost diminuat prin legea bugetului de stat cu circa 30% mai mic.. “Turda a fost cea mai defavorizată localitate din județ, prin legea bugetului de stat. Am fost nevoiți să planificăm 70% din bugetul pe 2015 pentru funcționare, în primul semestru. Am sperat că o să primim bani la rectificarea de buget din vară. Acum se discută rectificarea bugetară la nivelul bugetului de stat, o să vedem ce bani o să primim”, spune directorul economic al Primăriei Turda. Autoritățile locale ar putea pregăti o recificare de buget la începutul lunii august, pentru a vedea câți bani ar mai putea aloca pentru investiții.

Bugetul orașului a adunat din venituri proprii 13,2 milioane, a primit de la bugetul de stat 30,5 milioane, astfel că încasările totale sunt 43, 8 milioane cu circa 5,1 milioane mai puțin decât estimările inițiale de 48,9 milioane. Diferența de 5 milioane în minus sunt reprezentate din circa 1 milion, bani mai puțini încasați pe plan local și 4 milioane mai puțini bani alocați de la bugetul statului, față de prevederile inițiale.
Anul 2015 este al treilea an consecutiv în care cheltuielile de noi investiții coboară procentual sub 8% din totalul bugetului și ridică serioase semne de întrebare ân ce măsură administrația locală va putea angaja pe termen lung investiții serioase de dezvoltare a orașului.

Guvernul PSD defavorizează Clujul la rectificarea bugetară din vară

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj,  Mihai Seplecan, a contestat astăzi modul în care  Victor Ponta, Primul Ministru al României, a conceput procesul de rectificare a bugetului de stat ce urmează a fi supus aprobării Guvernului în perioada imediat următoare, apreciind că acesta a acţionat discreţionar şi iresponsabil, neacordând judeţului Cluj fonduri proporţionale cu contribuţia acestuia la bugetul naţional.
Consider că ceea ce se întâmplă în prezent este absolut inadmisibil şi nu mai poate fi tolerat. Este total de neconceput ca judeţul Cluj, al patrulea mare contributor la bugetul de stat, să se afle în permanenţă printre ultimele judeţe în ceea ce priveşte nivelul fondurilor alocate de Guvern. În contextul în care Clujul este unul dintre cei mai mari contributori la bugetul naţional, se impune ca şi sumele care ne sunt alocate să fie pe măsură. Vreau să subliniez foarte clar faptul că nu vrem nici un leu în plus faţă de ce ni se cuvine, însă solicităm insistent ca, în baza principiului contributivităţii, fondurile alocate de la bugetul de stat să fie direct proporţionale cu veniturile pe care noi le transmitem bugetului central. Nu voi rămâne indiferent şi nu voi permite ca seriozitatea, hărnicia şi responsabilitatea clujenilor să fie tratate altfel decât se cuvine, adică pe măsura banilor pe care îi produc şi îi varsă la bugetul de stat. În contextul în care primăriile din judeţul Cluj au numeroase proiecte de investiţii deja demarate şi care trebuie continuate, în beneficiul final al cetăţenilor, pretindem ca acestea să fie sprijinite prin alocarea fondurilor necesare. În acelaşi timp, atrag din nou atenţia asupra faptului că multora dintre instituţiile şi autorităţile publice din judeţ nu li s-a aprobat, încă de la începutul anului, nici măcar un nivel suficient al plafonului de cheltuieli de personal, motiv pentru care acestea sunt descoperite şi incapabile să plătească salariile angajaţilor. Îi asigur pe această cale pe toţi locuitorii judeţului că nu voi permite ca banii care li se cuvin clujenilor să fie folosiţi în mod politic prin alocarea către judeţele asistate social şi nu voi înceta niciodată să pretind ceea ce li se cuvine. Totodată, voi face tot ceea ce depinde de mine pentru ca banii pe care îi vărsăm la bugetul de stat să ni se întoarcă într-un procent cât mai mare, facilitând astfel numeroase investiţii publice şi proiecte menite să genereze bunăstare în comunităţile clujene” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj,  Mihai Seplecan.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.