Ce își doresc tinerii maghiari de la viitorul primar și Consiliu Local

Ce își doresc tinerii maghiari de la viitorul primar și Consiliu Local by aprilie 26, 2016 0 comments

InfoAries.ro a cercetat ce își doresc maghiarii de la politicienii locali. În campania electorală, publicațiile locale vorbesc despre așteptările alegătorilor la un nivel general. Există însă așteptări specifice, ale electoratului de altă etnie? Cât de dificil este pentru români, ca din cauza barierelor culturale și lingvistice, să înțeleagă așteptările și dorințele conaționalilor lor. Sunt aceste dorințe importante pentru politicienii maghiari și români? Tinerii maghiari din Turda și Câmpia Turzii, spun că nu. Consideră că după alegeri devin invizibili pentru politicienii maghiari și români iar dorințele și așteptările lor nu sunt îndeplinite.

Își doresc un oraș mai viu, cu evenimente culturale și sociale destinate lor, altele decât cele de Ziua orașului ori de Ziua culturii maghiare, își doresc o reabilitare a centrului istoric al Turzii și o întinerire a sistemului de educație de la Liceul Josika Miklos. În fapt, tinerii votanți maghiari își doresc un oraș european, modern, civilizat și plin de viață.

 Tinerii maghiari din Turda sunt mai predispuși să meargă la vot, față de cei din Câmpia Turzii.

Vârsta vizată pentru chestionarul aplicat a fost 18-30 de ani și țintea tineri care au reședința în Turda sau Câmpia Turzii. Țelul pricipal era să aflăm ce așteptări au tinerii maghiari de la alegerile din anul acesta, care sunt partidele care le sugerează încredere și cât de hotărâți vor fi când vor intră în cabina de vot.

În urma rezultatelor am rămas puțin surprinși de faptul că tinerii din Turda, care au ajuns la vârsta maturității își doresc foarte mult să voteze, însă nu prea știu ce fel de alegeri urmează, mulți dintre ei bifând răspunsul Alegeri prezidențiale. Pe cealaltă parte, persoanele mai pregătite au știut exact ce își doresc de la alegerile din anul acesta.

Criticile votanților maghiari se axează în pricipiu pe lipsa evenimentelor culturale, lipsa condițiilor pentru o viață socială decentă. Majoritatea tinerilor maghiari din Turda nu își văd viitorul acasă, mulți dintre ei trăind și în momentul de față în cel mai mare oraș din apropiere, la Cluj Napoca, unde mulți încă studiază, La terminarea studiilor nu își văd viața în orașul natal.

O parte majoritară a tinerilor aleg să meargă la vot pentru a-și susține favoriții în politică, chiar dacă așteptările lor rămân în aer după ziua alegerilor. Își doresc ca în următorii patru ani să fie observați, chiar dacă, așa cum zic ei, sunt mereu invizibili. Par să accepte și să se resemneze cu ideea că în orșul lor cei aleși nu mai au nevoie de ei, după alegeri. Asta rezultă și faptul că programele pentru tineri se rezumă de cele mai multe ori la evenimentele de la Ziua orașului și un tur în Salina Turda. Își doresc activitate politică, chiar dacă asta s-ar rezuma la un voluntariat sau organizare de evenimente. Vor să știe cum funcționează institutuția Primăriei și care sunt deciziile pe care le iau cei aleși pentru oraș.

Nu au totală încredere în nici un partid, dar majoritatea tinerilor turdeni și-ar dori ca în orașul lor să fie reprezentați ai UDMR. Își doresc ca pe lista consilierilor să fie nume maghiare care să încerce să schimbe ceva în mentalitatea după care e condusă Turda, pe care o consideră un mediului urban mic și tot mai restrâns.

Mulți dintre tineri își doresc să afle secretele sau motivațiile ce stau în spatele deciziilor politice și și-au exprimat dorința ca viitorul primar să muncească mai mult. În primul rând și-ar dori să renoveze clădirile vechi, abandonate din oraș, deoarece spun maghiarii, asta ar încuraja micii întreprinzători, ar ajuta șomerii din zonă să lucreze din nou și nu în ultimul rând ar începe să implice tinerii în viața politică și socială al orașului.

Pe de altă parte tinerii maghiari, din Câmpia Turzii sunt mai nehotărâți în ceea ce privesc alegerile locale. Majoritatea din cei întrebați au răspuns că sunt aproape hotărâți să nu voteze, indiferent de partidul sau naționalitatea candidaților. Doar circa 11 % din cei chestionați spun că ar merge să voteze, iar alegerea e UDMR. Un mic număr al tinerilor a optat și pentru alegerea unui partid român, motivându-și decizia prin faptul că e mai de încredere, cu candidați ai bine pregătiți decât UDMR.

Dorința tinerilor maghiari, deja contopiți într-un anturaj multicultural și de cele mai multe ori tăcut, atunci când vin e voba de nevoile lor, rămâne de neclintit. Indiferent că vorbim de orșul Turda sau Câmpia Turzii dorințele lor sunt umane, vor ceva ce în multe țări din occident există deja:șansa ca prin vot să se aducă schimbări în viață și în societate. Printre dorințele tinerilor maghiari se mai numără un gimanziu sau un liceu cu aer tânăr în ceea ce privește dascălii, dar pregătit și modern din punct de vedere didactic, un spital curat în care cei ajunși acolo au șansă de vindecare, un trotuar sigur unde te poți plimba în siguranță și un program cultural divers care să dea viață orașului,

Afirmația vine din partea tinerilor, dar putem spune că transmite o concepție și o dorință comună: ”dacă ștampila contează, ar trebui să contăm și noi după ce se usucă cerneala”


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<