Castrul în circuluitul turistic, de la chelnerițe în togi romane la reabilitare arheologică

Castrul în circuluitul turistic, de la chelnerițe în togi romane la reabilitare arheologică

Castrul în circuluitul turistic, de la chelnerițe în togi romane la reabilitare arheologică

by noiembrie 2, 2016 0 comments

În 2011, administrația locală anunța că proiectul de reabilitare a Castrului Roman va include un ”mall roman” în care bodyguarzii vor fi îmbrăcați în centurioni și legionari iar vânzătorii vor purta togi romane.

Ideea că în imediata vecinătate a unui sit de 2000 de ani vor defila chelnerițe în togi romane servind turiștii cu răcoritoare în pahare cu umbreluțe, le-a dat fiori reci arheologilor.

Proiectul din 2011 avea să fie respins de către guvern, din motive birocratice, deși primise avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. După respingerea proiectului, politicienii turdeni au fost nemulțumiți. Istoricii și arheologii în schimb, au răsuflat ușurați.

Arheologii dar și specialiștii Primăriei vorbesc, la 5 ani de la proiectul inițial de reabilitare a castrului roman, în termeni negativi. Ideea mall-ului roman de la Potaissa este descrisă de arheo.dr Mariana Andone, directoarea Muzeului Turda, drept ”o absurditate” în timp ce Condruța Bungărdean, șef Serviciu  Finantari Externe și Relatii Internaționale spune că ideea de atunci era ”nepotrivită și inducea in eroare consumatorul de turism cultural”.

”Atunci când vorbim de reabilitarea unor situri arheologice trebuie să fie respectate niște principii. Nu avem voie să construim peste ruine. În primul rând, nu știm exact cum arătatu construcțiile originale, putem doar bănui, presupune. În al doilea rând, e dreptul generațiilor viitoare să vadă aceste ruine nealterate și nu să le vadă cum credem noi că ar trebui să arate”, spun arheo.dr. Mariana Andone.

Administrația locală a reluat în 2015 ideea de reabilitare a castrului Legiunii a V-a Macedonica. La inițiativa primarului Tudor Ștefănie în luna aprilie 2016 a fost prezentat un proiect ce prevedea structuri de oțel pe fundații izolate, texturi din alamă, piatră naturală și lemn, un lan de lavandă și ecrane tactile.

Dacă în 2011, Tudor Ștefănie vorbea despre mall roman, bodyguarzi ce vor avea uniforme de legionari și despre togi romane pentru angajaţii magazinelor, proiectul din 2016 era mult mai sobru: acoperirea termelor romane, o pistă de bicilete, o platformă de cercetare arheologică și construirea unui turn metalic, drapat cu plasă de alamă, înalt de 15 metri.

Din acest proiect, au rămas în final, spre finanțare mult mai puține obiective.

Primarul Cristian Matei a anunțat săptămâna trecută că administrația locală a finalizat documentația pentru reabilitarea castrului roman. Suma maximă elibilă este 5 milioane de euro, astfel că o serie de obiective prevăzute în proiectul inițial au fost eliminate. Administrația locală va depunde săptămâna ce vine cererea de finanțare pentru reabilitarea castrului roman.

” Campusul arheologic de cercetare și corpul de la intrare, nu sunt obiective eligibile astfel că nu pot fi finanțate. Pe de altă parte a trebuit să ne încadrăm în suma maximă de 5 milioane de euro iar proiectul inițial era estimat cu costuri mai mari”, a precizat Codruța Bungărdean. Șefa serviciului Finanțări Europene a precizat că finalizarea proiectului e programată pentru anul 2020 și poate fi prelungită cel mult până în 2023. În decursul acestei perioade ar urma ca municipalitatea să găsească fonduri suplimentare pentru construirea campusului de cercetare și acelorlalte obiective.

Puteți vedea aici fișa tehnică a proiectului de reabilitare a Castrului Roman. Descrierea investiției aici

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.