Cartierul Barbu Lăutaru va fi sistematizat peste 2 ani

Cartierul Barbu Lăutaru va fi sistematizat peste 2 ani by ianuarie 23, 2016 0 comments

Municipalitatea turdeană și-a anunțat intenția de a demara un proiect de sistematizare a cartierului Barbu Lăutaru, locuit preponderent de romi și aflat în imediatata vecinătate a centrului orașului. Termenul de doi ani propus de autorități este însă unul optimist, a precizat Codruța Bungărdean, șefa serviciului Proiecte Europene din Primăria Turda. Aceasta a precizat că acum autoritățile locale pun la punct documentația pentru un proiect prealabil celui de sistematizare. “Lucrăm la un proiect pentru o finanțare din partea Consiliului Europei. E vorba de un proiect ce ne va permite să identificăm soluțiile corecte pentru zona Barbu Lăutaru. Abia după acest proiect putem vedea care sunt finanțările ce pot fi accesate pentru lucrările de sistematizare a zonei”, a precizat Codruța Bungărdean. Abia după finalizarea proiectului cu Consiliul Europei, autoritățile locale pot demara alte proiecte de finanțare. Chiar dacă acum e vorba de intenții și vise, municipalitatea se arată extrem de hotărâtă să rezolve problema cartierului turdean. „Pot să vă spun că luând în calcul cel mai optimist scenariu, primele rezultate vor putea fi văzute în circa doi ani”, mai spune Codruța Bungărdean. Locuit preponderent de romi, zona Babu Lăutaru se află pe ruta spre Salina Turda și este un cartier supra-aglomerat cu construcții insalubre și un regim neclar de proprietate a terenurilor.

Accesul la serviciile publice și sărăcia, principala problemă a romilor din zonă

Șefa serviciului Proiecte Europene spune că problema majoră a romilor din zona Barbu Lăutaru o reprezintă sărăcia și un acces scăzut la serviciile publice, în special la cele de salubritate.

Până acum doi an locuitorii romi de acolo erau un coșmar pentru comercianții din centrul orașului. Apăreau în localurile publice de unde duceau apă în sticle sau găleți, ori mai rău se spălau în chiuvete. „Am fost nevoită să pun un sistem de siguranță cu parolă, la baie. Veneau și se spălau pe cap în chiuvete”, își amintește proprietara unui restaurant din centrul Turzii. Lipiți de accesul la apă potabilă, romii de pe strada Barbu Lăutaru își duceau acasă apă din fântâna arteziană cu lebede, amplasată în fața Teatrului Municipal Turda.

Rezolvarea accesului deficitar al romilor din oraș la serviciile publice de apă, canal și salubritate exclude, potrivit primarului Tudor Ștefănie, orice formă de acțiuni sociale. Potrivit lui Ștefănie, administrația locală nu va accepta soluții temporare prin care bugetul local să plătească servicii publice pentru romi. „Să le plătim noi din bugetul local apa potabilă ori salubritatea, este exclus. Nu e corect față de ceilalți locuitori. Tot ce putem face e să sistematizăm zonele și să asigurăm accesul serviciilor publice acolo, apoi fiecare să-și facă contract”, spune primarul Turzii.

Romii de pe strada Barbu Lăutaru au în mare parte rezolvată problema apei și canalizării, spune Mitică Ferencz, consilier pe problemele romilor în cadrul Serviciului de Asistență Socială. Acesta a precizat că în cartier mai sunt doar două familii ce nu sunt racordate la rețeaua cu apă.

Conducerea Companiei de Apă Arieș (CAA) a precizat că zona Barbu Lăutaru a fost modernizată în 2014-2015, prin intermediul proiectului european de apă-canal. La fel ca autoritățile administrației publice, Compania de Apă exclude orice proiecte sociale prin care să asigure servicii în zonele defavorizate ale orașului. ” Normele legale permit furnizarea serviciului doar în baza unui contract care presupune obligatii reciproce ale parților, respectiv trebuie să existe o contraprestație a utilizatorului – plata pentru serviciile prestate. Prestarea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare se realizează numai pe bază de contract de furnizare/prestare, care poate fi individual sau colectiv”, spune Cristian Matei, directorul CAA Turda. Matei a mai precizat că opertorul public de apă a a făcut investiții din surse proprii pentru introducerea celor două servicii, apă și canal, în zone și cartiere cu probleme de ordin social, cum ar fi strada Margaretelor sau strada Arieșului. ”Pot menționa faptul că, după racordarea la rețeaua de apă și canalizare, nu au existat probleme cu achitarea facturilor de către beneficiarii serviciilor care au domiciliul în aceste zone”, a mai precizat Matei.

salubritate.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.