Candidații ALDE: Se impune modificarea sistemului de justiție din România

Candidații ALDE: Se impune modificarea sistemului de justiție din România

Candidații ALDE: Se impune modificarea sistemului de justiție din România

by noiembrie 26, 2016 0 comments

Candidații ALDE Cluj, Steluța Cătăniciu (Camera Deputaților) și Radu Silaghi-Dumitrescu (Senat), secondați de deputatul Mircea Irimie au vorbit ieri la Turda despre programul politic pe care îl propun electoratului.

Programul ALDE prevede crearea a 500.000 de locuri de muncă, adoptarea programului ”Prima Afacere”, creşterea investiţiilor străine şi acordarea a 50.000 de euro repatriaţilor care îşi deschid afaceri. În același timp, candidații ALDE păstrează un ton critic la adresa Direcției Naționale Anticorupție, despre care spun că face abuzuri și se pronunță pentru modificarea sistemului de justiție din România.

Conferința de presă a debutat ieri la Turda în sediul ALDE, același cu cabinetul parlamentar al deputatului Mircea Irimie. De această dată însă din sediu ALDE au lipsit încălzirea și cafeaua de protcol. Mircea Irimie, trimis de partid în plan secund. s-a plictist să contribuie financiar la acțiunile de propagandă ale partidului. ”Ne cerem scuze pentru temperatură, dar pregătim un alt sediu care nu e încă gata”, a explicat Irimie, privind cu subînțeles spre consilierul local Ovidiu Micu.

Irimie a vorbit în deschiderea conferinței de presă despre programul politic al ALDE, în special despre componentele economice ale propunerilor electorale ale ALDE. În urmă cu circa o lună, în 19 octombrie, ALDE anunța că programul economic propus de partid și intitulat ”România – a 7-a putere economică a Europei” este structurat pe două capitole principale : ”Creştere sustenabilă” şi ”Programe adresate diasporei şi generaţiei următoare”.
Primul capitol conţine mai multe promisiuni. În primul rând, formaţiunea condusă de Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu propune ”crearea a 500.000 de noi locuri de muncă ajungând la peste cinci milioane de angajaţi”.”Astfel, numărul angajaţilor va depăşi numărul pensionarilor de asigurări sociale”, prognozează ALDE în programul economic.
O altă promisiune este ”o creştere medie anuală de cel puţin 5% a PIB” şi utilizarea Fondului de investiţii şi dezvoltare, ”cel puţin 10 miliarde de euro”, şi a Ajutoarelor de stat, ”cel puţin 2 miliarde de euro”, ca modalitate de stimulare a capitalului românesc.

DNA și sistemul de justiție din România, criticate de candidații ALDE

Cei doi candidați ALDE de la Cluj și-au păstrat tonul critic la adresa sistemului de justiție din România, în special  la activitatea DNA. ”Se impune adoptarea Legii răspunderii magistraților și modernizarea sistemului juridic din România” a apreciat Steluța Cătăniciu. De fapt, deputata de Cluj reiterează o veche temă, aceea a modificării Legii 303/2004. Proiectul de modificare a legii a trecut tacit de Camera Deputaților și ar trebui să treacă de Senat, forul decizional. Proiectul de lege are avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii datorită unor prevederi insuficient de clare precum cea potrivit căreia actele incheiate de magistratul gasit vinovat dupa data savarsirii abaterii, sunt nule de drept.

Radu Silaghi-Dumitresu, candidatul ALDE pentru Senat, a criticat la rândul său activitatea DNA, dar într-o manieră mai blândă. ”Există dovezi pentru ochiul public că lucrurile nu sunt în regulă. Există dubii în opinia publică că sunt dosare politice. Este în interesul sănătății discursului public ca votarea dosarelor să fie amânată”, a declarat Silaghi-Dumitrescu. Acesta a explicat astfel că susține poziția lui Călin Popescu Tăriceanu care le cerea aleșilor, în luna octombrie, să refuze să se pronunţe în Senat, pe cererile DNA, până după alegeri.

Steluța Cătăniciu a mai precizat că susține în continuare propunerea lui Tăriceanu de înființare a Comunității Naționale Independente de Interceptări.

În primăvara acestui an, Călin Popescu Tăriceanu a lansat propunerea înființării unei structuri care să supervizeze interceptările făcute de SRI. În propunerea inițială din comisia de supervizare ar fi urmat să facă parte și 5-6 parlamentari. Prin această nouă platformă interceptările ar fi urmat să treacă sub o autoritate mai pronunțată, a parlamentarilor. Ulterior propunerea a fost modificată, după ce SRI le-a transmis parlamentarilor că nu agrează ca interceptările privind siguranța națională să fie decise în comisii extinse. Tăriceanu și-a revizuit propunerea iar comisia ar fi urmat să supervizeze doar interceptările juridice dar și aici a întâmpâniat o problemă, aceea a intruziunii reprezentanților legislativului în mecanismele de producere a probatoriilor.

Liderul național ALDE nu este la prima propunere inedită. Anul trecut propunea înființarea unei comisii pentru evaluarea democrației din România. Ideea a trecut extrem de repede prin urechile liderilor PSD. O comisie care să evalueze gradul de democrație din România și care în orice moment ar fi putut scăpa de sub control politic nu era chiar cea mai fericită idee, mai ales că PSD era la guvernare.

Criticile ALDE la adresa DNA, chiar dacă ar puta fi considerate îndreptățite, stau sub semnul controversei câtă vreme lideri marcanți ai partidului sunt în vizorul justiției. Senatorul ALDE, Dian Popescu a primit cinci luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în primăvara acestui an. Senatorul Popescu fusese inițial condamnat dar Tăriceanu l-a acceptat în ALDE, explicând că sentința nu era definitivă. Varujan Vosganian a scăpat în Parlament de urmărirea penală cerută de DIICOT iar Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului, dosar despre care acesta spune că e unul politic, construit ca să îl compromită politic până la alegeri.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.