Câmpia Turzii, propusă să găzduiască groapa de gunoi a Clujului

Câmpia Turzii, propusă să găzduiască groapa de gunoi a Clujului by iunie 29, 2016 0 comments

Conducerea Consiliului Județean Cluj a anunțat că municipiul Câmpia Turzii se află pe lista localităților propuse să ofere teren pentru groapa de gunoi temporară a județului, denumită mai cosmetizat ”rampă intermediară de transfer a deșeurilor”. Președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe a anunțat că a transmis astăzi adrese mai multor localități din județ, printre care Moldovenești, Câmpia Turzii, Cluj și comuna Feleacu.

Liderii celor două mari partide din  Câmpia Turzii, Dorin Lojigan (PNL) și Petre Pop (PSD) au anunțat că se opun ideii.

Conducerea județului le-a cerut celor din administrațiile locale să-și spună punctul de vedere cu privire la amenajarea rampei intermediare de transfer a deșeurilor pe raza administrativă a localităților pe care le reprezintă.

La Câmpia Turzii, propunerea e ca rampa să fie pe amplasamentul actualei gropi de gunoi.

Este o necesitate ca autoritățile locale să ia decizii și să nu fugă de răspundere”, a declarat astăzi Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj care vede o rampă intermediară de deșeuri funcțională din 2017. Unde va fi construită aceasta, e încă incert. Autoritățile județene preferă zona Pata Rât, într-o locație departe de municipiul Cluj dar au transmis propuneri și spre zone mai îndepărate, precum comuna Moldovenești și municipiul Câmpia Turzii. Cu o rampă intermediară funcțională, centrele de colectare selectivă precum cel de la Mihai Viteazu ar putea funcționa iar problema deșeurilor menajare din județ și-ar găsi o rezolvare. Localități precum Turda duc deșeurile menajere la Odorheiul Secuiesc cu costuri crescute de transport. Rampa imaginată de Consiliul Județean ar urma să fie o soluție temporară până la finalizarea proiectului european de management integrat al deșeurilor, doar că nici primar nu pare încântat să transforme zonele limtrofe ale localităților într-o groapă de gunoi. ”Nu vor putea fugi la nesfârșit de responsabilite”, ia avertizat Tișe, referindu-se la primarii din județ. Acesta este optimist și crede că va găsi o soluție temporară până în toamnă dar poziția sa a fost evazivă în ceea ce privește costurile de construire, gestionare și închidere a acestei rampe. În final Tișe a lansat și ideea unei achiziții de teren privat.

Alin Tișe a transmis mesaje contradictorii. În primă fază a precizat că viitoarea rampă temporară va fi construită din fondurile Consiliului Județean. Ulterio și-a nuanțat poziția și a precizat că forul județean va ajuta cu ce poate dar că toate unitățile administrative din județ trebuie să conlucreze pentru construcția viitoarei rampe, o soluție comună, la o problemă comună. Tișe a mai precizat că viitoarea investiție trebuie făcută sub umbrela Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecometropolitan.

Una dintre probleme e cine și cum se vo gestiona cheltuielile de funcționare ale rampei. ADI Ecometropolitan este doar o asociație cu statutul de autoritate publică nu și agent economic. Pe de altă parte din planul de a construi o rampă de gunoi pe raza administrativă a unei localități, lipsesc deocamdată garanțiile financiare de închidere a acelei rampe, cine și cum va dispune de un astfel de fond constituit.

Alin Tișe a promis că vor fi cuprinse în proiectul rampei temporare și prevederi privind garanțiile financiare de închidere a rampei, dar nu a putut spune clar dacă un astfel de fond constituit va fi la dispoziția administrației locale ce oferă terenul sau va fi gestionat de către ADI Ecometropolitan.

Autoritățile județene au estimat că e nevoie de o rampă de gunoi ce va crește cu circa 4 hectare anual. Cum se estimează că rampa intermediară va funcționa cel puțin 5-7 ani vorbim despre o groapă de gunoi ce se va întinde pe circa 25 de hectare de teren.

Fără garanții serioase de mediu și fără un câștig financiar pentru comunitate niciun primar nu va fi într-atâta de nebun încât să propună Consiliilor locale să aprobe o groapă de gunoi de 25 de hectare, la marginea localităților lor

În ceea ce privește Câmpia Turzii, PSD a anunțat că se opune ideii ca municipiul să adăpostească groapa de gunoi a județului. ”Ne opunem atât ideii în sine, cât și proiectului. E incorect ca o localitate a patra ca mărime din județ să ajungă să găzduiască tot gunoiul județului”, a declarat consilierul județean Petre Pop.

La rândul său, primarul Dorin Lojigan a declarat că în principiu nu e de acord cu ideea ca municipiu Câmpia Turzii să adăpostească groapa de gunoi a județului.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.