Câmpia Turzii pregătită pentru parteneriate economice cu Congo și Iran

Câmpia Turzii pregătită pentru parteneriate economice cu Congo și Iran by aprilie 23, 2018 0 comments

Administrația locală de la Câmpia Turzii a găzduit, luni 23 aprilie, de la ora 14.00, o întâlnire pe teme economice, cu diplomați străini.

Evenimentul denumit ”Forum Economic” face parte face parte din Programul International

Prezentarea de la Forumul Economic făcută de pe un laptop fără o licență activată

Prezentarea de la Forumul Economic făcută de pe un laptop fără o licență activată

Romanian Investment Zoom care cuprinde vizite prin țată ale unor diplomați străini acreditați la București pentru afaceri economice.

Partea română și-a prezentat proiectele și oportunitățile de afaceri de pe un laptop fără licența Windows activată.

La evenimentul de la Câmpia Turzii au participat Nixon Bomoy, însărcinat cu afaceri din partea Ambasadei Republicii Democratice Congo; Simion Botnari, secretar al Ambasadei Republicii Moldova, Marius Mânzat, Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Neda Raefipour, ataşat comercial din partea Ambasadei Republicii Islamice Iran în România, Barbu Mihăescu din partea Camerei de Comerț Elveția-România. Deși au fost anunțați inițial, de la eveniment au lipsit Andrei Grinkevich-Ambasador, Ambasada Republicii Belarus în România, și dr. Ayman Aly Osman Hassan, ministrul plenipotențiar comercial, atașat al Ambasadei Egiptului în România.

Administrația locală și-a prezentat proiectele folisind un laptop fără licența activată

Administrația locală din Câmpia Turzii le-a prezentat oaspeților străini proiectele sociale și economice din oraș.  Însărcinaților economici acreditați la București li s-a prezentat proiectul modernizării clădirii Finanțelor în vederea relocării Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, proiectul finalizat de trecere în subteran a cablurilor de iluminat public, etajarea grădiniței Pinocchio, proiectele de modernizarea a unor străzi, a liceelor și proiectele de construire a unor centre sociale și de divertisment.

Primarul Dorin Lojigan și vicepreședintele Consiliului Județean au prezentat proiectul parcului industrial Tetarom V.

Unul dintre puctele care a stârnit interesul atașatei comerciale a Republicii Islamice Iran a fost prezentarea făcută celor 20 de km de arhive gestionate de firma Arhivatorul, de la Luncani.

Partea română a comis și o eroare. Și-a prezentat proiectele și oportunitățile de afaceri de pe un laptop fără licența Windows activată. Reacția oficială, ulterioară evenimentului a fost aceea că a fost vorba de un laptop personal al unui angajat al administrației locale.

Cât de viabile sunt ”parteneriatele strategice” așteptate de Primăria Câmpia Turzii

Forumul Economic” de la Câmpia Turzii este un eveniment privat organizat de către un PFA. Pentru acest eveniment Primăria Câmpia Turzii urmează să plătească 4725 ei fără TVA către PFA RADU M. ADRIANA. Organizatorul se angaja să asigure, printre altele, servicii simultane de traducere din limba engleză și română și invers.  Potrivit comunicatului de presă inițial, Forumul de la Câmpia Turzii ar urma să se finalizate cu cooperări bilaterale în domeniul economic.

Cooperarea economică cu Congo este însă dificil de realizat. Țara africană cu cele mai extins teritoriu are ea mai degrabă nevoie să atragă investitori, decât să investească la Câmpia Turzii. Congo a avut mereu probleme cu fondurile necesare pentru dezvoltarea industriei.

Între 2008 și 2013, Uniunea Europeană a mobilizat peste 1200 miilioane de euro (inclusiv ajutoare umanitare) pentru Republica Democrată Congo. Europenii încercau să compenseze pentru încălcarea drepturilor omului prin folosirea copiilor în munca forțată și recrutările militare, în același timp în care doreau să beneficieze de resursele de cobalt ale țării. Potrivit UNICEF peste 40.000 de copii lucrează în minele de cobalt din Congo, în schimburi de 24 de ore plătite cu 1,8 euro/pe zi. În 2016, Congo și-a schimbat legislația în domeniul folosirii copiilor ca forță de muncă și a introdus limita de 18 ani dar norma, spune UNICEF, nu este în totalitate aplicată.

Europenii sunt pregătiți să aloce prin Fondul European de Dezvoltare peste 620 de milioane de euro Republicii Congo, pentru perioada 2014-2020.

Prezența atașatului comercial al Republicii Islamice Iran poate fi mult mai interesantă din perspectiva afacerilor. Din 2016, după încheierea acordului nuclear și ridicarea sancțiunilor UE, schimburile comerciale dintre UE și Iran au crescut de peste 3 ori. În 2017, schimburile comerciale dintre UE și Iran au fost de peste 14,8 miliarde de euro. Cooperarea dintre UE și Iran este însă preponderent în sectoarele agricole și de industrie alimentară.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.