CAA scumpește apa. Reacția consumatorilor: o să fie mai ieftin să ne spălăm cu Borsec

CAA scumpește apa. Reacția consumatorilor: o să fie mai ieftin să ne spălăm cu Borsec by iunie 12, 2018 0 comments

Compania de Apă Arieș anunță o primă scumpire a apei potabile și apei menajere, cu începere din 1 iulie 2018.

Operatorul de apă numește scumpirea o ajustare și explică că se face conform condițiilor impuse în strategia pentru accesarea de fonduri europene și realizarea investițiilor prevăzute în ”Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din regiunea Turda-Câmpia Turzii”.

În vederea respectării condițiilor impuse de Comisia Europeană și prevăzute în contractul de finanțare nr.156/18.12.2017 pentru  derularea „Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din regiunea Turda-Câmpia Turzii, în perioada 2014-2020” (finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM) încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și Compania de Apă Arieș S.A, în urma aprobării prin Hotarârea Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intrercomunitară ,,Apa Văii Arieșului,, nr.1/20.03.2018 și a Deciziei A.N.R.S.C (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice) nr.75/06.06.2018, S.C. Compania de Apă Arieș S.A. aduce la cunoștinta utilizatorilor ajustarea prețului și a tarifului pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, începând cu 01.07.2018, astfel:

  • apa potabilă:3,98 lei/mc
  • canalizare-epurare:3,80 lei/mc, se arată într-un comunicat al operatorului publicReacția consumatorilor, pe rețelele de socializare nu a întârziat. ”În curând va fi mai ieftin să ne spălăm cu Borsec”, a comentat un cetățean, pe Facebook.

Adevărul despre scumpirea apei

Este adevărat că operatorul public de apă canal e obligat să scumpească apa în urma unui angajament. E fals însă că Uniunea Europeană a impus majorarea apei și canalulului la Turda. În calitate de finanțator al proiectelor de modernizare a infrastructurii de apă canal, Comisia Europană a cerut autorităților locale de la Turda doar două lucruri. Primul lucru cerut a fost acela ca autoritățile publice să garanteze că serviciul public de apă canal nu va fi falimentar (nu va funcționa în pierdere). Al doilea lucru impus de UE a fost acela al garantării investițiilor viitoare, astfel încat serviciul public de apă canal să se auto-suțină și să se dezvolte.

Desigur, în rentabilizarea unei companii, componenta de preț a serviciului de preț e o pârghie de menținere a rentabilității, dar nu e singura.

Când autoritățile locale de la Turda și Câmpia Turzii au aprobat în Consiliile Locale proiectul de modernizare a rețelelor de apă au exista voci care au cerut măsuri mai ferme de rentabilizare a Companiei de Apă Aries SA: reducerea cheltuielilor de personal, a cheltuielilor cu terții, a cheltuielilor de protocol și publicitate.

Majorarea tarifelor la apă s-a aprobat la Turda în august 2017. Consilierii PNL di Turda au refuzat să voteze majorarea tarifelor și au considerat majorarea nejustificată economic. ”Cum putem să votăm majorări de tarife la apă, câtă vreme nimeni niciodată nu a dat explicații publice cu privie la modul în care se cheltuie banii. Știu turdenii câți angajați are Compania de Apă? Știu de ce plătesc apa meteorică? Știu oamenii ce salarii au directorii? Știm cât s-a investit și unde anume?”, spunea în vara anului trecut, Nicolae Giurgiu, președintele PNL Turda.

La Câmpia Turzii, Dan Bradu a criticat vehement managementul Companiei de Apă. Dan Bradu a cerut conducerii CAA să prezinte public măsuri ferme și clare din care să rezulte reduceri ale costurilor de operare a Companiei de Apă.

Serviciile de apă și canalizare vor crește constant în următorii ani, până în anul 2023 când apa va ajunge 5,73 lei/mc. Simultan vor crește și consturile la canalizare. Acest lucru nu însemnă însă că sunt excluse alte majorări ci doar faptul că prețurile la apă și canal nu vor fi mai mici de aceste valori.

”Dinastia Apei” – Serviciul de apă din Turda, un sistem în care socrul își monitorizează ginerele

”Dinastia Apei”. La Turda, socrul monitorizează performanțele ginerelului , în domeniul serviciilor publice de apă și canal

”Dinastia Apei”. La Turda, socrul monitorizează performanțele ginerelului , în domeniul serviciilor publice de apă și canal

Legislația europeană și apoi cea națională a impus în România o nouă viziune în gestionarea serviciilor publice. O viziune bună din perspectiva normelor europene, dar care a ajuns în final pervertită la nivelul administrației locale.

UE a decis că va finanța investiții în infrastructura serviciilor publice din România dacă se respectă un cumul de condiții. Prima condiție era că serviciile publice trebuie să grupeze zone cu un număr mai mare de 2000 de locuitori. Cu cât creștea numărul populației din aglomerările urbane, cu atât valoarea proiectelor creștea. A doua condiție generală era ca serviciile publice de apă canal să fie transferate de la nivelul localităților spre un organism asociativ care la Turda este Asociația Apa Văii Arieșului. Rolul acestui organism asociativ este acela de a stabili strategia de dezvoltare a serviciului de apă-canal pe o întreagă zonă. Un astfel de organism, rezultat din asocierea localităților din aria de funcționare a serviciului avea rolul de a urmări respectarea condițiilor tehnice și economice în furnizarea serviciului de apă. O a treia condiție era existența unui operator public – la Turda, Compania de Apă Arieș- o societate comercială pe acțiuni care să funcționeze după principii economice.

Pe scurt, Asociația Apa Văii Arieșului, după consultarea localităților memebre, are rolul de a întocmi strategia serviciului de apă dar trebuie să și avizeze standardele și costurile de furnizare a serviciilor de apă-canal, în timp ce Compania de Apă Arieș este operatorul serviciului ce trebuie să funcționeze după principii economice. Relația dintre Asociația de Dezvoltare Apa Văii Arieșului și Compania de Apă Arieș este reglementată printr-un contract de delegare a serviciului de apă.

La înființarea sa, încă din 2009, Asociația Apa Văii Arieșului a fost transformată într-o simplă anexă administrativă, o mașină de vot care a validat cererile Companiei de Apă. Modelul impus de primul director al CAA, Alexandru Sabău și agreat de primarul Tudor Ștefănie a fost preluat cu succes de către Cristian Matei. Fost director al CAA și actual președintel al Asociației Apa Văii Arieșului, primarul Cristian Matei aplică aceeași rețetă ca predecesorul său, Tudor Ștefănie.

Diferența este că acum primarul Cristian Matei va dezbate strategia serviciului de apă , dacă o fi vreuna, direct cu ginerele său, Bogdan Bobic, director al Companiei de Apă Arieș.

Serviciul de apă de la Turda a ajuns în situația în care socrul monitorizează managementul și performanțele ginerelui.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.