Ca la proști. Primăria combate Ambrosia la finalul perioadei de înflorire

Ca la proști. Primăria combate Ambrosia la finalul perioadei de înflorire by septembrie 24, 2019 0 comments

Primăria în colaborare cu SC Prival Ecologic Service SA va organiza în data de 28 septembrie 2019, în intervalul orar 10.00-15.00, o acțiune de cosire a buruienii Ambrozia artemisiifolia- Iarba pârloagelor, pe domeniile publice aflate în administrare, cu scopul de a preveni un pericol pentru mediu și sănătatea populației prin răspândirea polenului cât și reducerea rezervei de semințe pentru următorii ani, anunță municipalitatea.

Acțiunea Primăriei Turda de combatere a Ambrosiei are loc cu mult după perioada de înflorie. Specialiștii spun că buruiana trebuie combătută prin cosire sau smulgere de cel puțin 2-3 ori pe sezon. Polenul începe să apară în cantități mari la mijlocul lunii iulie până la finalul lunii septembrie. Practic, Primăria Turda s-a trezit să-i protejeze pe turdeni de polenul Ambrosiei când acesta nu mai este.

Primăria s-a trezit să-i protejeze pe turdeni de polen, la finalul perioadei de înflorie

Anunțul autorităților locale de combatere a ambrosiei depășește cu mult termenul prevăzut de lege. Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se declanșează primăvara,  după răsărirea acestei buruieni și se încheie cel târziu până la data de 20 mai a fiecărui an, când se poate constata o diferențiere vegetativă față de celelalte specii de buruieni. Potrivit Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, din 05.12.2018, datele se introduc intr-un centralizator până la 25 mai a fiecărui an. Pe baza centralizatorului rezultat în urma identificării zonei, autoritățile administrației publice locale transmit o somație către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia, cel târziu până la data de 5 iunie a fiecărui an.

Potrivit art. 1 al 2 din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, acțiunile de distrugere a buruienii trebuie se fac până cel cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, prin lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice.

Buruiana Ambrozia artemisiifolia- Iarba pârloagelor cosită, va fi colectată în saci de cetățeni și ridicată de SC Prival Ecologic Service SA în data de 28.09.2019.

Rugăm cetățenii să solicite ridicarea acestor deșeuri vegetale până vineri 27.09.2019, ora 16.00, la numărul de telefon 0264–421148, respectiv sâmbătă dimineața la numărul de telefon 0721 378 210.

Obligativitatea acțiunii de cosire este prevăzută în Legea 62/2018 privind combaterea buruienii Ambrozia artemisiifolia, mai precizează anunțul municipalității.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.