C.Turzii: Primăria acuzată că permite distrugerea unor case (video)

C.Turzii: Primăria acuzată că permite distrugerea unor case (video) by martie 23, 2017 0 comments

Municipalitatea din Câmpia Turzii este acuzată de adoptarea unei decizii de redirecționare a traficului greu, ce duce la distrugerea caselor de pe strada Viitorului. Administrația locală a acceptat în luna februarie redirecționarea traficului ce vizează mai ales traficul rutier a șapte firme din zonă, prin reducerea acestuia pe str. Republicii și redirecționarea pe Viitorului. Locuitorii din zonă spun că circulația autocamioanelor de tonaj greu ce transportă în principal balastru, le distruge casele.

Primarul Dorin Lojigan spune că măsura de redirecționare a traficului este temporară, a fost luată de comisia de sistematizare a circulației iar motivul principal îl contituie protejarea circulației de pe alte 10 străzi.

Locuitorii de pe Viitorului au fost băgați în ceață de administrația locală din Câmpia Turzii, după ce au aflat că membrii Consiliul Local înființează o comisie deja înființată de un an dar care a funcționat fără un regulament.

Scenariul în care oamenii reclamă distrugerea caselor din cauza traficului greu, nu este nou în zonă. Mari producători din industria materialelor de construcții precum Holcim și Rigips au avut în anii anteriori, probleme cu locuitorii din Turda. Locuitorii din Mihai Viteazu au suferit în urmă cu mai bine de un deceniu în urma activităţii Pontello firma care reabilita drumul Turda-Cluj, locuitorii din Turda de pe străzile Dragalina și Barițiu au protestat împotriva traficului greu de la Holcim, iar locuitorii din Vlaha s-au trezit cu casele crăpate în urma activităţii Bechtel.
În luna martie 2015, la Mihai Viteazu izbucnea un scandal legat de transportul greu ce asigura materiale pentru autostradă. În același an, Ioan Roman, primarul din Viișoara se plângea de faptul că traficul greu generat de autovechiculele încărcate cu cărămizi de la fabrica Wienberger de la Triteni distruge casele locuitorilor din comună.

Indiferent că vorbim de incidente de acum un deceniu ori de situații întânite doar în urmă cu câțiva ani, scenariul a fost același: oamenii au protestat, chiar prin măsuri extreme precum blocarea circulației, administrația publică s-a justificat. Au urmat procese, cereri de despăgubiri iar în final realția dintre cetățeni și administrație s-a distrus iremediabil.

Consiliul local a înființat o comisie ce deja există

Conflictul dintre locuitorii străzii Viitorului și administrația locală din Câmpia Turzii s-a mutat în Consiliul Local. În ședința ordinară in 23 martie, consilierii locali au avut pe ordinea de zi un proiect de hotărâre de înființare a Comisiei de Sistematizare a Circulației, a componenței acesteia și a Regulamentului de funcționare a comisiei.

În urmă cu o lună, administrația locală i-a înștiințat pe locuitorii străzii Viitorului că redirecționarea traficului rutier pe strada lor s-a decis de o Comisie de Sistematizare înființată în vara anului trecut prin dispoziția primarului Dorin Lojigan. Oamenii spun că de vreme ce legea prevede că administratorul drumurilor din oraș e Consiliul Local, deciziile de sistematizare a circulației nu ar fi putu fi luate de o comisie numită de primar decât dacă ar fi existat o delegare de atribuții stabilită anterior de Consiliul Local. ”De ce se

înființează acum o comisie ce deja există. Dacă abia acum se aprobă regulamentul de funcționare al Comisiei de Sistematizare, în baza cărui regulament a funcționat vechea comisie, dar mai ales ce reguli s-au aplicat în luarea deciziilor?”, se întreabă oamenii, care cred că administrația locală condusă de Dorin Lojigan vrea să găsească un artificiu prin care să acopere o decizie abuzivă.

Administrația locală spune că proiectul de hotărâre supus atenției Consiliului Local prevede doar completarea comisiei inițiale de sistematizare a circulației cu doi consilieri. Potrivit lui Nicolae Ștefan, secretarul municipiului Câmpia Turzii, deși e o completare e de fapt vorba de o înființare. Prima dată a fost înființată prin dispoziție de primar, acum se înființează prin hotărâre de Consiliu Local, argumentează Ștefan, lăsând să se înțeleagă că o simplă hotărâre a Consiliului Local de completare a comisie nu ar fi fost legală deoarece ar modifica un act al autorității executive. Explicațiile juristului Primăriei nu i-au convins pe locuitorii de pe Viitorului care în final tot nu au înțeles de ce trebuie înființat ceva ce deja există și nu au înțeles foarte clar nici cum ceva ce există dar va fi înființat, a funcționat fără un regulament.

Administrația locală, condusă de Dorin Lojigan a lăsat să se înțeleagă că e între ciocan și nicovală în privința traficului greu din zona străzii Republicii. Primarul a explicat că rețeaua de canalizare de pe str. Republicii e în prag de colaps, că cei de la Compania de Apă nu dau semne că o vor reabilita. ”Canalizarea de pe Republicii e în prag de colmatare. Asta ar afecta circulația de pe toate străzile adiacente”, a precizat primarul. Administrația locală a lăsat să se înțeleagă că din cauza distrugerii străzii Republicii, ar urma să fie afectată circulația pe alte circa 10 străzi adiacente.

Primăria spune că devierea traficului pe str. Viitorului e o măsură temporară dar nu explică clar până când va fi aplicată acestă decizie. Primarul a promis că reabilitarea străzii Republicii va începe după votarea bugetului local al orașului , deci cel mai probabil de luna următoare. Asigurările date de primar nu îi liniștesc pe cetățeni. Aceștia cer restricționări de viteză și tonaj pe strada lor.

Conflictele anterioare de la Mihai Viteazu, Turda ori Vlaha ne arată o continuare probabilă, asta dacă administrația locală nu găsește rapid soluții: casele se vor distruge, oamenii vora ajunge să se judece prin tribunale.s

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.