Bursele pentru elevi, reduse la jumătate. Municipalitatea se plânge că nu are bani

Bursele pentru elevi, reduse la jumătate. Municipalitatea se plânge că nu are bani

by mai 28, 2015 0 comments

Anual, 1200 de elevi din Turda sunt excluși de la acordarea burselor școlare, pe motiv că nu sunt suficienți bani în  bugetul local.

Sarcina de a decide cine și de ce primește bursă și cine nu, a fost transferată astfel către consiliile de administrație ale unităților de învățământ. La rândul lor, acestea nu au făcut publice care sunt criteriile punctuale de departajare între elevi, chiar dacă acestea probabil există în cadrul fiecărei școli. Pentru acest an școlar, 2626 de elevi au solicitat burse școlare dar numai 1315 pot fi finanțate.

Aprobarea burselor școlare pentru elevi a stârnit reacții din partea părinților nemulțumiți de faptul că o parte a elevilor sunt discriminați și nu primesc bursele școlare permise prin lege.

“Suma nu e mare, dar nu valoare sumei în sine e problema ci acordarea unui drept. Unii îl primesc, alții nu”, spune o turdeancă nemulțumită de faptul că numărul de burse pentru elevi este scăzut.
Potrivit administrației locale, bugetul local poate asigura acordarea de burse în valoare de 300.000 de lei, dar solicitările școlilor în baza dosarelor depuse de elevi se ridică la 600.000 de lei. Înjumătățirea numărului de burse îi determină pe părinți să se întrebe care este rostul întocmirii unui dosar.

Numărul scăzut de burse școlare a fost sesizat în cazul Școlii Ioan Opriș. Scoala Ioan Opriș a primit în acest an 30 de burse de merit, din cele 60 solicitate, dar înjumătățirea burselor pentru elevi a fost aplicată tuturor unităților de învățământ din oraș. Anul trecut, Ioan Opriș a primit doar 14 burse de merit în condițiile în care au solicitat 17 burse în semestrul I și 22 de burse în semestrul II.
Directorul adjunct al școlii, Gabriela Bukos spune că unitatea de învățământ nu are nicio vină. “Fiecare copil are dreptul să depună un dosar. Noi centralizăm dosarele și le trimitem la Primărie, ei decid numărul de burse”, spune directoarea adjunctă. Aceasta a mai precizat că nu știe care sunt criteriile de selecție a dosarelor.

Daniela Adace, directorul economic al Primăriei Turda o contrazice pe directoarea adjunctă de la Școala Ioan Opriș și spune că autoritățile publice locale stabilesc doar numărul de burse nu și beneficiarii nominali ai acestora. “Noi stabilim numărul de burse astfel încât să intre în plafonul de bani stabiliți prin buget. Transmitem numărul de burse către școli iar Consiliile de Administrație ale școlilor stabilesc beneficiarii nominali”, spune Daniela Adace. Directorul economic al Primăriei spune că e imposibil pentru bugetul local să aloce sumele integrale pentru toate bursele școlare. “Legea prevede, pentru bursele de merit cel puțin nota 8.50 și 10 la purtare. Au fost circa 2200 de cereri pentru burse de merit. E imposibil să acordăm bani pentru toate”, spune directorul economic.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<