Burse școlare de 28 de lei. Liberalii spun că primarul a picat în populism

Burse școlare de 28 de lei. Liberalii spun că  primarul a picat în populism by iulie 19, 2017 0 comments

Primarul Municipiului Turda va cere mâine Consiliului Local aprobarea pentru 664 de burse de merit în valoare de 28 de lei lunar, fiecare. Măsura prin se solicită Consiliului Local suplimentarea burselor de merit pentru elevi la o valoare atât de mică este taxată de către liberali. ”Vedem gândirea managerială a primarului Cristian Matei, premiază performanța cu 40 de lei iar meritul cu burse de 28 de lei”, comentează liderii liberalilor turdeni. 

Se reia astfel, în Consiliul Local, o dispută ce a izbucnit în această primăvară, referitoare la cuantumul burselor școlare care sunt la Turda, la jumătate din valoarea sumelor acordate la Câmpia Turzii, pentru un elev.

Liberalii spun că performanța și meritul nu pot fi premiate cu 28 și 40 de lei dar social-democrații insistă că păstrarea burselor la valori mai scăzute permite premierea mai multor elevi.

Disputa privind cuantumul burselor școlare a apărut în această primăvară, când viziunile grupurilor politice din Consiliul Local au fost divergente. Administrația locală, controlată de către PSD, a propus acordarea unui număr mai mare de burse, la valori mici, fapt care i-a determinat pe liberali să îl acuze pe primarul Cristian Matei de populism și promovarea ineficienței. ”Nu poți încuraja performanța școlară cu burse de 40 de lei” comenta în mai 2017, consilierul local Ciprian Rigman. Opinia liberalilor a fost aceea că propunerile primarului se ghidează după principiul ”firmituri la toată lumea”.

La celălalt pol, social-democrații au recunoscut că bursele acordat sunt mici, dar au precizat că valoarea acestora e corelată cu numărul de elevi, mai numeroși la Turda decât la Câmpia Turzii. Social-democrații au calculat numărul de burse astfel încât acestea să fie acordate pe cât posibil pentru elevi din fiecare clasă din Turda. ”Sumele sunt ele însele derizorii. Un copil nu simte diferența că sunt 10, 50 sau 80 de lei”, a concluzionat atunci, primarul Cristian Matei.

În primăvara acestui an, adminis trația locală a aprobat alocarea a 1307 burse școlare, dintr-un fond de 300.000 de lei dar fiindcă nu au ajuns banii au limitat numărul burselor de merit.

Prin noul proiect de hotărâre se vor suplimenta sumele cu încă 149.000 de lei și se vor acorda suplimentar 664 de burse de merit în valoare de 28 de lei lunar.

Noua alocare bugetară redeschide disputa dintre liberali și primar. Cristian Matei e acuzat că are un mod de gândire populist.

”O astfel de sumă de 28 de lei nu îl ajută nici pe cel care invata bine, nici pe celălalt. Problema e că primarul lucreaza de pe picior, nimic gândit. Ăsta e populism, un modul în care fac lucrurile, fără un studiu, fără să consulte pe nimeni. De la bun inceput am cerut, faceti ceva pentru elevii din Turda. Sunt bani în buget, doar vedem tot felul de festivități de premiere. Au văzut acum că presa scrie de rezultatele școlare din oraș și s-au gândit să mai apară cu burse de merit”, spune Nicolae Giurgiu, președintele PNL Turda.

În această primăvară, liberalii i-au atras atenția primarului Cristian Matei cu privirea la faptul că bursele acordate la Câmpia Turzii sunt duble ca valoare față de bursele pe care administrația locală le acordă elevilor turdeni.

Legea prevede că bursele de merit se acordă celor care au cel puțin media 8.50 sau au participat la diverse ediții ale olimpiadelor școlare, așadar criteriile de acordare a burselor permit stabilirea unei medii mai mari de departajare .

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.