Bugetul Turzii va fi votat joi. Doar 8,5% din bani sunt pentru investiții

Bugetul Turzii va fi votat joi. Doar 8,5% din bani sunt pentru investiții by ianuarie 23, 2016 0 comments

Consilierii locali din Turda se vor întâlni joi, 28 ianuarie în ședința ordinară a lunii ianuarie a Consiliului Local Turda, în care vor avea pe ordinea de zi și proiectul de buget al municipiului pentru 2016. În acest an autoritățile locale au făcut public proiectul de buget al orașului mai repede decât în anii precedenți, dar acesta tot nu a fost supus dezbaterii publice, timp de 30 de zile, așa cum prevede legea. Tudor Ștefănie, primarul Turzii a anunțat totuși în urmă cu două săptămîni faptul că bugetul e postat pe site-ul municipalității iar administrația locală așteaptă sugestii și observații. 
Bugetul municipiului Turda, propus pentru 2016 este de 84, 887 milioane lei, o sumă cu circa 8 milioane de lei mai mică decît bugetul realizat în anul trecut. În 2015, s-a propus un buget de 98,7 milioane din care s-a realizat 93,64 milioane de lei.
Chiar dacă s-au propus mai mulți bani pentru investițiile din capitolul servicii și dezvoltare publică, sumele alocate întregului capitol de dezvoltare sunt în zona de alertă pentru Turda. Începând cu anul 2010, sumele alocate capitolului de dezvoltare, adică cel destinat noilor investiții a scăzut pas cu pas, de la un an la altul. Dacă în urmă cu o decadă investițiile aveau o pondere de circa 15 ori chiar 20% din bugetul orașului, în ultimii ani ponderea banilor pentru investiții a scăzut sub 10%.
În 2016, sunt prevăzuți pentru secțiunea de dezvoltare a bugetului circa 6,8 milioane de lei iar restul, 80 de milioane vor fi bani cheltuiți cu funcționarea orașului- administrație și servicii publice, învățământ și sănătate.
Pe cifrele estimate acum, se poate spune astfel că doar 8,5 % din bugetul local al municipiului Turda se alocă secțiunii de dezvoltare.

Reabilitarea străzilor, prioritatea de pe locul 6 în bugetul Turzii
Autoritățile executive turdene au făcut publică și execuția bugetară a ultimului trimestru din 2015. Proiectul de hotărâre urmează să fie supus dezbaterii și votului Consiliului Local tot în ședința din 28 ianuarie.
Cifrele indică cheltuirea a 93,6 milioane din care 84, 3 milioane pentru secțiunea de funcționare a orașului iar circa 10%, respectiv 9,2 milioane pentru secțiunea de dezvoltare-investiții. Primele trei capitole cu cee mai mari cheltuieli au fost învățîmânul cu 36% (o mare parte din bani la acest capitol sunt alocați din bugetul de stat), recreere-religie-cultură-sport (11% din buget) urmat de cel de asistență socială (10%) și locuințe, servicii publice (7%). Capitolul care include și sumele alocate reparării străzilor s-a clasat pe locul 6 cu o pondere de 8% din totalul cheltuielilor bugetare.
Potrivit raportului, obiectivele de investiții de la Turda, din 2015 au fost reabilitarea Colegiului Național Mihai Viteazul (proiect aflat în derulare din anii anteriori), extinderea rețelei electrice, reabilitarea termică a unor locuințe, modernizarea rețelei de apă și canalizare, reabilitarea podului de pe râul Arieș.
Pentru reabilitarea drumurilor au fost alocați 3,9 milioane de lei iar lucrările de reabilitare a podului de peste Arieș au costat 1,9 milioane de lei.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.