Bugetul anului 2016 la Turda: Scad cheltuielile cu ”recreerea”, cresc investițiile și asistența socială

Bugetul anului 2016 la Turda: Scad cheltuielile cu ”recreerea”, cresc investițiile și asistența socială by ianuarie 21, 2016 0 comments

Primarul Municipiului Turda, Tudor Ștefănie a anunțat că municipalitatea a făcut public proiectul de buget pentru anul 2016 și că acesta este supus dezbaterii publice. Anunțul a fost făcut în ședința Consiliului Local Turda de la începutul aceste săptămâni când primarul i-a invitat pe consilierii locali și partidele politice să facă amendamente la proiectul de buget. Amendamente și propuneri pot face și cetățenii municipiului Turda. Potrivit procedurilor de dezbatere publică, propunerile pentru buget pot fi incluse în proiect sau, în caz contrar, administrația locală e obligată să răspundă în scris solicitanților pentru a explica de ce nu a luat în considerare propunerile transmise.

Bugetul propus pentru 2016 este 84, 878 milioane lei, în creștere față de 2015 când s-a propus o cifră inițială de 83, 349 milioane lei. Creșterile minore sunt înregistrate la veniturile din impozite pe proprietate și pe venit și la cotele defalcate in impozitul pe venit în timp ce veniturile provenind din cotele defalcate din TVA sunt mai mici decât în 2015.

Bugetul Municipiului Turda pe 2016 are, la capitolul cheltuieli, cifre asemănătoare cu cele din 2015. Se înregistrează totuși câteva diferențe ce sunt interesante. Cheltuielile cu autoritățile publice sunt mai crescute iar sumele pentru capitolul cultură-recreere-religie-sport sunt mai reduse decât în anii anteriori, mai mici cu circa 2,5  milioane de lei. Municipalitatea propune reducerea cheltuielilor alocate culturii și sportului cu circa 2 milioane de lei, cși propune 9,1 milioane față de 11,9 milioane în 2015. Capitolul autorități publice are alocat 9,4 milioane lei (7,4 milioane în 2015).

Capitolul locuințe, servicii și dezvoltare publică este ușor mai crescut cu 8,4 milioane de lei propuși față de 8,06 în 2015. Capitolul transporturi ce include și reabilitări de drumuri este ușor mai scăzut cu 7,9 milioane de lei față de 8,3 milioane în 2015.

Creșeterea cea mai semnificativă în buget o are asistența socială de la 8,1 milioane în 2015 la 12,1 milioane în 2016

Bugetul propus la început de an este doar unul orientativ ce poate oferi cel mult o imagine despre caare va fi strategia financiară și de investiții a autoriăților deoarece bugetul suferă pe parcursul unui an rectificări bugetare prin care anumite capitole primesc bani în plus.

Bugetul anului 2016 așa cum arată el acum pare unul mai echilibrat decât cel al anului trecut, prin reducerea cheltuielilor de la ”recreere” și suplimentarea ușoară a sumelor de la investiții. Chiar și așa un semn de întrebare este legat de creșterile cu circa 3 milioane de lei a cheltuielilor cu asistența socială.

Puteți consulta aici cifrele propuse pentru bugetul anului 2016.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.