Buget la Câmpia Turzii. Ședința Consiliului Local transformată în meci politic între PSD și PNL

Buget la Câmpia Turzii. Ședința Consiliului Local transformată în meci  politic între PSD și PNL

Buget la Câmpia Turzii. Ședința Consiliului Local transformată în meci politic între PSD și PNL

by februarie 16, 2018 0 comments

Președinta Culturii” și ”Festivalul Peștelui….durabil”, două din remarcile zilei, la Câmpia Turzii.  

Consiliul local Câmpia Turzii a votat bugetului municipiului pentru anul 2018, cu reproșuri din partea PSD și explicații din partea administrației liberale, acuzată ba că risipește banii, ba că nu cheltuie suficient pentru oraș.

Bugetul a fost întocmit pe fondul unui minus de circa 6 milioane de lei, rezultat în urma ”revoluției fiscale” a Guvernului, prin reducerea impozitului pe venit. Primarul Dorin Lojigan a precizat anterior, în câteva rânduri, că în acest an nu vor fi probleme financiare deoarece municipalitatea are rezerve bugetare de anul trecut.

Printre discuțiile inițiate de politicienii locali s-au numărat și cele cu privire la cine trebuie să-și asume meritul pentru tăiatul panglicilor la trei fabrici locale, cum au intrat la apă cearceafurile Spitalului Municipal și cum a crescut nivelul de educație al elevilor, după ce șefii s-au întâlnit în ședințe.

Administrația primarului Dorin Lojigan a propus un buget cu o serie de activități noi care fie au fost criticate de consilierii PSD, fie au fost privite cu rezervă.

PSD și aliații săi din Consiliul Local l-au acuzat pe primarul Dorin Lojigan de lipsă de viziune. Consilierul Puiu Toth a apreciat că administrația locală are doar ”o viziune declarativă” și a cerut autorităților locale să se coordoneze cu Compania de Apă atunci când va decide asfaltarea străzilor din Câmpia Turzii.

Consilierul David Lică (PSD) a criticat alocarea a 120.000 de lei pentru ”Festivalul Peștelui”, un eveniment despre care alesul local a apreciat că este insuficient explicat și fundamentat.

Consilierii PSD i-au cerut primarului să acelereze asfaltarea străzilor din oraș. Principalul reproș pe care social-democrații i l-au făcut lui Dorin Lojigan este că nu a cheltuit în anul anterior bugetul pentru investiții.

Primarul a explicat că administrația locală are o viziune proprie. Potrivit lui Lojigan, admistrația pe care o conduce a elaborat pentru prima dată un program coerent de dezvoltare a infrastructurii industriale și rutiere. Dorin Lojigan a explicat că asfaltarea e strâns legată de proiectul de apă canal al Companiei de Apă Arieș care va efectua lucrări pe 70 de drumuri. Răspunsul nu l-a mulțumit pe Gheorghe Rece, consilier PSD. ”Câmpia Turzii are peste 130 de drumuri, asfaltați-le pe restul”, a comentat Rece.

Primarul Dorin Lojigan a precizat că în anul trecut s-au alocat cele mai mari sume de bani pentru cheltuielile materiale în educație iar administrația locală a investit în Spitalul Municipal.

Unul dintre proiectele majore anunțate de administrația locală este dezvoltarea unei zone de agrement și turistice de la Parcul Municipal la zona Trei Lacuri, unde ar urma să se investească 5 milioane de euro din fonduri europene. Municipalitatea a precizat că ”Festivalul Peștelui” va fi un eveniment din sfera turismului cultural care să atragă turiștii ce vor veni la Salina Turda.

Consilierul PSD Tudorel Isac a remarcat că achizițiile de la Spitalul Municipal au fost defectuoase. ”Cearceafurile au intrat la apă, acum pun două pe un pat”, a comentat alesul local.

Meci politic între PSD și PNL. Declarații amuzante scăpate de sub control

PSD a fost prezent la discutarea și votarea bugetului și cu doi lideri județeni, deputatul Horia Nasra și consilierul județean Petre Pop . Finalul dezbaterii pe tema bugetului s-a transformat într-un meci politic între PSD și PNL. ”Ați promis Tetarom , unde este Tetarom, domnilor?” s-a întrebat retoric Nasra, care a apreciat că primarul ar fi trebuit să asfalteze străzi. Într-un mod aproape diplomat, Lojigan l-a făcut pe Nasra, habarnist. ”Nu sunteți dvs în măsură să spuneți ce străzi din Câmpia Turzii ar trebui să fie asfaltate. Nu aveți nici măcar autoritatea morală să dați cartonașe galbene aici la Câmpia Turzii”, a reacționat Lojigan la o replică a lui Nasra care proslăvea administrația PSD de la Turda.

Pe parcursul dezbaterii discursurile politicienilor au luat direcția unor acuzații reciproce despre cine are meritul populării parcului industrial, cine a tăiat panglici la fabrici, cine a lăsat găuri financiare la SC Domeniul Public. ”Ați fost 4 ani, de zile cred că străzile putea fi asfaltate. Actualul primar e doar de un an”, a remarcat spre final consilierul Mihail Pătruțiu.

Discuțiile nu au fost lipsite de replici amuzante. Mariana Câmpean s-a numit pe sine ”președinta Culturii” și a apreciat că ”elevii au fost stimulați la învățătură prin prezența conducerii la numeroase ședințe”.  Primarul Dorin Lojigan a scăpat și el o replică memorabilă vorbind despre ”Festivalul Peștelui ….durabil”.

Faptul că PSD a fost pus pe harță a fost confirmat de atitudinea consilierului Gheorghe Rece. Acesta a întrebat-o pe Mariana Câmpean dacă a fost consultată când s-a întocmit lista de activități culturale. Când aceasta a confirmat că a fost consultată, Rece a trecut la un alt nivel. A criticat faptul că restul membrilor comisiei nu au fost consultați.

Dezbaterea pe tema bugetului local de la Câmpia Turzii arată că cele două formațiuni politice, PSD și PNL nu sunt pregătite să negocieze proiecte comune, altele decât plimbările în străinătate. Este de așteptat ca proiectele din acest an ale administrației locale liberale să fie în continuare sub asaltul politic și administrativ al celor din PSD.

Declarațiile zile

Dorin Lojigan

Bugetul municipiului Câmpia Turzii este văduvit de 6 milioane de lei, diferență dată de modificările fiscale aduse de guvern. Pornind de la acest minus am încarcat să creionăm un buget al municipiului Câmpia Turzii și, da, avem o viziune (pentru oraș- nr)”

Nimeni nu m-a întrebat vreodată dacă am banii să majorez salariile (în Primărie-nr)”

Avem o bună colaborare cu Compania de Apă Arieș și am prioritzat modul în care va începe pasul 2 din proiect (proiectul de apă canal-nr) și s-a stabilit străzile pe care CAA va lucra cu prioritate”

Tudorel Isac (PSD) ”Cearceafurile au intrat la apă, acum se folosesc la Spital 2 cearceafuri pe un pat” -vorbind despre calitatea lenjeriei cumpărată anul trecut din bani publici

Mariana Cîmpean (PPU-sl) : ”Elevii au fost stimulați la învățătură prin prezența conducerii la numeroase ședințe”

Horia Nasra (deputat PSD): ”Sper ca la anul să aveți mult mai multe proiecte, nu doar Festivalul Peștelui”

Mihail Pătruțiu (PNL) : ”Sunteți ipocriți, de ce nu vorbiți de faptul că în 4 ani nu ați asfaltat străzile”

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.