Broaște turdene, broaște europene

Broaște turdene, broaște europene by iunie 9, 2016 0 comments
broaste1

Broaștele Turzii. Decupate parcă din plastelină ori gips, vopsite în grabă.

Cum spiritele încep să se liniștească după recentele alegeri, putem să vorbim și despre alte subiecte locale importante. De pildă, despre broaște.

Printre monstruozitățile ce au devenit mai vizibile în municipiul Turda se numără și perechile de broaște din fântâna arteziană de lângă Teatrul Municipal. Pe lângă gâștele cu pretenții de lebede, cineva a avut proasta idee să vopsească broaștele din fântâna arteziană, în verde. Până acum au trecut aproape neobservate, dar de acum încolo vor aduce un plus farmecului autohton: turiștii se vor putea poza lângă cele mai oribile broaște din spațiul comun european.

Pentru a înțelege exact despre ce este vorba am făcut o scurtă trecere în revistă a broaștelor din Europa.

Pentru început mergem în Franța, în grădinile de la Versailles, între castelul Versailles și Marele Canal. Aici găsim fântâna Latonei. Unul dintre motivele pentru care ne oprim în Franța e acela că, precum la Turda, și la Paris cineva s-a trezit într-o dimineață cu ideea că vrea o fântână cu broaște.

Acel cineva era în Franta, regele Ludovic al IV-lea iar ideea i-a venit în 1667, adca acum circa 349 de ani. Fântâna de la Turda și fântâna de la Paris au doar un lucru în comun: cineva și-a dorit cu orice preț broaște.

1361441567

Broaștele de Versailles. Rezultatul a peste 20 de ani de muncă

De aici încolo însă, diferențele sunt imense. Fântâna Latonei a plecat de la o idee: regele Franței dorea să reprezinte un mit, acela a mamei zeului Apollo ce nu a primit apă și i-a transformat pe țărani în broaște. Tema aleasă, spun istoricii, era aceea a victoriei regelui asupra Frondei iar Latona era de fapt mama regelui Anna de Austria. Transofrmarea țăranilor în broaște ar fi fost astfel pedeapsa pentru cei ce se ridicau împotriva autorității monarhului. Mai mult, construcția fântânii de la Versailles la care au participat sculptori și echipe de artiști a durat circa 20 de ani. Au fost lucrate peste 200 de figurine de broaște, realizate de diferiți sculptori, dintre care au fost alese doar câteva zeci.

Fântâna de la Turda a fost terminată mult mai repede, în 3 luni iar broaștele autohtone au devenit verzi într-o singură zi.

Veți spune poate că exemplul fântânii de la Versailles e prost ales. Turda nu e Parisul iar România nu e Franța.

E demn de reținut însă fapul că fântâna de la Versailles are la baza o idee, viziunea unor artiști de renume, chiar a unor echipe și că a fost construită pe durata a două decenii, nu peste noapte.

Broaștele albastre de la Sevilla

broastefinal

Broastele de la Sevilla

O fântână mult mai modestă, dar tot cu broaște este cea din parcul Maria Luisa din Sevilla. O asemănare dintre broaștele turdenilor și broaștele spaniolilor e aceea că ambele sunt colorate. Asemnările se opresc însă aici. Broaștele Andaluziei ca dealtfel și fântânile poartă cu ele amprenta barocului spaniol iar fântâna e construită din ceramică de Andaluzia, cu influențe maure. Parcul Maria Luisa a fost construit cu începere din 1911 și poartă numele infantei spaniole ce a donat terenul orașului Sevilla. Arhitecți de renume au creat nu o doar o fântână ci un complex urbanistic de execepție. Avem așadar un parc extravagant de inspirație maură cu fântâni arteziene cu gresie, iazuri, pavilioane, plante mediteraneene, cu viță de vie luxuriantă, trandafiri, palmieri și portocali precum și adevărate paturi de flori.

Avem așadar, o idee și un stil propriu.

frog spain

Fântâna din parcul Maria Luisa, cu design elaborat, ceramică de Andaluzia face parte dintr-un ansamblu arhitectural la care s-a lucrat peste 10 ani

Nu opulența regelui Franței ori moștenirea culturală mixtă a Andaluziei fac ca cele două fântâni europene să fie admirate ci faptul că acestea au fost construite de către artiști, arhitecți și, de ce nu, de către niște vizionari.

Fântâna de la Turda e doar rezultatul unei mediocrități locale. Poate că noua administrație locală va corecta din greșelile celei de dinainte iar astfel de aiureli arhitecturale o să fie modificate.

Deocamdată un adevăr dureros rămâne. În fântânile Europei oamenii aruncă monede, în fântâna de la Turda acum se aruncă doar scuipați.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<