Bogdan Ursuleanu: Managementul haotic al lui Cristian Matei compromite proiectele Turzii

Bogdan Ursuleanu: Managementul haotic al lui Cristian Matei compromite proiectele Turzii by februarie 10, 2020 1 comment

Finalizarea proiectelor europene poate fi compromisă din cauza managementului haotic al primarului Cristian Matei, crede fostul consilier personal al primarului Turzii. Ursuleanu a făcut precizări suplimentare cu privire la demisia sa din funcția de consilier personal al primarului Cristian Matei, într-un interviu difuzat de televiziuna NCN și citat de ziardecluj.ro

Separat, surse juridice din oraș spun că primarul a făcut o greșeală de comunicare și i-a dat cadou lui Ursuleanu un litigiu de muncă. Primarul Cristian Matei a transmis public că a decis să-l înlăture pe Ursuleanu după ce acesta l-ar fi șantajat. Cristian Matei nu poate însă să decidă, după bunul plac, înlăturarea unui director al unei companii publice din motive personale. Numirea acestor directori se face de către Consiliul Local. Demiterea lor se face justificat de neîndeplinirea performanțelor și doar motivat instituțional. 

    Scandalul dintre Bogdan Ursuleanu și Cristian Matei a izbucnit săptămâna trecută, dar se desfășoară în culise de mai multe luni. Printr-un mesaj public, primarul Cristian Matei a explicat că declarațiile publice ale fostului său consilier s-ar datora faptului că Bogdan Ursuleanu l-a șantajat și i-a cerut plata unor datorii personale. Matei spune că a refuzat plata banilor și a decis să-l înlăture pe Ursuleanu de la conducerea API srl, compania care administrează domeniul public și privat al orașului.

Am un singur scop! Cristian Matei să nu mai fie primar!”, declară fostul colaborator apropiat al primarului Turzii. Acesta a început un șir de dezvăluiri cu privire la modul în care este condusă administrația locală. Potrivit lui Ursuleanu ar exista un cerc de subordonați ai primarului, circa 7-8 persoane care înceară să pună în mișcare lucrurile. Piedica cea mai mare ar fi chiar Cristian Matei, descris ca un tiran orgolios și cu accese de grandomanie. Fostul consilier al primarului Turzii dezvăluie că i-a cerut edilului șef să se concentreze pe cinci proiecte majore pe care să le finalizeze și să renunțe la propaganda exagerată a zecilor de șantiere funcționale din oraș.

InfoAries.ro a fost singura publicație locală care a atras atenția asupra grandomaniei primarului Cristian Matei. În urmă cu circa un an vorbea despre construirea unui aeroport internațional la Turda. În emisiuni la posturile regionale a vorbit despre kilometri de telegondole pe cerul Turzii. Tot Cristian Matei, luat de val, a vorbit despre primul aqua-parc cu trambuline cu apă sărată ori despre un ”Dino Park” în Băile Sărate. Lista proiectelor fantasmagorice ale lui Cristian Matei a mai inclus trenulețe turistice dar și un muzeu al tehnologiei ce ar urma să fie construit în Parcul Central.

Bogdan Ursuleanu a explicat în interviul dat celor de la NCN,  faptul că exagerările primarului, dublate de disiparea energiilor pe mai multe proiecte ce nu pot fi gestionate eficient, vor crea probleme orașului. ”Sunt câteva proiecte gata să pice în cap”, susține Ursuleanu.

InfoAries.ro a prezentat în ultimii patru ani o serie de proiecte ale autorităților locale care sunt grevate de haos, fals și uz de fals sau pur și simplu de un prost management.

Municipalitatea a păcălit ADR Nord Vest și a depus la dosarul de mobilitate urbană un studiu de oportunitate privind concesionarea serviciului public de transport care ulterior nu a mai fost folosit în concesionarea serviciului. În noul studiu în baza căruia au concesionat serviciul de transport au eliminat o serie de prevederi iar eliminarea acestora poate duce la anularea unor finanțări.

Municipalitatea a schimbat destinația unor terenuri silvice inclusiv a unor areale de protecție fără a avea studiile și avizele necesare.

Încălcând flagrant Codul Silvic au acordat dreptul de administrare a 800 de hectare de pădure către un srl care nu funcționează în regim de putere locală și nu este o regie de interes local așa cum prevede legislația silvică.

Pentru a controla serviciul public de transport, au înființat un srl pe care l-au scos de sub prevederile legislației privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Fără prevederile OUG 109, serviciul public de transport de la Turda nu are indicatori de performanță și nici indicatori sociali în prestarea sericiului. 

Timp de patru ani, administrația primarului Cristian Matei nu a dat explicații publice, potrivit legii, cu privire la modul în care sunt administrate întreprinderile publice. Cel mai elocvent exemplu de controla al unei întreprinderi publice a fost numirea ginerelui primarului Matei la conducerea Companiei de Apă Arieș. Azi, prin mecanisme administrative, socrul-primar îl verifică pe ginerele-director.

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. Apolodor
    #1 Apolodor 10 februarie, 2020, 16:58

    Vreau si eu ce bea primarul! Pana la executie si final…banii pe proiecte si studii de fezabilitate au intrat in contul familiei si cunoscutilor…..dupa, potopul. Daca mai iasa o mai amana 4 ani daca nu…da vina ca nu a a mai iesit

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.