Bogdan Bulgaria a lansat platforma civică “Turda 9”

Bogdan Bulgaria a lansat  platforma civică “Turda 9”

Bogdan Bulgaria a lansat platforma civică “Turda 9”

by august 5, 2015 0 comments

Sticla Turda a găzduit miercuri conferința de lansare a proiectului “Turda 9” -T9, gândit de un grup de inițiativă, format de turdeni, ce-și propune să ofere soluții pentru devoltarea municipiului Turda.
Locuitorii din Turda pot preciza prin intermediul site-ului www.turdanoua.ro , care sunt problemele cu care se confruntă orașul sau zona în care locuiesc și ce soluții propun.

Proiectul “Turda 9” a rezultat dintr-o asociere a unor turdeni din domenii diverse de activitate și poate fi definit ca ceva intermediar între un think-tank local și o platformă civică.
Scopul asociației “Turda 9” este acela de a furniza consultanță și suport pentru formațiunile politice locale în ceea ce privește proiectele de dezvoltare locală. Membrii fondatori spun că nu e exclus, însă, să se regăsească pe listele electorale de la alegerile din 2016, fie independent, fie pe listele unui partid politic.

La conferința de lansare au participat câțiva din inițiatori- Bogdan Bulgaria (care s-a descris pe sine ca o persoană cu peste 20 de ani de experienîâ în management, în companii multinaționale), Călin Pintea (IT, cu experienîă de 17 ani în America de Nord), Andrei Suciu ( experienîă în lucrări de infrastructură și o activitate de 15 ani în Dubai și Londra), Emil Turdean (specialist în domeniul agricol și al amenajărilor peisagistice) Octavian Gruian, profesor și Sorin Florea (consultanță în siguranța și securitatea muncii).
Inițiatorii platformei locale spun că această inițiativă e deschisă specialiștilor din diverse domenii care doresc să propună proiecte pentru Turda. “Intenția noastră e să cooptăm un număr cât mai mare de oameni care gândesc asemănător care să acopere mai multe domenii de dezvoltare”, a precizat Călin Pintea.
Bogdan Bulgaria a explicat că proiectul lansat este în principiu apolitic dar că există o suținere și o filiație proliberală care însă nu exclude colaborarea cu alte partide politice.
“Turda Nouă” și-a lansat și o platformă online de consultare a turdenilor, www.turdanouă.ro prin intermediul căruia vor fi identificate principalele probleme cu care se confruntă comunitatea.
Inițiatorii au promis că până la începutul anului 2016 vor veni și cu un proiect artciculat despre cum ar trebui să arate dezvoltarea orașului.

Turda 9, proiect inedit cu miză administrativă și politică

Inițiativa lansată de Bogdan Bulgaria are premizele de a fi cel mai inedit proiect din Turda de influențare a pârghiilor administrative și politice locale.
Situat la granița dintre un think-tank local (organizație ce structurează și oferă informații pentru optimizarea unui compartimment funcțional al societății) și o platformă civică (gândită să folosească consultarea publică și implicarea cetățenilor), “Turda 9” este înainte de toate un proiect cu miză administrativă: acela de a obține ori cel puțin de a influența pârghiile ce decid politicile publice în oraș. “V-ați săturat să fiți conduși de politicieni? Haideți să ne asociem”, pare să le spună Bulgaria, turdenilor care au o expertiză în vreun domeniu. Ideea este aceea de a prezenta în fața decidenților politici, proiecte și soluții pe care acceștia fie nu le-au intuit, fie nu au vrut să le ia în calcul.
Deși Bogdan Bulgaria a confirmat că rămâne în cursa internă a PNL pentru a deveni candidatul partidului la funcția de primar, liderul liberal a preferat să lanseze un proiect ce îi dublează șansele în competiția internă din partid, dar care în același timp îi pune în încurcătură pe restul competitorilor politici.
Pe de-o parte, platforma “Turda 9” ar putea grupa și persoane ce nu agrează implicarea politică dar au soluții și idei pentru orașul lor. Pe de altă parte, Bogdan Bulgaria se disociază de politica oficială și mai ales trecută a liderilor PNL Turda, care poate să îi aducă o povară electorală suplimentară.
Oricum ar fi, cu miză politică ori nu, proiectul “Turda 9”, primul de acest fel, în ultimii 15 ani, poate fi un lucru bun pentru oraș, în măsura în care va identifica nevoile comunității iar apoi va propune soluții pertinente de rezolvare a lor.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.