Bijuteriile Zeiței: Muzeul de Istorie găzduiește o expoziție cu bijuterii inspirate după modele romane

Bijuteriile Zeiței: Muzeul de Istorie găzduiește o expoziție cu  bijuterii inspirate după modele romane

Bijuteriile Zeiței: Muzeul de Istorie găzduiește o expoziție cu bijuterii inspirate după modele romane

by august 28, 2015 0 comments

Muzeul de Istorie Turda găzduiește pentru încă două zile o colecție de bijuterii home-made realizate de Suzana Nemeș și inspirate după modelul bijuteriilor purtate de femeile din Roma antică. Proiectul de a expune la Turda astfel de bijuterii a debutat cu o idee lansată încă de acum un an, spune arheo.dr. Mariana Pâslaru, directoarea Muzeului. ”Am încercat să vedem ce poate ieși din colaborarea dintre istorie și artă și să oferim un alt fel de expoziție ce leagă istoria de contemporan”, spune Mariana Pîslaru. Suzana Nemeș, care a trăit 22 de ani în Italia spune că a ales-o drept simbol al expoziție pe zeița Venus, protectoare a Romei. Venus a fost una dintre cele șase zeițe protectoare ale Romei (Dii Consentes) și este văzută ca o mamă de către romani, datorită faptului că potrivit legendei, Aeneas, fondatorul primei cetăți din Roma a fost fiul lui Venus.

Suzana Nemeș a primit de la arheologi sugestii pentru materialul de documentare, și a restilizat bijuteriile romane în piese contemporane. ”Materialul pentru documentare l-am oferit în special din surse romane din Italia, spre exemplu frescele din Pompei. Suzana Nemeș a creat bijuteriile folosind inclusiv doar pietrele semiprețioase pe care romanii le cunoșteau’, spune Mariana Pîslaru.
Bijuteriile sunt realizate din metal placat cu aur, și sunt ornamentate cu perle, coral,sidef, lapis azuli, aventurin.

Eșarfele și poșetele, completează expoziția meșteșugarilor, la  Muzeul de Istorie
Arheologii turdeni s-au gândit să le ofere turdenilor și un alt fel de expoziție, pe lângă cele clasice, cu obiecte arheologice.
imageLa muzeu pot fi văzute pentru două zile produse din marochinărie, poște și genți realizate de către Adina Matyas și Anna Laszadi, precum și eșarfe de mătase, pictate. Prețurile pentru o poșetă lucrată complet din piele încep de la circa 120 de lei.
Tot la standurile meșteșugarilor au fost prezenți meșterii populari Elvira Gavriș din Huedin și Maria Rusu din Săndulești, cu piese din costumele populare, țesute și brodate și Augustin Nistor cu ceramică reprodusă după cea a culturii Cucuteni. Tot cu un stand a fost prezent și Mihai Hădărugă din Câmpia Turzii cu bijuterii hom-made din cupru

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.