Baza Aeriană 71, tot mai importantă pentru NATO și americani
by Horea Hudrea octombrie 17, 2015 0 commentsExercițiul Dacian Viper care se desfășoară în perioada 13-30 octombrie la Câmpia Turzii a continuat ieri cu Ziua Distinșilor Vizitatori, eveniment la care au participat Mircea Dușa, Ministrul Apărării Naționale, ambasadorul Alexander Vershbow, adjunctul secretarului general al NATO și ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm.
Prezența oficialilor străini vine să confirme interesul pe care NATO și americanii îl au pentru Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. La ultimele exerciții militare, americanii și comandamentul NATO au trimis la Câmpia Turzii ofițeri superiori din structurile de comandă. Dacă în primăvara acestui an a fost prezent gen. Darryl Roberson, comandantul 3rd Air Force și al 17th Expeditionary Air Force, de la baza Ramstein din Germania (actualmente șeful comandamentului de Educație și Training Aerian al aviației SUA), de această dată printre vizitatori s-a numărat și un reprezentant al componentei decizionale civile a NATO, prin adjunctul secretarului general.
Interesul crescând al americanilor pentru Baza 71 nu este o noutate, dar este reconfirmat și întărit prin prezența adjunctului secretarului general NATO. Încă din aprilie 2015, oficialii români și americani lăsau să se înțeleagă că baza de la Câmpia Turzii devine centrul operațiunilor aeriene americane în estul Europei. Comandamentul NATO și Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa anunțau că avioanele de luptă americane prezente pe aerodromul Câmpia Turzii vor executa „micro deplasări” și în alte țări NATO din estul Europei, pentru a demonstra decizia SUA de a-și sprijini aliații. ”Rotirea” militarilor americani de la Câmpia Turzii în țările vecine a fost inclusă în operațiunea Atlantic Resolve lansată pentru a sublinia determinarea NATO și a SUA de a asigura securitatea est-europenilor în contextul conflictului din Ucraina. Informația privind rotirea miltarilor americani a fost prezentată de Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA (US Air Forces) din Europa și Africa. De la Câmpia Turzii au plecat astfel spre Slovacia, Detașamentul 354 al US Air Forces cantonat pentru circa o săptămână la la Baza Aeriană de la Sliac.Pe timpul în care avioanele A-10 ale SUA au fost sunt trimise în Slovacia, NATO a menținut la Câmpia Turzii avioanele F-16, ale Forțelor Aeriene din Portugalia.
Discursurile celor doi ambasadori prezenți au reluat aigurările de securitate. În discursul său, ambasadorul SUA a mulțumit generalului maior Perry G. Smith (Alabama Național Guard) pentru sprijinul acordat cooperării militare dintre armata română și cea americană. Mulțumirile adresate comandantului Gărzii Naționale din Alaba nu sunt întâmplătoare deoarece colaborarea acesteia cu militarii români a debutat din iulie 1993, în același an în care preşedintele Ion Iliescu transmitea oficial Secretarulului general NATO dorinţa României de a adera și cu deceniu înainte ca România să fie acceptată în alianță. Ulterior militarii din Alabama au participat ca suport la toate exercitille Dacian Viper.
La exercițiul din acest an participă aproximativ 200 de militari români, piloţi şi personal tehnic, cu şase aeronave MiG-21 LanceR şi patru elicoptere IAR-330 (SOCAT şi MEDEVAC) şi aproximativ 200 de militari aparţinând Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii cu opt aeronave F-16 şi tehnica de deservire aferentă.
foto: Mircea Dușa, Ministrul Apărării Naționale și Hans Klemm, ambasadorul SUA la București
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.